UPDATE. Judecătorii CCR au decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională

UPDATE. Judecătorii CCR au decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

UPDATE. Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, susțin surse oficiale. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi.

Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament, deși procedura nu a fost declanșată oficial.

În spatele ușilor închise, judecătorii s-au certat pe decizie. Judecătorul Daniel Morar a cerut amânarea pronunțării pentru a se mai aștepta o serie de explicații. O parte dintre judecători nu au fost de acord cu acesta, iar Morar a părăsit sala de deliberări înainte de decizie. Morar a susținut pentru Digi 24 că acest lucru ar duce la nulitatea deciziei majorității.

Odată cu decizia Curții Constituționale, aproximativ 820 de foștii parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni de la perioada în care a fost sistată plata.

Pentru că nu puteau sesiza direct Curtea Constituțională, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, invocând excepții de neconstituționalitate. Printre aceștia se numără Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petre Daea și Gabriel Oprea.

De asemenea de menționat ar fi că printre parlamentarii care beneficiau de aceste pensii speciale se numără și judecătorii actuali ai Curții Constituționale. Este vorba de chiar actualul președinte CCR Valer Dorneanu dar și de judecătorul Marian Enache.


Curtea Constituţională a României discută legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor * Curtea Constituţională a României discută, joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, potrivit Agerpres.

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi "pentru", iar 30 de parlamentari nu au votat.

Citit 1443 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Mai 2022 14:07

3 comentarii

 • postat de Dax
  Miercuri, 11 Mai 2022 21:16
  89.39.81.***
  E strigator la cer... Cu atat mai rau se simte la nivelul omului de rand care munceste si castiga un ban cinstit. E ca o uriasa greutate pe inima care coace intr-o tumoare de tristete. Sa-i fereasca sfantul sa plesneasca tumoarea asta care creste incognito.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Joi, 05 Mai 2022 22:57
  86.124.200.***
  pentru pensiile contribuabililor nu sunt bani desi legea a fost promulgata de Iohanis. pentru ei, cei care batjocoresc poporul, se vor gasi ! unde esti tu, Tepes Doamne ???
  1
  11
  Raportează
 • postat de Iulia
  Joi, 05 Mai 2022 12:45
  5.13.205.***
  Dar de ce numai a parlamentarilor??? A celorlalți care se cred jupâni pe viețile oamenilor...a "paraditorilor", a breaslei judecătorilor celor ar0ganți, care vorbesc pe nas, a celor ce se cred deasupra oamenilor/celorlalți, a celor ce "se joacă", la propriu, ca la barbut, cu viețile oamenilor, dar care când e vorba de persoana lor nu vor să fie supuse unei răspunderi reale a funcției/deciziilor lor(luate "conform propriei conștiințe"), atunci aceia țipă ca din gură de șarpe că "se jubjugă Justiția"...de parcă ei însuși ar fi Justiția, când defapt Justiția este înfăptuită ce să vezi, tot de niște persoane/vieți/vietăți ce pot fi supuse greșelilor, ori mai rău ele pot fi supuse relei-credințe astfel ei înfăptuind "cu rea credință" așa-zisa Justiția...că Justiția nu e ceva abstract, cevs acolo în văzduh, în neat... Ci ea poate fi înfăptuită drept(cu bună-știință/credință sau voit cu rea-credință)... De aceea trebuie o răspundere reală a tuturor celor ce înfăptuiesc Justiția/Dreptatea, și pe care nu-i trece niciun fior când judecă/anchetează oameni/ființe și nu baloți de paie. Dacă medicul răspunde pentru malpraxis, de ce să nu răspundå real, cu adevărat în fața legii și cei ce înfåptuiesc și aplică legea/dreptatea.
  O tot dați în cvru parlamentarilor/politicului că nu trebuie să fie "speciali", dar nici ceilalți, din toate celelalte breasle/profesii nu trebuie să fie speciali, că doar nu au b0așe în plus față de alții.

  "opinie politică"
  3
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.