A „evaporat” aproape 300.000 de lei, prin chitanțe false. Fost prorector la „Dunărea de Jos”, trimis în judecată

A „evaporat” aproape 300.000 de lei, prin chitanțe false. Fost prorector la „Dunărea de Jos”, trimis în judecată
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

La nici două luni după ce au cerut arestarea unui funcționar superior din cadrul Universității "Dunărea de Jos", sub mai multe acuzații grave privind fapte care au avut drept consecință sustragerea de sume mari de bani din bugetul instituției, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au trimis cauza spre judecare.

Dragoș Alexandru Opreanu, director al Direcției Juridice din cadrul Universității și fost prorector pe linie de resurse umane, este acuzat de delapidarea a peste 270.000 de lei din fondurile instituției, sumă de bani pe care și-ar fi însușit-o comițând sute de falsuri și atrăgând mai mulți funcționari de care avea nevoie ca să își justifice demersurile ilegale.

În virtutea funcției de director al Direcției Juridice, în perioada 2016-2021, Opreanu i-ar fi determinat pe cinci consilieri juridici și o angajată în funcția de administrator de patrimoniu la universitate să ceară banii în numerar la casierie. În cele 68 de solicitări de fonduri, juriştii specificau, conform indicațiilor primite, că banii urmau să fie folosiți pentru plata unor taxe de timbru necesare acțiunilor în instanță inițiate de universitate. Lucru nereal, în condițiile în care, conform legii, universitatea, ca instituție publică, nu plătește decât în mod excepțional taxe de timbru. Astfel, banii ar fi ajuns la Opreanu, care, pentru a-și acoperi "cheltuielile" și a justifica mai apoi plata taxelor care nu fuseseră niciodată plătite, a falsificat nu mai puțin de 610 chitanțe emise de Poșta Română. Totul a ieșit la iveală în urma unor verificări făcute la Universitate în vara lui 2021 de către corpul de control al Ministerului Educației.

Procurorii au formulat acuzații de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale în variantă agravată, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, participaţie improprie la infracţiunea de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de gestiune frauduloasă în variantă agravată, toate în formă continuată. Inițial arestat preventiv, Opreanu a reușit să înduplece instanța de apel și a fost trimis în arest la domiciliu.

Citit 7081 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Iulie 2022 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.