Coadă la depus hârtii

Coadă la depus hârtii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Program două zile pe săptămână* Justiţiabilii stau câte 3 ore la coadă să depună o hârtie în instanţă * Din august, chemările în judecată se trimit prin poştă *

Instanţele gălăţene sunt în plină vacanţă judecătorească. O parte dintre judecători şi grefieri sunt plecaţi în concediu, restul judecând la foc continuu.

Am scris de curând despre problema termenelor foarte lungi generată de lipsa personalului, dar aceasta nu este singura. O altă problemă majoră la Judecătoria Galaţi se află la biroul de primiri cereri.

Aici, pe perioada vacanţei, programul este marţea şi joia, între orele 9,00 şi 12,00, interval orar în care justiţiabilii stau la coadă pentru a-şi depune acte la dosarele aflate pe rolul instanţei sau pentru a înregistra cauze noi.

„La biroul primiri lucrează două persoane. Programul este doar două zile pe săptămână, pentru că este vacanţă. Nu avem mai mulţi oameni disponibili pentru acest birou. Ne lovim mereu de aceeaşi barieră a lipsei de personal”, ne-a spus Diana Oancea, preşedinta Judecătoriei Galaţi.

Justiţiabilii sunt supăraţi

„Am stat la coadă trei ore pentru a depune un act. Nu este acceptabil aşa ceva. După ce că suntem mulţi la coadă şi aşteptăm cu orele să intrăm să ne rezolvăm treaba, mai vin şi avocaţii şi intră peste rând”, ne-a spus revoltată doamna Iuliana.

Preşedinta Judecătoriei cunoaşte situaţia şi ne-a mărturisit că problema va fi şi mai gravă în luna august.

„Acum, de bine de rău, avem program două zile pe săptămână la biroul primiri. Din a treia săptămână din august însă biroul va fi închis. Timp de trei săptămâni nu se vor primi acte şi cereri de trimitere în judecată decât prin poştă. Trebuie să le acordăm concediu tuturor lucrătorilor instanţei, aşa cum prevede legea”, a explicat Diana Oancea.

Şi anul trecut a fost exact la fel: în luna august toate actele pentru biroul primiri au fost expediate de justiţiabili prin poştă.

„Chiar dacă vin la Palat şi văd că biroul este închis nu este o problemă. Pot merge la subsol, acolo unde Poşta are închiriat un spaţiu pentru un oficiu poştal. E mai greu pentru justiţiabili să trimită prin poştă pentru că ei vor şi lămuriri şi date suplimentare despre dosare etc”.

„Acesta este unul dintre motivele pentru care se formează cozi la acest birou. Ieri de exemplu, am suplimentat numărul grefierilor care lucrează la acel birou, dar, din păcate, acolo sunt doar două calculatoare, aşa că tot doi oameni au putut face înregistrările”, ne-a explicat grefiera şefă de la Judecătoria Galaţi.

Problema este veche şi va mai dăinui mult timp de acum înainte. CSM-ul a fost sesizat în nenumărate rânduri cu privire la lipsa personalului de la Judecătoria Galaţi, dar nu s-a luat nicio măsură. 

Şi până când se va schimba ceva în bine, justiţiabilii gălăţeni aşteaptă la cozi pentru a-şi rezolva problemele. Birocraţia şi cozile sunt cele două bile negre care atârnă pe talerele justiţiei din România. Oare până când?

Citit 828 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.