Mihail Boldea cere achitarea sau reducerea pedepsei. Recurs în casație

Mihail Boldea cere achitarea sau reducerea pedepsei. Recurs în casație
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Fostul avocat și deputat PDL de Galați, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru constituirea de grup infracțional, în urma unei anchete a procurorilor DIICOT Galați, a solicitat Instanței Supreme revizuirea sentinței care l-a trimis după gratii. Boldea uzează de calea extraordinară a recursului în casație, cerând fie achitarea, fie rejudecarea unor fapte, fie reducerea unora dintre pedepsele componente ale condamnării pe care o execută acum în Penitenciarul Jilava.

"Membrii grupării identificau terenuri și imobile situate în zone centrale ale municipiului Galați, proprietatea Consiliului Local Galați sau a unor persoane fizice, o parte dintre imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. În acest scop, inculpații au utilizat hotărâri judecătorești falsificate sau pronunțate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunțate în fals. Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terțe persoane, cumpărători de bună-credință, modalitate în care obțineau beneficii financiare substanțiale", au precizat procurorii DIICOT, care au trimis în judecată 12 persoane, printre care și pe Mihail Boldea, sub acuzațiile de inițiere, constituire de grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, înșelăciune, mărturie mincinoasă, exercitarea fără drept a unei profesii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals în declaraţii, fals privind identitatea și spălare de bani.

Dosarul, strămutat spre judecare pe fond la Curtea de Apel Iași, a fost încheiat, prin sentință definitivă, pe 29 decembrie 2020, când Înalta Curte de Casație și Justiție se pronunța asupra apelului și decidea, printre altele, condamnarea definitivă a lui Mihail Boldea la 7 ani închisoare cu executare, prin contopirea a patru pedepse, respectiv, 5 ani pentru constituire a unui grup infracțional organizat, 6 ani pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, un an pentru favorizarea făptuitorului și 3 ani pentru complicitate la spălare de bani. La un an de la rămânerea definitivă a deciziei Curții Supreme, Boldea a început demersurile pentru a ataca această hotărâre, care îl obligă să își ispășească pedeapsa după gratii. La începutul acestui an, a înaintat o cerere de revizuire a sentinței la Curtea de Apel Iași, care a declinat competența către Înalta Curte, printr-o hotărâre pronunțată la începutul lunii mai. Ajunsă pe masa instanței supreme, solicitarea a fost dublată de un recurs în casație, prin care fostul deputat cere fie achitarea, fie reducerea pedepselor, fie rejudecarea. Totul pentru a scăpa cât mai repede de pușcărie.

Ce solicită Boldea

În fața completului Secției Penale a Instanței Supreme, Mihail Boldea a solicitat să fie achitat pentru înșelăciune și rejudecat, dacă nu chiar achitat, pentru mărturie mincinoasă și instigare la fals. Personal, prin videoconferință, dar și prin intermediul avocaților, Boldea a susținut că nu poate fi condamnat de două ori pentru aceeași faptă (înșelăciune) și că prejudiciul stabilit prin activitatea infracțională este mult inferior pretențiilor civile din dosar, care ajung la 1.300.000 de euro. În cazul în care niciuna dintre aceste soluții nu ar fi posibile, a pledat chiar și pentru o reducere a pedepsei, în virtutea faptului că a făcut un denunț, prevalându-se de prevederile Legii 682/2002: "Persoana care are calitatea de martor (…) şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori a judecăţii denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege".

Asupra recursului în casație și a cererii de revizuire declinată de Curtea de Apel Iași, Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe la termenul fixat pentru data de 18 octombrie 2022.

De reamintit ar fi că Mihail Boldea a mai fost condamnat definitiv, în iulie 2020, tot prin decizia Înaltei Curți, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani, în Dosarul "Aviasan", în legătură cu obținerea frauduloasă a unui teren de 39 de hectare.

Citit 7971 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.