UPDATE: Percheziții DNA la Vama Oancea. Un polițist și doi vameși, acuzați oficial de luare de mită și puși sub control judiciar

UPDATE: Percheziții DNA la Vama Oancea. Un polițist și doi vameși, acuzați oficial de luare de mită și puși sub control judiciar
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

În urma descinderilor de marți, 17 ianuarie 2023, pe care le-au făcut procurorii DNA de la Iași la Vama Oancea, trei lucrători, respectiv un polițist de frontieră și doi vameși, au fost duși la audieri și puși ulterior sub control judiciar. Aceștia fac parte dintr-un lot de 23 de funcționari de la cinci puncte vamale, acuzați de comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată. Alți 12 polițiști și vameși au primit aceeași măsură, în timp ce opt au fost reținuți și vor fi propuși pentru arestare preventivă.

”În cauză a fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș). De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 15 persoane (cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași - Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca). La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, au precizat anchetatorii printr-un comunicat dat publicității în cursul dimineții de miercuri, 18 ianuarie.

Potrivit procurorilor DNA, ”în perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”.


Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, de pe raza județului Galați, a fost pe lista procurorilor DNA de la Iași, care marți, 17 ianuarie, au făcut nu mai puțin de 31 de percheziții, într-un amplu dosar ce vizează fapte de corupție care s-ar fi întins pe o perioadă de mai bine de un an. Anchetatorii au vizat puncte de frontieră din cinci județe și mai multe locuințe ale unor persoane fizice, perchezițiile având loc pe raza județelor Botoșani (PTF Stânca), Iași (PTF Sculeni), Neamț, Vaslui (PTF Albița), Galați (PTF Oancea) și Bihor (PTF Borș).

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 - septembrie 2022", au precizat reprezentanții DNA, la scurt timp de la începerea perchezițiilor.

Potrivit unor surse judiciare, în cadrul anchetei sunt vizați polițiști de frontieră și vameși care activează în punctele de la granița cu Republica Moldova și respectiv Ungaria, care în perioada menționată ar fi luat mită de la diverse persoane, în special cetățeni moldoveni care doreau să ajungă la muncă în țări din vestul Europei. Șpăgile, de la 20-30 de euro, ar fi ajuns chiar și la 250 de euro și erau percepute pentru a trece cu vederea vizele expirate sau bagajele neconforme.

La ora închiderii ediției, peste 20 de polițiști de frontieră și vameși se aflau la audieri, la DNA Iași. Procurorii au anunțat că vor face cunoscute noi informații privitoare la dosar "atunci când împrejurările vor permite".


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac percheziții, marți, în cinci puncte de trecere a frontierei, majoritatea cu Republica Moldova, într-un dosar de corupție, a anunțat instituţia. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că sunt vizați polițiști de frontieră suspectați că luau mită sume cuprinse între 20 și 250 de euro de persoană.

Conform DNA, procurorii de la Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova și cu sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală), fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 - septembrie 2022.

Marți dimineață, au loc percheziții la 31 de adrese din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul fiind locuințele unor persoane fizice.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că perchezițiile au loc în punctele de trecere a frontierei de la Albița, Stânca, Sculeni, Oancea (toate cu Republica Moldova) și Borș (Ungaria).

Aceleași surse spun că sunt vizați polițiști de frontieră care ar fi luat mită de la diverse persoane, sume cuprinse între 20-30 de euro și 250 de euro. Sumele de bani ar fi fost cerute pentru a fi trecute cu vederea probleme precum expirarea vizei sau depășirea bagajului.

Citit 7863 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:27

11 comentarii

 • postat de Hrhrrhr
  Joi, 19 Ianuarie 2023 11:53
  37.163.230.***
  Să nu ne mințim și să dăm mereu vina pe alții. Tocmai corupția din vami nu ne-a lăsat în Schengen. Țineți minte că la Arad avem un atentat cu bombă nerezolvat. Să nu credeți că poliția nu știe cine e. Dacă nu știu, responsabilii trebuiesc demiși dar nu pot să cred că nu știu. Avem cele mai mari rețele de prostituție din Europa. Chiar suntem vestul salbatic de ne place sau nu. Poliția patronează toată mizeria asta cu toate că au salarii mari, numeroase beneficii și sunt mulți. E o prostie asta că sunt puțini . Sunt puturoși și complici altfel sindicatele cereau demisia lui bode că tot s-a dovedit că e un hoț.
  0
  3
  Raportează
 • postat de niste golani ce au uniforme cu insemnele tarii. ne facem ca nu stim. exista?
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 20:21
  89.39.81.***
  pai, da, umblu numai in audiuri, negre. smechere. cu geti de piele, in smecherie dar cu insemne de politie pe ele . niste golani.....ne facem ca nu stim. cine sint astia?
  0
  16
  Raportează
 • postat de Body
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 19:59
  51.179.37.***
  Au agățat pe 3 fraieri, probabil cei mai lacomi și mai prosti. E mai mult decât evident că acțiunea e praf în ochi pentru că nu avea cum o entitate externă să sesizeze pe vedemjust doar pentru câțiva inși. Cu ăștia puși în control judiciar care nu se știe dacă vor ajunge să fie condamnați nu e ca se rezolva megacorupția din vami. E adevărat că hoții vor sta pe burtă o perioadă pana se liniștesc apele și vor reveni la șpăgile lor. Am mai văzut filmul ăsta și nu e că ăla care trebuie să controleze controlorul nu știe.
  Totuși sindicatele din poliție cum de nu cer demisia lui bode ținând cont că e un hoț intelectual dovedit? Oare ce ii reține, ce ii inhibă? Are legătură cu piramida de șpăgi și corupție din ministerul de interne?
  1
  18
  Raportează
 • postat de Grigorescu Livia
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 18:50
  86.124.201.***
  Ar fi bine sa le verifice și declarațiile de avere, doar sunt publice. Infloresc conturile unora....din salariul de controlor vamal, zona libera. Desigur, unic susținător al familiei.necajiti, dar funcționari publici.
  0
  19
  Raportează
 • postat de teo
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 18:32
  86.124.126.***
  Acum ca a fost eradicata coruptia din vami, putem intra cu siguranta in Schengen
  1
  16
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 15:47
  5.2.205.***
  Au picat fraierii.
  2
  20
  Raportează
 • postat de Tulai Doamne
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 14:39
  5.13.233.***
  Sa vezi unii ce averi au ; case de vacanta, masini etc , doar din modestul salariu de bugetar si nu le poate justifica decat prin matusa Tamara.
  0
  28
  Raportează
 • postat de Șpăgărel
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 11:53
  37.161.74.***
  Cât timp anumite partide prin organele cumpărate de presă ne asmuțeau împotriva austriecilor , alții ne făceau la buzunare cum se zice. Sistemul este clasic mafiot de tip piramidal. Mafioții ăștia de stat colectează șpaga și totul se duce în sus, sus de tot. Fac exact ca hoții de buzunare lucrează în echipă. Unii simulează un scandal, se adună curioșii iar alții operează la buzunare la furat de portofele ca Oprișan de la Vrancea.
  Apropo ... legat de corupția din ministerul de interne. Ați văzut cumva vre-un sindicat din poliție care să iasă din dispozitiv să ceară demisia lui bode? Sunt mână în mână toți.
  1
  33
  Raportează
 • postat de Vasilache
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 09:58
  37.161.66.***
  .... și doar în vama Oancea e control. În absolut toate vămile este megacorupție. Cred că ăștia de la frontieră îi fac invidioși până și pe șpăgarii de la poliția rutieră la ce sume încasează. Nimeni nu a pus accent pe știrea asta dar dosarul ăsta a fost deschis datorită autorităților din Republica Moldova care au sesizat/ notificat autoritățile incompetente de la noi de situația pe care o patronau. Practic i-am înspăimântat până și pe moldoveni cu corupții noștri.
  1
  41
  Raportează
 • postat de Jjdyudh
  Miercuri, 18 Ianuarie 2023 06:52
  51.179.37.***
  Bine.... se fac controale așa de ochii lumii dar toată lumea știe de corupția din vămi, mai puțin justiția. Bineînțeles că polițiștii corupți si-au trecut bunurile pe care nu le pot justifica pe numele rudelor, știm și asta. Controalele astea funcționează doar dacă se fac flagrante dar și asta este foarte greu pentru că mai toți sunt hoți și se acoperă între ei. Până nu se modifica legea să se facă controale extinse ale averii, degeaba. Este exact ca în cazul fostului hoț de buzunare, fost baron de Vrancea, Marian Oprișan. Individul și-a trecut averea pe numele mamei lui, o pensionară care toată viața ei a lucrat portar la o fabrică de confecții. Cum să își permită ea o asemenea avere?
  1
  48
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Marți, 17 Ianuarie 2023 14:16
  89.137.225.***
  ce gluma....nici macar proasta!.....expirarea vizei sau excedent de bagaj............baaaaaa!!!!!! de cand cu "razboiul" cine cunoaste cate arme,substante si nemernici au intrat in Romania?! s-a uitat de rachetii moldoveni si ucraineni?!....pai balamucul din vami e mana cereasca pentru ashtia(de exemplu). Cine ii mai controleaza care si cum sunt?! ......acolo sunt spagile grase,desigur,la alt nivel. 20,30 de euro....aia e spaga?!.voi va auziti ce spuneti?!.......30 de euro cheltuie o baba la Kaufland pe te miri ce.......ce gluma.Gata,au prins coruptii.......ha,ha,ha,haaaaaa........
  9
  56
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.