Ucrainenii și contrabandiștii de tutun au încins frontierele. Traficul cu țigări, la Galați

Ucrainenii și contrabandiștii de tutun au încins frontierele. Traficul cu țigări, la Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Puțin peste 123.000 de țigări de contrabandă din cele 2.637.231 confiscate la granița de est a României în primele nouă luni ale lui 2022 au fost descoperite la Galați. Războiul din Ucraina a adus, totodată, o creștere semnificativă a traficului în punctele de frontieră, numărul ucrainenilor care au intrat în România pe la Galați reprezentând o treime din totalul persoanelor care ne-au tranzitat frontiera.

A fost un an plin de provocări la granița României cu Republica Moldova și Ucraina, debutul conflictului armat, în februarie, ducând la o avalanșă în punctele de tranzit, inclusiv la cele de pe raza județului Galați. Profitând de mobilizarea Poliției de Frontieră, axată pe gestionarea fluxurilor mari de persoane și mărfuri, contrabandiștii de țigări și-au intensificat și ei acțiunile, traficul cu tutun netimbrat cunoscând o creștere, cel puțin în privința graniței de est, cu 21 de procente față de primele nouă luni ale anului trecut.

"La nivelul Poliției de Frontieră au fost descoperite 37.301.884 de țigarete. La frontiera cu Republica Moldova, în perioada analizată au fost reținute 2.637.231 de țigarete, dintre care 123.440 de către structurile din județul Galați, în creștere cu aproximativ 21 la sută față de primele nouă luni ale anului 2021, când au fost descoperite 2.174.010 țigarete", a explicat cms. șef George Secuianu, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Galați.

Capturile Poliției de Frontieră reprezintă aproape jumătate din cele realizate la nivel național în perioada menționată, fapt apreciat ca un succes de către autoritățile române. "Nivelul pieței ilicite se menține redus în primele nouă luni ale anului, în condițiile în care autoritățile au reușit să oprească peste 60 milioane de țigarete de contrabandă să ajungă pe piața neagră, conform datelor centralizate pe platforma Stop Contrabanda", a completat oficialul.

Ca efect al depistării țigărilor de contrabandă, Poliția de Frontieră de la Galați, prin lucrătorii celor două puncte de tranzit, Oancea și Galați-Rutier, și prin Sectorul de la Foltești, au întocmit 30 de dosare penale având ca obiect traficul ilicit cu tutun. Reprezintă doar zece la sută din totalul ilegalităților constatate la granița noastră. Dintr-un total de 322 de infracțiuni, alte 79 au fost de fals și uz de fals, comise îndeosebi de cetățeni moldoveni care au uzat de diverse documente personale sau privind regimul auto falsificate, 26 de fapte de trecere ilegală a frontierei de stat, 51 de braconaj, în timp ce 126 de constatări au vizat alte genuri de abateri penale.

Triplarea transporturilor a blocat vămile

Conflictul militar din Ucraina a dus la o explozie a traficului de persoane și mărfuri la frontiere. Punctele de tranzit de pe raza județului Galați au fost din greu încercate în condițiile în care, în medie, prin fiecare dintre ele trec zilnic sute sau mii de ucraineni. Cei peste 300.000 de refugiați au dublat practic numărul persoanelor care au trecut prin punctele de la Galați și Oancea în intervalul 1 ianuarie - 31 octombrie 2022. ???

"Prin punctele de trecere a frontierei rutiere din județul Galați, respectiv, PTF Galați-Rutier și PTF Oancea au tranzitat frontiera un număr de 894.053 de persoane, 490.455 pe sensul de intrare și 403.598 pe sensul de ieșire. Comparativ cu perioada similară a anului 2021, se constată o creștere, de la 415.248 de persoane", a completat șeful STPF Galați. Exponențial au crescut și transporturile de mărfuri, de la puțin peste 47.000 de camioane și TIR-uri, câte ne-au trecut granița în 2021, la peste 111.200. Fluxurile crescute au dus, nu o dată, la blocaje în punctele de trecere a frontierei, vehiculele care transportau mărfuri spre sau dinspre Ucraina ori Republica Moldova așteptând ore în șir pentru a trece granița. Creșteri semnificative s-au înregistrat și în ceea ce privește transportul de mărfuri pe fluviul Dunărea prin PTF Galați-Portuar fiind înregistrate, de la debutul conflictului militar, un număr de 3.511 nave, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost controlate un număr de 1.909 nave.

Citit 2944 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2023 05:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.