Autorii pensionari nu plătesc contribuţii

Autorii pensionari nu plătesc contribuţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce în ultima zi de depunere a declaraţiilor pentru contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, oamenii au stat la cozi pentru a-şi îndeplini obligaţiile impuse de Ordonanţa 58/2010, se naşte o nouă întrebare. Pensionarii care primesc şi drepturi de autor, trebuie să plătească aceste contribuţii?

Ei bine, în cazul pensionarilor, este o veste bună. Răspunsul la întrebarea de mai sus este NU!

Potrivit art. 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii şi realizează venituri de natură profesională pe bază de contract de drepturi de autor nu datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.

Aşadar, măcar în acest caz, lucrurile sunt clare. Mai rămâne să fie clarificată şi problema asigurărilor de sănătate pentru cei care au carte de muncă, dar primesc şi drepturi de autor.

Citit 705 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.