Contrabanda de la Cotul Chiului

Contrabanda de la Cotul Chiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

10.625 de pachete de ţigări traficate ilegal din Republica Moldova peste râul Prut şi un prejudiciu creat bugetului de stat de 99.412,85 lei -  acestea sunt argumentele pentru care 5 persoane au fost trimise zilele acestea în judecată, principala acuzaţie, dar nu singura, fiind aceea de contrabandă.

Ispita „la negru”

În iunie 2010, Budescu Ionel, aşa cum reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu Lungu lonuţ şi Mîndricel Dănuţ, precum şi cu Tonciu Ilie.

Scopul a fost obţinerea de beneficii materiale prin contrabandă cu ţigări mai ieftine,  din Republica Moldova. Se ştie, în  Republica Moldova, preţurile sunt cu 20-30 la sută mai mici decât în România, acesta fiind miezul colaborării infracţionale româno-moldovene. Bineînţeles, astfel de produse  sunt introduse în România prin ocolirea punctelor destinate controlului de frontieră.

Prin introducerea ilicită, ţigările sunt  sustrase de la plata taxelor vamale de import, taxei pe valoarea adăugată la import şi a accizei aferente. Apoi, prin comercializarea  „la negru” se obţin alte profituri importante pentru buzunarele întreprinzătorilor contrabandişti.

Cantonul „La Jan”

Tonciu Ilie era persoana de dincolo de Prut, din Republica Moldova, care făcea rost de ţigări şi care ţinea legătura cu partea românească a grupului pus pe astfel de afaceri.

Pe partea noastră, Budescu Ionel („Neluţu”) era creierul grupului; Lungu Ionuţ, unul din ajutoarele sale, a trecut, la ordin, Prutul în iunie 2010, în zona localităţii Stoicani, comuna Folteşti din judeţul nostru, pentru a perfecta legăturile necesare cu moldoveanul Tonciu Ilie.

Operaţiunile se desfăşurau în zona de lângă Prut cunoscută sub denumirea „Cotul Chiului”. Tot în acelaşi perimetru, se află şi cantonul de dig cunoscut ca fiind „La Jan”, acolo unde îl ştiau pe Mîndricel Dănuţ, fiul cantonierului.

Momeala de pe malul Prutului

Într-o zi, Budescu Ionel şi Lungu Ionuţ îşi făceau de treabă, cu pescuitul, pe malul Prutului tocmai pentru a intra în vorbă cu fiul cantonierului. L-au întâlnit pe acesta şi i-au propus să-i ajute, promiţându-i că ar putea câştiga cam 5.000 euro la fiecare transport de ţigări. 

Şi Mîndricel Dănuţ a muşcat din momeală, urmând ca el să aibă misiunea de a prelua ţigările de la partea moldovenească. Dar, ca să aibă mai mulţi sorţi de izbândă, a atras-o în această afacere şi pe sora sa, Mădălina.

Au urmat, fireşte, reprize de comunicare între părţi, stabilirea de repere în timp şi spaţiu pentru ducerea la bun sfârşit a acţiunii, după care s-a trecut la treabă.

Flagrant în noapte

În dimineaţa de 22 iunie 2010, însă, au fost deja gata pregătiţi de acţiune şi lucrători de poliţie judiciară de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, coordonaţi de un procuror. Aceştia, pur şi simplu, au pus la cale un flagrant. În jurul orei 3,20, membrii echipei au ocupat poziţii de observaţie în zona cantonului „La Jan”.

La un moment dat, au observat o maşină care se mişca înspre Prut; a stat 10-15 minute, după care s-a întors şi a oprit lângă un lan de grâu unde, iar, a staţionat un sfert de oră; în minutele următoare, trei indivizi au pornit, pe jos, spre cantonul amintit.

Mîndricel Dănuţ, Diaconu Ionel Sandu şi Mîndricel Mădălina preluaseră deja mai multe baxuri de ţigări „Plugarul”. Le-au îngrămădit într-o Dacia 1300 (GL-03-XDZ). Dar, cum bănuiţi, întrucât în zonă se aflau la pândă şi poliţiştii de frontieră, ţigările de contrabandă n-au mai ajuns decât la camera de corpuri delicte a I.J.P.F. Galaţi.

Ulterior, cercetările au continuat, în etape: unul dintre contrabandişti a fost oprit în trafic pe direcţia Galaţi-Folteşti; Budescu Ionel a suportat o percheziţie domiciliară unde au fost găsite 157 de pachete de ţigări Winston şi 60 de pachete de ţigări Winston Slim, 40 de pachete – Kiss, 164 – Plugarul, 60 - More, toate având aplicaţii ucrainene de accizare.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de bani amintită. Au mai fost luate măsuri asiguratorii asupra unor bunuri mobile, precum şi asupra unor sume de bani aparţinând unor membri ai grupului.

Fiii cantonierului…

În fine, Budescu Ionel, de 25 de ani, Lungu Ionuţ, de 25 de ani, Mîndricel Dănuţ, de 20 de ani, Mîndricel Mădălina, de 19 ani, şi Diaconu Ionel Sandu, de 30 de ani, au fost trimişi în judecată, urmând să dea seamă în instanţă, fiecare după propriile fapte.

Aşa cum reiese din rechizitoriul DIICOT, cauza s-a disjuns în privinţa moldoveanului Tonciu Ilie, faptele acestuia făcând obiectul unui dosar separat.

Aşa cum aţi observat, în mrejele iniţiatorilor contrabandei cu ţigări au căzut şi fiii cantonierului. Mirajul banului câştigat relativ uşor încă ia minţile. Din păcate!

Citit 2417 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.