Deţinuţi-escroci – autori de fraude cu mobilul

Deţinuţi-escroci – autori de fraude cu mobilul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu a trecut moda escrocheriilor prin  telefonul mobil. Vă vine sau nu să credeţi, există în continuare printre noi destui naivi care chiar cred, când sunt anunţaţi că au câştigat un milion de euro, la un concurs la care nu s-au înscris niciodată, încât cumpără fără să stea pe gânduri cartele şi îşi încredinţează imediat datele personale necunoscuţilor de la celălalt capăt al firului. 

Plângeri noi

În ultima perioadă, la Poliţia Galaţi au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la înşelăciuni comise prin intermediul telefonului mobil. Astfel, gălăţenii au fost sunaţi pe mobil, de către necunoscuţi, care îi anunţau că sunt câştigătorii unor premii - telefoane mobile sau sume de bani, în lei sau euro, ori minute gratuite.

„Aducătorii de veşti” se recomandă ca fiind reprezentanţi ai diferitelor firme şi îi determină pe oameni să le comunice datele de identitate (nume, adresa, seria şi numărul cărţii de identitate, codul numeric personal).

Fără reîncărcare

Victimele sunt apoi puse să facă, de pe mobil, operaţiuni de reîncărcare a mai multor cartele prepay pentru „validarea premiului”.

De asemenea se mai foloseşte pretextul câştigării unui premiu important în euro, prin mesaje scrise, iar când victimele contactează numerele de intrarea în posesie a premiului, sunt convinse şi îndrumate de escroci să depună prin Poştă sau Western Union bani reprezentând taxe de curierat sau impozitul pe valoarea premiului.

Nu uitaţi: numărul cărţii de identitate al posesorilor abonamentelor şi respectiv ultimele 6 cifre de CNP al posesorilor de abonamente telefonice reprezintă codurile necesare efectuării reîncărcărilor electronice (transfer de credit) a cartelelor prepay de pe telefonul mobil.

Cercetările au demonstrat că autorii acestor fapte provin din rândul deţinuţilor din diferite penitenciare din ţară.

Este de reţinut faptul că nici o persoană nu poate câştiga un premiu de orice fel, în bani, bunuri ori alte valori, dacă nu participă printr-o notificare la concursurile derulate în România.

Reguli simple de evitat escrocheriile

Aşadar, dacă primiţi astfel de mesaje sau apeluri pe telefoanele mobile, amintiţi-vă dacă v-aţi înscris la vreun concurs, iar dacă realizaţi că nu aţi participat la vreo promoţie nu sunaţi la numărul de telefon indicat în mesaje.

Fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi, din senin, prin telefon că aţi câştigat bunuri şi bani. Prudenţă şi când un străin vă cere să daţi telefonic date cu caracter personal (nume, adresă, seria C.I., CNP-ul) şi cu atât mai mult când vi se cere să efectuaţi diferite operaţiuni de pe telefonul mobil (tastarea a o serie de cifre) pentru confirmarea presupusului premiu.

Sunaţi operatorul de telefonie mobilă pentru a vă confirma dacă este în derulare vreun concurs sau vreo campanie de premiere a abonaţilor.

În general, orice campanie derulată de operatorii de telefonie mobilă este intens mediatizată, atât pe canalele de televiziune, cât şi în presa scrisă, printr-o publicitate agresivă.

Citit 1968 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.