„Ne vom sufoca de atâtea dosare”

„Ne vom sufoca de atâtea dosare”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Anual, de la Judecătorie spre bugetul local pleacă taxe de timbru în valoare de 10 miliarde de lei vechi.

Urmare a articolului  apărut în "Viaţa liberă" pe 29 iunie, „Din lipsă de spaţiu, Judecătoria caută un … teren”, preşedintele acestei instanţe, magistratul Diana Oancea, a primit două oferte pentru a cumpăra pământ în buricul târgului, la preţ negociabil, cuprins între 100 şi 250 de euro metrul pătrat.

Diana Onacea a trimis deja o adresă către Ministerul Justiţiei, pentru a cere o opinie în legătură cu o eventuală achiziţie de teren. „Ministerul cunoaşte foarte bine problema pe care o avem la Galaţi legată de lipsa spaţiului.

Din ultimele discuţii purtate cu responsabili din minister ştiu că sunt fonduri europene destinate construirii sau renovării de construcţii, care ne-ar putea fi date pentru amenajarea unui spaţiu destinat acestei instanţe. Nu ştiu însă dacă există fonduri pentru cumpărarea de teren, acesta este motivul pentru care am cerut un punct de vedere ministerului”, ne-a declarat şeful Judecătoriei, magistratul Diana Oancea.

Acte care trebuie păstrate 100 de ani, dar unde?

Problema este una arhicunoscută, dar cu toate astea şefa Judecătoriei caută soluţii în continuare pentru a atenua efectele lipsei acute de spaţiu destinat atât magistraţilor, cât şi grefierilor, dar mai ales dosarelor.

Diana Oancea nu ne-a ascuns nici faptul că din cauză că nu mai are spaţiu de depozitare a ajuns să caute cutii în unul dintre hipermarketurile din Galaţi, pentru a-şi păstra documentele.

Acesta este şi motivul pentru care Oancea a ajuns să fie cunoscută ca un cal breaz printre lucrătorii magazinului respectiv. Magistratul ne-a spus că potrivit normelor în vigoare are mape de sentinţe, dar şi acte de stare civilă, revendicări, partaje, care trebuie să fie păstrate la instanţă 100 de ani, după care vor fi preluate de Arhivele Naţionale.

Există, de asemenea, acte de înfiinţare a unor societăţi, multe dintre acestea nici nu mai există, dar legea spune că trebuie păstrate 50 de ani în depozitele Judecătoriei. Aşa s-a ajuns în situaţia în care unele dosare sunt aşezate fie pe jos, fie în cutiile date de cei de la hipermarket. Există situaţii când dosarele  se deterioreză din cauza modului în care sunt depozitate, iar unele chiar se rătăcesc, fiind  mutate mereu dintr-un loc în altul.

10 miliarde nu-s de neglijat

Preşedintele Judecătoriei nu respinge ideea achiziţionării unui teren dar este de părere că o susţinere din partea municipalităţii nu ar strica. Magistratul a făcut un calcul simplu din care a reieşit că, anual, numai din taxa de timbru care se percepe la acţiunile aflate pe rolul Judecătoriei pleacă spre bugetul local în jur de 10 miliarde de lei vechi.

Dată fiind această sumă deloc de neglijat care intră în conturile municipalităţii, preşedintele Judecătoriei crede că Primăria le-ar putea face o favoare judecătorilor, concesionându-le un teren cu imobilul aferent.

„Cu mai puţini bani, am putea să renovăm o construcţie care se află pe terenul unde este situată Poliţia Comunitară (Poliţia Locală, n.a.). Sigur, pentru asta avem nevoie de sprijinul autorităţilor locale, care să ne pună la dispoziţie terenul şi clădirea în măsura în care aceasta este viabilă. Ar fi un beneficiu în favoarea noastră, pentru că nu am mai da bani pe teren şi apoi pe construirea unei clădiri, ci doar am renova-o pe cea în care acum oricum depozităm buletinele de vot”, ne-a declarat Oancea.

Cel puţin trei ani

Tot şeful Judecătoriei ne-a spus că la acest moment magistraţii stau câte patru într-un birou, la fel şi grefierele, în cazul acestora fiind un noroc faptul că o parte se află în concedii de maternitate şi le lasă astfel birourile celorlalte, care sunt în activitate.

Diana Oancea a mai afirmat că în cazul în care ar achiziţiona teren sau i s-ar concesiona, ridicarea sau renovarea ar dura cel puţin trei ani. „În tot acest timp ne vom sufoca de atâtea dosare, dar măcar am avea speranţa că vom pleca de aici”, a conchis magistratul.

Citit 1877 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.