Universitatea „Dunărea de Jos” a câștigat în instanță fostul sediu al Chimiei Alimentare

Universitatea „Dunărea de Jos” a câștigat în instanță fostul sediu al Chimiei Alimentare
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dat câștig de cauză, definitiv, Universității "Dunărea de Jos" din Galați, în procesul cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați pe dreptul de proprietate pe clădirile numite Corp A, de pe str. Gării și Carnabel, fostul sediu al Facultății de Chimie Alimentară, punând capăt unui proces care a durat aproape șase ani, a anunțat prorectorul universității gălățene, Alexandru Nechifor.

"Respinge excepţia nulităţii recursului. Respinge recursul declarat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi împotriva sentinţei civile nr. 741 pronunţate la 10 mai 2021 de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei" - acestea sunt detaliile soluției pronunțate de ÎCCJ în ziua de 23 martie 2023.

Construcția clădirii a început acum 101 ani

Una dintre cele mai impunătoare construcții din Galați și fost sediu al Școlilor Comerciale, clădirea amplasată la intersecția străzilor Carnabel și Gării a început să se ridice în urmă cu 101 ani. "În anul 1922, Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi a început construcţia Palatului Şcolilor de băieţi şi fete, abandonând construcţia abia începută la localul propriu, din strada Portului. În perioada 1922-1927, a fost ridicată aripa paralelă cu strada Gării, unde s-a mutat Şcoala de băieţi, iar în cea de-a doua perioadă, 1927-1932, aripa paralelă cu strada Spitalului (actuala dr. Carnabel - n.r.) pentru Şcoala de fete. O plăcuţă se află şi azi pe clădire şi îi indică pe cei doi arhitecţi, Guido P. Marion şi A. Romano", arată istoricul Valentin Bodea, în volumul al II-lea al lucrării "Monumente de arhitectură din oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea - prima jumătate a secolului al XX-lea".

Potrivit aceluiaşi autor, terenul pentru ridicarea sediului şcolii a fost cedat, cu titlu gratuit, de către Primăria oraşului Galaţi, actul fiind semnat de către primarul I. Prodrom. În acea perioadă, terenul era evaluat la 600.000 de lei, la care se adaugă 8.187.500 de lei, din partea Primăriei oraşului Galaţi, 2.500.000 de lei, din partea Ministerului Instrucţiunii Publice, 25.595.566 de lei, din partea Camerei de Comerţ şi Industrie din Galaţi, şi 262.709 lei, din diverse donaţii.

"Localul avea 90 de încăperi, din care 60 erau ocupate de către Liceul Comercial de Băieţi, iar restul de 30 de către Liceul Comercial de Fete. Camera de Comerţ şi Industrie din Galaţi a mai cheltuit 4.488.917 lei, din fonduri proprii, pentru construcţie, şi 2.234.648 de lei, pentru mobilier (bănci din stejar şi fag, pupitre pentru Biroul Comercial, catedre, table, cuiere etc.). Cele două clădiri ale edificiului erau legate între ele printr-un amfiteatru grandios (300 de locuri), cu parter şi balcon. Localul era iluminat electric şi încălzirea se realiza prin centrală termică", se mai arată în volumul lui Valentin Bodea.

Imobilul de la intersecția Carnabel cu Gării este cel de-al doilea pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați în ultimii patru ani, după sediul său principal, din strada Mihai Bravu 46, care a trecut definitiv în proprietatea Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei".

Finanțare europeană pentru reabilitarea imobilului

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați are în plan încă de acum cinci ani reabilitarea clădirii. "Avem studiul de fezabilitate gata, la fel şi proiectul, trebuie doar să mai găsim finanţarea. Suma estimată pentru consolidarea parţială a imobilului e de 34 de milioane de lei, la care se adaugă amenajarea spaţiilor şi mobilierul. Există un proiect deja depus, pe fonduri europene, dar, dacă nu se va aproba, atunci îl vom declara strategic şi vom încerca să-l realizăm cu bani fie din venituri proprii, fie de la bugetul de stat", declara pentru "Viața liberă", în 2018, prorectorul de atunci al universității, Cezar Bichescu.

Acum, la cinci ani distanță, actualul prorector, Alexandru Nechifor, spune: "Având în vedere sentința, vom demara reactualizarea studiilor, pentru a putea depune spre finanțare pe POR pentru consolidarea și reabilitarea totală a imobilului".

Potrivit lui Alexandru Nechifor, la ora actuală, clădirea de pe Carnabel colț cu Gării găzduiește sediul Facultății de Educație Fizică și Sport și Centrul de kinetoterapie al universității gălățene.

 

Citit 8065 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2023 12:01

4 comentarii

  • postat de Univ
    Marți, 28 Martie 2023 12:53
    37.160.28.***
    Îmi place să aud din ce în ce mai des că Galați este oraș universitar, un centru universitar. Cea mai mare creștere din ultimii ani, cel puțin ca și număr de studenți și ca mărime o are Universitatea Transilvania din Brașov care nu are vechimea UDJG. Trebuie să luăm exemplu de la ei.
    0
    0
  • postat de munteanu i.
    Marți, 28 Martie 2023 10:03
    213.218.53.***
    Universitatea devine astfel cel mai mare investitor imobiliar din oras. Problema este ca imobilele trebuiesc sa fie si intretinute. Cat de bine se pricepe se poate vedea la imobilul de langa Politie/Catedrala
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Luni, 27 Martie 2023 19:05
    89.137.30.***
    O veste buna.O cladire impresionanta,care sper sa isi recapete locul pe care il merita in acest oras.
    0
    0
  • postat de Facultatea de Chimie Alimentara
    Luni, 27 Martie 2023 17:59
    109.166.128.***
    bravo,Universitatea Galati!cea mai buna veste din ultimii ani:reabilitarea uneia dintre cele mai frumoase si valoroase cladiri ale orasului!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.