Dosarul „Belşugul” a primit termen pe 7 ianuarie

Dosarul „Belşugul” a primit termen pe 7 ianuarie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pedepsele inculpatelor ar putea scădea *

Cei 88 de suceveni care au fost ţepuiţi cu aproape 3 miliarde de lei vechi de cele patru foste funcţionare ale Cooperativei "Belşugul" din Galaţi trebuie să ştie că acestea din urmă vor fi audiate de magistrat abia pe 7 ianuarie 2011.

Dacă sucevenii au puţin noroc, anul care vine vor auzi şi de o pedeapsă în acest dosar, urmând ca doar prejudiciul să rămână discutat în cadrul procesului.

Reamintim că zeci de suceveni s-au trezit că au de achitat la „Belşugul” credite pe care nu le făcuseră şi, mergând din aproape în aproape, anchetatorii au descoperit filiera prin care ei au ajuns titulari de împrumuturi.

Mica reformă şi mare recunoaştere

Mica reformă din justiţie a făcut ca toate elementele de noutate, ce au apărut ca urmare a actualelor reglementări să ducă  la prelungirea cu încă o lună a procesului, asta la cererea avocaţilor.

Acum, recunoaşterea vinovăţiei, dar şi a prejudiciului, poate atrage scăderea cu o treime a pedepsei celor implicaţi şi judecarea lor doar pe latura civilă. Practic, instanţa ar trebui să se pronunţe asupra pedepsei, dacă pe 7 ianuarie, Gina Iancu, Doina Ragea, Tuţa Morariu şi Nicoleta Başa vor recunoaşte că au emis acte în baza cărora Cooperativa a dat 88 de împrumuturi, banii ajungând nu la titulari, ci la ele.

O altă condiţie este însă recunoaşterea prejudiciului. Ieri însă, avocaţii tuturor „eroilor” din acest dosar, inclusiv cel al Cooperativei „Belşugul” au cerut un termen ca să se pună de acord şi, dacă acest lucru se va întâmpla, se „va scuti instanţa de un an de proces”, după cum s-a exprimat unul dintre apărători.

Păgubiţii vor sta la casele lor…

În jur de 10 martori, cu buletinele şi carneţele de membri ai Cooperativei au venit să depună câte o declaraţie la Tribunal, în dosarul prin care cele patru femei sunt acuzate de înşelăciune. Martorii au primit însă scuzele instanţei şi informaţia că nu vor mai fi nevoiţi să se prezinte decât în cazul în care vor fi citaţi. Ţinând cont că e vorba de 88 de părţi vătămate, care au şi calitatea de martori, trebuie să recunoaştem că acesta e un lucru bun.

Partea interesantă este că  trimiterea în judecată s-a făcut undeva la finele lui 2009, dosarul având un traseu destul de sinuos. Iniţial, instanţa a declinat dosarul la Judecătoria Târgu Bujor, de aici magistraţii l-au trimis înapoi la Tribunalul Galaţi, socotind că nu cade în atribuţiile lor, şi astfel s-a ajuns ca magistraţii Curţii de Apel să decidă asupra cui cade competenţa de a judeca. Aşa a rămas dosarul la Tribunal, fiind înregistrat  în august 2010.

De atunci şi până acum s-au tot acordat termene, în octombrie, noiembrie, iar ieri s-a mai dat unul pentru ca toată lumea să se pună de acord.

Cum a trecut deja un an, nepunând la socoteală cercetarea penală, cu siguranţă cei 88 de înşelaţi vor să ştie cine le va plăti oalele sparte. Lor nu le putem spune decât să fie atenţi la ceea ce se va întâmpla pe 7 ianuarie.

Citit 1992 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.