E mai simplu când recunoşti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm periplul printre prevederile Legii 202/2010, ce au ca scop adoptarea unor măsuri prin care să fie accelerată soluţionarea proceselor în România.

De data aceasta, procurorul Marcel Codiţă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi ne atrage atenţia asupra unei dispoziţii legale care se referă la o situaţie mai nouă şi anume judecata în cazul în care inculpatul îşi recunoaşte vinovăţia. Deci, cum se va judeca un asemenea caz, domnule procuror?

„Într-o asemenea situaţie, judecata are loc numai pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, fără să mai fie nevoie de cercetări judecătoreşti specifice. Dar asta se poate întâmpla numai şi numai în condiţiile în care inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei de către procuror şi nu solicită administrarea de probe”.

Credeţi că, practic, va prinde efectiv această nouă  modalitate de judecată?

„Cred că da, pentru că, iată, persoana care recurge la această modalitate, conform prevederilor Legii 202, va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. Asta în cazul pedepsei cu închisoarea, pentru că dacă e vorba de o pedeapsă concretizată într-o amendă penală, persoana în cauză va beneficia de o reducere cu un sfert a cuantumului amenzii”.

„Această procedură nu se aplică atunci când e vorba de un infracţiuni sancţionate cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă”.

Aşadar, e clar că, într-o asemenea variantă de abordare, judecata unui astfel de caz va fi simplificată substanţial.

Citit 881 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.