Judecătoria a desfiinţat asociaţia Clubul de Fotbal Oţelul

Judecătoria a desfiinţat asociaţia Clubul de Fotbal Oţelul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fotbalul gălăţean lasă în urmă datorii de peste 130 de miliarde de lei vechi la bugetul de sănătate, şomaj şi pensii.

Finanţele Publice au solicitat instanţei dizolvarea Asociaţiei Clubul de Fotbal Oţelul Galaţi, din cauza datoriilor uriaşe care nu pot fi recuperate decât prin lichidarea patrimoniului datornicei. Clubul vechi lasă la bugetul statului datorii de peste 130 de miliarde de lei vechi. Dacă e mult sau puţin nu decidem noi acum, ci vă prezentăm date dintr-un dosar care pe 14 octombrie a primit ca soluţie dizolvarea Clubului Oţelul, înscris în registrul Judecătoriei în decembrie 2001. Cei nemulţumiţi de soluţia Judecătoriei ar putea face recurs în 15 zile de la momentul când primesc hotărârea judecătorească. Pasul următor cade în sarcina lichidatorului care urmează să recupereze cât poate din datorie, iar dacă nu reuşeşte se poate angaja „răspunderea patrimonială” a celor care se fac vinovaţi de situaţia Clubului al cărui debit este de 13.048.161 de lei.

Patrimoniul Clubului 300 de lei

Potrivit celor de la Finanţe, care au ataşat rapoartele de control din 2005, cifrele sunt rezultatul unei verificări efectuate la sediul fiscal al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi în perioada februarie – mai 2005. Clubul a fost reprezentat de preşedintele de atunci Viorel Anghelinei şi contabila Doina Stamate. Mambrii fondatori ai acestuia erau: Ion Ionica, Ştefan Valentin, Stamate Aurelian, Magearu Laurenţiu, iar patrimoniul iniţial al Clubului a fost de trei milioane de lei vechi. În perioada verificată de cei de la Finanţe, Asociaţia Clubul de Fotbal Oţelul a avut relaţii contractuale cu Ispat Sidex, Primăria Galaţi, Liga Profesionistă de Fotbal şi CF Petrolul Ploieşti. Perioada verificată de Finanţe a fost de la momentul înfiinţării până pe 31 decembrie 2004, ca urmare a controlului stabilindu-se „obligaţii bugetare constând în impozite, taxe, contribuţii şi majorări aferente acestora”.

Cert este că în solicitarea lor, cei de la Finanţe fac pomelnicul datoriilor către bugetul asigurărilor sociale, de sănătate şi al celui de şomaj la care calculează dobânzile până la 9 decembrie 2010 şi cer dizolvarea Asociaţiei. Ei dau şi motivaţia, recunoscând că au încercat să recupereze din datorii, căutând conturile Clubului, dar şi lucruri pe care să le poată scoate la mezat. Negăsind bani şi constatând că valoarea bunurilor „este net inferioară creanţelor datorate, apreciem că asociaţia este insolvabilă şi solicităm darea unei hotărâri de dizolvare”, spun în cerere Finanţele. În această situaţie ei solicită un lichidator, „care să lichideze patrimoniul asociaţiei ca singură soluţie de a ne recupera creanţa de 13.048.161 lei”. După cum singuri recunosc, cei de la Finanţe au căutat dar nu au găsit nimic de natură a fi vândut pentru recuperarea sumei uriaşe care rămâne ca şi datorie către stat, mai exact către bugetele de sănătate, pensii, şomaj. Aşa că rămâne de văzut cum va scoate lichidatorul bani din ceva „net inferior creanţelor”.

Fără nicio referire la cazul de faţă, am întrebat la Judecătorie care este procedura. „În situaţia în care nu există bunuri care ar putea fi executate în vederea stingerii datoriilor, orice creditor poate angrena răspunderea administratorului. Este vorba de un proces civil prin care patrimoniul acestuia să stingă datoriile”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei, magistratul Răzvan Dicu.

 

Citit 2208 ori Ultima modificare Luni, 24 Octombrie 2011 09:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.