O acțiune din trei desfășurată de structurile de combatere a criminalității organizate în 2024 a fost considerată ca fiind de mare amploare, ceea ce a presupus efectuarea de zeci de percheziții simultane, în mai multe județe, necesare destructurării grupărilor și strângerii de probe. Asta a presupus un efort sporit și mobilizarea a sute de polițiști și jandarmi. Peste 5.000 de percheziții desfășurate la nivel național s-au soldat cu arestarea a aproape 1.900 de suspecți, cel mai greu de trimis după gratii fiind cei din sfera combaterii terorismului și spălării banilor.
Traficul de droguri, de persoane, infracțiunile informatice și spălarea de bani au fost în top și în anul care s-a încheiat, cel puțin comercializarea la scară mare de substanțe stupefiante făcând necesare mii de percheziții pentru depistarea persoanelor care au pus pe picioare "afaceri" de acest gen. Operațiunile cu substanțe interzise au constituit, de atfel, principala direcție spre care s-au îndreptat eforturile structurilor de combatere a criminalități organizate, dată fiind amploarea consumului și scăderea dramatică a vârstei, atât în rândul comercianților, cât și al consumatorilor.
Un raport recent al Direcției de Combatrere a Criminalității Organizate arată că, în primele 11 luni ale anului recent încheiat, polițștii din structurile subordonate au făcut 5.200 de percheziții domiciliare, în urma cărora au reținut 2.278 de persoane și au obținut arestare a preventivă a 1.860 de persoane. Dintre acestea, peste 1.400 au ajuns după gratii sub acuzația de trafic de droguri, procentul covârșitor fiind înregistrat în urma a peste 930 de operațiuni, din care peste 300 au fost de mare amploare. Asta a presupus că rețelele depășiseră granițele unei localități sau ale unui județ, documentarea activității acestora necesitând timp și mobilizare sporită de forțe. 43 de grupări cu peste 300 de membri, care făceau afaceri cu stupefiante între județe, au fost vizate. Operațiunile polițiștilor s-au concretizat în peste 3.000 de percheziții domiciliare, în care au fost căutate droguri și alte mijloace de probă. Au fost ridicate peste o tonă de droguri de risc și peste 1.200.0000 de comprimate, de la medicamente la alte substanțe cu efect psihoactiv care erau vândute în afara cadrului legal.
Traficul de carne vie rămâne la modă
Cel puțin asta reieșe din datele oferite de autorități, care susțin că aproape 30 de grupări care acționau la nivel național au fost destructurate în intervalul ianuarie - noiembrie 2024. Aproape 200 de membri care se ocupau cu exploatarea persoanelor vulnerabile, în principal femei pe care le obligau în diverse forme să se prostitueze, sunt vizați de acuzații de trafic de persoane și/sau minori.
"În primele 11 luni ale anului 2024, pe linia combaterii traficului de persoane, au fost organizate 197 de acțiuni operative, iar dintre acestea 88 de acțiuni au fost de amploare. În cadrul acțiunilor desfășurate, a fost dispusă măsura reținerii față de 377 de persoane, iar 275 de persoane au fost arestate preventiv", au arătat reprezentanții Poliției. În 144 de cazuri au fost emise acorduri de recunoaștere a vinovăției sau rechizitorii prin care suspecții au fost trimiși în judecată.
Alte aproape 350 de operațiuni, dintre care aproape 50 au fost de mare amploare, au vizat grupările de criminalitate informatică. Au fost reținuți 114 suspecți, din care au fost arestați 86. Din totalul persoanelor bănuite că au comis infracțiuni informatice, 108 fac parte din nouă grupări, declarate ca destructurate de Poliția Română.
Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt grupările despre care există infomații că finanțează terorismul și spală bani proveniți din comiterea de alte acțiuni ilicite. Polițiștii vorbesc despre 22 de astfel de grupări, cu aprape 140 de memebri, declarate ca destructurate în cursul anului trecut. Cei care "plimbă" bani par a fi însă cel mai greu de dovedit. Mărturie stă procentul mic înregistrat la arestări, dintre cei 160 de suspecți reținuți în urma celor 147 de operațiuni, doar 59 primind mandate de arestare preventivă.