O veste bună privind siguranța bunurilor gălățenilor vine de la polițiști, care anul trecut au avut mai puțin de a face cu hoții. Asta pentru că infractorii care au spart locuințe, magazine, mașini sau au atacat direct oameni pe stradă s-au manifestat, oficial, mai puțin decât în anii precedenți.
Asta presupune ori că gălățenii au devenit mai responsabili cu proprietățile și avutul lor, ori că hoții tradiționali s-au reprofilat. A doua variantă ar fi o explicație mai plauzibilă, cunoscută fiind explozia escrocheriilor online și a fraudelor informatice. Un semn clar că hoții și tâlharii s-au ”emancipat” este scăderea oficială a numărului infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv furturi și tâlhării, înregistrate la nivelul IPJ Galați, cu mai mult de cinci procente. Defalcat pe furturi din locuințe, autoturisme și societăți comerciale, scăderi au fost semnificative și pe toată linia, cu 30, 13 și respectiv 12 procente, au precizat reprezentanții Poliției Galați. Tâlharii nu au avut nici ei un an prea bun, hoții de telefoane, portofele, genți sau bijuterii direct de la purtător bifând un regres de 21 de procente.
Vorba dulce aduce mai mult!
În ciuda acestor scăderi ale furturilor în stil clasic, polițiștii atrag atenția asupra înmulțirii metodelor și schemelor de înșelăciuni online. Vechea metodă ”Accidentul” a făcut ”pui”. Oameni de toate vârstele și condițiile sociale sunt sunați de diverși indivizi ar pretind că sunt polițiști, medici avocați sau funcționari, ori că sună din partea unor companii, instituții sau oferă câștiguri diverse. Totul pentru a obține sume mari de bani sau pentru a avea acces direct la conturile bancare ale victimelor. Astfel de înșelăciuni sunt dificil de oprit, infractorii sunt și mai greu de prins și evitarea căderii în capcană ține, de cele mai multe ori, de vigilența persoanei păgubite.