Nu o dată, un furt mărunt, dar semnalat la timp și cercetat cu celeritate, a dus la prinderea unor hoți și la rezolvarea unor cazuri ce păreau fără soluționare. ”Pontul”, aparent fără miză, poate constitui o ”cheie” pentru depistarea făptașului și recuperarea unor prejudicii semnificative.
Polițiștii Secției 1 încearcă acum să verifice dacă nu cumva un mic furt semnalat de ”Viața liberă” în urmă cu aproape o lună este opera unui hoț cu state mai vechi și cu mai multe isprăvi la activ. Asta după ce, în cotidianul nostru, semnalam, pe 11 februarie, o situație pe care și noi am aflat-o grație sistemului de supraveghere din sediu. Un bărbat care a analizat atent locul a ajuns să fure din poșeta unei angajate o sumă de bani - 50 de lei, după care a plecat pe unde a venit, fără să fie deranjat de nimeni.
Imaginile preluate de pe camerele de supraveghere au ajuns cunoștința poliției înaintea oricărei plângeri venite din parte colegei noastre sau a reprezentanților companiei. La nivelul Secției 1 a fost deschis un dosar penal, după cum am fost înștiințați, printr-o adresă oficială, în cercetarea cauzei de furt fiindu-ne solicitat sprijinul, conform reglementărilor legale.
Hoții ne-au mai dat târcoale
Nu este prima dată când ”Viața liberă” este în atenția hoților de mărunțișuri. În trecutul relativ recent, unul dintre chioșcurile ziarului a fost spart. Prejudiciul a fost de nici 70 de lei, sumă mult prea mică pentru a justifica vreun demers legal din partea companiei. Cu toate acestea, pentru că pericolul social al faptei excede mult valoarea pagubei și pentru că în spatele unui furt mic se pot ascunde altele mai mari, sau pentru că un furt mic poate constitui un precedent pentru alte fapte mai grave, demersurile în justiție au mers înainte până la identificarea autorului și trimiterea lui în judecată, dosarul fiind acum pe rol la Judecătoria Galați. Probele adunate de polițiști au arătat că cel suspectat de spargerea chioșcului este un tânăr cu multiple recidive pentru furturi și chiar tâlhării, fiind de mai multe ori cercetat și închis, până acum doar în centre de reeducare, dat fiind faptul că majoritatea faptelor le-a comis în timp ce era încă minor.
Tocmai din acest motiv, pentru că infracționalitatea este într-o continuă expansiune și se manifestă în rândul tinerilor cu vârste tot mai fragede, considerăm că este bine să încurajăm populația să nu rămână impasibilă. Chiar și miciile ”găinării”, netrecute cu vederea, îi pot face ”celebri” pe infractori atât pentru populația civilă, cât și pentru autoritățile judiciare.