26 de percheziții și zeci de milioane de țigări confiscate este, pe scurt, rezumatul unei mega-anchete a procurorilor DIICOT care vizează destructurarea unei grupări care, în mai puțin de un an, a perfectat un mecanism de contrabandă cu produse accizabile. În Galați și în alte nouă județe, precum și în municipiul București au avut loc percheziții soldate cu șase arestări, trei dintre inculpați fiind persoane cu dublă cetățenie.
Ancheta procurorilor de la DIICOT Iași vizează un mecanism foarte elaborat de import/export și fabricare de țigări în afara cadrului legal de către o grupare din care fac parte cetățeni români, moldoveni și bulgari. Parte din activitățile infracționale deduse cercetărilor s-ar fi derulat în județele aflate la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova, iar altele, în inima țării, pe listă aflându-se, spre exemplu, Sibiul, Prahova sau Capitala, precum și județe de pe granița de vest, precum Bihor sau Satu Mare.
26 de percheziții au fost făcute în zece județe și în București, zilele trecute, descinderile soldându-se cu reținerea a șase inculpați, dintre care trei cu dublă cetățenie, română și moldovenească. Cu vârste cuprinse între 28 și 64 de ani, aceștia au fost duși în fața Tribunalului Iași sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă și deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false. Toți au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, în cazul a doi dintre ei fiind reținute și acuzații de conducere a unui vehicul cu numere false de înmatriculare și, respectiv, trafic de droguri.
Rețea tânără, cu activitate la foc continuu
Gruparea despre care fac vorbire procurorii și care are tentacule și în Galați a luat ființă, oficial, anul trecut, la ea aderând deopotrivă cetățeni români, dar și basarabeni și bulgari. Constituită pe o structură piramidală, rețeaua acționa pe două mari paliere: aducerea de țigări din state din spațiul extra-comunitar și comercializarea lor în state ale Uniunii Europene (UE), precum și producerea, în ateliere clandestine din România, de țigarete, pe care de asemenea le vindeau la negru, sub prețul pieței și fără plata accizelor. Astfel, nu doar că au obținut mari sume de bani în mod ilegal, dar au și prejudiciat bugetul de stat al României și al UE, precum și activitatea producătorilor legali.
Fentau echipajele de poliție cu numere false
Ca să-și poată atinge aceste scopuri, membrii rețelei au pus la punct în amănunt fiecare operațiune, acordând o atenție deosebită transportului. Contrabandiștii aveau grijă să nu fie depistați în trafic și pentru asta foloseau inclusiv mașini cu numere de înmatriculare false, pe care le schimbau rapid, cu ajutorul unor dispozitive speciale. ”Pentru eficiența operațiunilor de transport, inculpații au recrutat șoferi cu experiență și au utilizat autoturisme cu rol de antemergător, pentru avertizarea conducătorilor ansamblurilor rutiere despre prezența eventualelor echipaje de poliție pe itinerariul de deplasare. În scopul îngreunării urmăririi sau depistării transporturilor, membrii grupului infracțional organizat au utilizat inclusiv plăcuțe de înmatriculare false. După ce cantitățile de țigarete au fost introduse, preluate şi transportate pe teritoriul României, acestea erau depozitate temporar în locaţii prestabilite, după care gruparea infracțională realiza prin membrii săi distribuţia pe piaţa neagră”, au arătat procurorii DIICOT, la finalul celor 26 de percheziții, care au avut loc simultan în Galați, Sibiu, Dolj, Teleorman, Iași, Satu Mare, Bihor, Neamț, Prahova, Suceava și în municipiul București.
În urma descinderilor au fost confiscate 13.208.660 de țigarete (660.433 de pachete purtând numele unor mărci cunoscute), 29.200 de euro, 77.058 de lei, sume în alte valute (dolari, forinți, leva, grivne, coroane, lei moldovenești), înscrisuri, sigilii, o matriță pentru ștanțarea țigaretelor, un sistem cu telecomandă pentru schimbarea automată a plăcuțelor de înmatriculare, un dispozitiv pentru detectarea telefoanelor mobile, șase autoturisme, o autoutilitară, un tractor cu remorcă, dispozitive de stocare a datelor și diverse cantități de diferite droguri. Asta după ce, anterior, pe parcursul cercetărilor, autoritățile au mai reușit să confiște aproape un milion de pachete de țigări, presupuse a fi fost obținute din contrabandă de către rețeaua vizată.