Patronul de la Albo nu era singurul aflat în graţiile fostului şef DSV

Patronul de la Albo nu era singurul aflat în graţiile fostului şef DSV
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*După mai bine de patru luni de anchetă, Dumitru Neculai şi Viorel Gheorghiţă au reuşit să ia cu ei 19 inculpaţi, iar cazul nu pare să se oprească aici

Neculai Dumitru, sub protecţia fostului şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, a băgat la vânzare produse alterate care aveau E.coli. Mai mult, patronul lui Top Meat Food mai cumpărase vreo 200 de tone de carne expirată, pe care urma să o bage în producţie dacă nu ar fi fost oprit de cei de la DNA. Cel puţin acestea sunt concluziile procurorilor la finalul anchetei privitoare la cei doi. Se pare că dosarul mai are ramificaţii, cel puţin unul desprinzându-se şi rămânând în continuare sub ancheta procurorilor gălăţeni. Cei 21 de inculpaţi, printre care se află şi trei societăţi, vor fi judecaţi de magistraţii Tribunalului Bacău. Printre acuzaţiile care li se aduc inculpaţilor se numără: şantaj, falsificare de alimente, fals intelectual, abuz în serviciu, luare şi dare de mită etc.

Îşi proteja „puşculiţele”

În rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se arată că Gheorghiţă, uzând de funcţia pe care o avea, le-a asigurat protecţie unor patroni de firme, printre care se numără şi Neculai Dumitru. Procurorii vorbesc despre o perioadă de timp cuprinsă între februarie – aprilie 2011, când el şi-ar fi oferit protecţia în schimbul unor produse alimentare. Pe 14 aprilie, Gheorghiţă le-a cerut subordonaţilor săi să oprească un control care se făcea la SC Aurora, a lui Vasile Bordea. Astfel că, deşi ar fi trebuit sancţionată cu o amendă de 40.000 – 50.000 de lei, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Pe 7 aprilie, Gheorghiţă a intervenit la omologul său din Brăila, Gicu Drăgan, în favoarea patronului Druagro, Ştefan Druică. Cel din urmă transporta produse din carne neetichetate şi ar fi trebuit amendat cu minim 2.000 de lei. Medicul veterinar Nicu Trifan şi-a ascultat şeful brăilean şi nu a dat amenda, asta aducându-l acum în postura de inculpat. Procurorii mai arată că la dispoziţia lui Gheorghiţă, firmele reprezentate de Stere Sarica şi Vasile Bordea nu au primit sancţiuni contravenţionale ce ar fi însumat 207.000 de lei. Suma este calculată la minimul amenzilor ce li s-ar fi cuvenit patronilor. Pe 19 februarie, arată cei de la DNA, Viorel Gheorghiţă i-a cerut unei subordonate să nu mai consemneze în procesul verbal faptul că societatea verificată vindea produse neetichetate, administratorul fiind scutit astfel de o amendă de minim 40.000 – 50.000 de lei.

Protecţie contra alimente

Tot în comunicatul DNA se precizează că, pe 14 aprilie, fostul şef al DSVSA Galaţi i-a cerut lui Dumitru mai multe produse alimentare. Scopul ar fi fost acela ca angajaţii instituţiei publice să nu îl sancţioneze pe Dumitru pentru contravenţiile comise, dar şi pentru a fi asigurată protecţia firmei Top Meat Food. De asemenea, mai arată procurorii, beneficiind de protecţia lui Gheorghiţă, şi a doctorilor veterinari: Lenuţa Catrin, Eugenia Bălan, Tincuţa Luana Grecu şi Monica Adina Dascălu, Neculai Dumitru a falsificat alimente. Este vorba despre perioada cuprinsă între lunile martie – iunie 2011, când, la societate sa, Dumitru a fabricat 61.830 de kilograme de produse, în valoare de 426.166 de lei. Anchetatorii susţin că acele produse din carne falsificată şi alterată au fost „vătămătoare pentru sănătatea consumatorilor”. „În concret, la prepararea acestor alimente, Dumitru Neculai a modificat compoziţia produselor respective şi a folosit produse expirate şi alterate, la această activitate participând şi inculpaţii Drăguţ Ionela Roxana, inginer tehnolog în cadrul SC Top Meat Food Galaţi, şi Hliza Valeriu, gestionarul depozitului acestei firme. De altfel, prin analize de laborator, s-a stabilit că produsele expuse la vânzare erau alterate sau aveau bacteria E.coli. În plus, în depozitul SC Top Meat Food Galaţi, a fost descoperită cantitatea de 202,8 tone de carne alterată, degradată şi în stare de descompunere, care a fost achiziţionată de inculpatul Dumitru Neculai şi pe care acesta intenţiona să o folosească în procesul de producţie. O parte din această carne alterată a fost achiziţionată de la inculpata Sebe Nicoleta, manager zonă la SC Sam Plus International SRL Bucureşti”, arată cei de la DNA.

Dezastru „omis” la consemnare

Tot procurorii mai arată că pe 10 iunie 2010 şi pe 15 septembrie 2010, Lenuţa Catrin şi Eugenia Bălan, medici veterinari la DSVSA Galaţi, deşi au găsit în depozitele frigorifice ale lui Dumitru un dezastru total, „au omis” să consemneze asta în procesele verbale de control. „Carne alterată, degradată şi în stare de descompunere, precum şi carne neetichetată, ambalată şi depozitată în condiţii improprii şi neigienice”, iată ce au găsit cei doi medici veterinari ai DSVSA Galaţi. Pentru asta, firma lui Dumitru ar fi trebuit să încaseze o amendă de minim 2.000 de lei, pe care, bineînţeles, nu a primit-o. Pe 13 aprilie, magazinele din Piaţa Centrală ale lui Dumitru a fost „vizitate” de Tincuţa Luana Grecu şi Monica Adina Dascălu. Acestea l-au sfătuit cum să remedieze neregulile găsite de ele în timpul „vizitei”. Procurorii arată că pentru neregulile găsite atunci, patronul Grupului Albo ar fi trebuit să ia o amendă de 20.000 de lei.

Şi-a învăţat protejaţii cum să fenteze statul

Pe 27 aprilie 2011, Lenuţa Catrin, care păstorea Circumscripţia Sanitar Veterinară din Piaţa Centrală Galaţi, i-a anunţat pe trei protejaţi ai săi că trebuie să le controleze societăţile. „Pentru a preîntâmpina aplicarea unor sancţiuni contravenţionale agenţilor economici din sfera sa de interese, i-a anunţat pe reprezentanţii a trei societăţi comerciale că urmează să efectueze controalele planificate prin normele DSVSA Galaţi, în cadrul Programului Strategic pe anul 2011 şi a stabilit de comun acord cu aceştia data la care urmează să efectueze controlul şi modul de remediere a deficienţelor, în aşa fel încât să nu fie constatate şi aplicate contravenţii la regimul sanitar veterinar”, se arată în comunicatul DNA.

Dumitru şi Gheorghiţă s-au ales cu sechestru pe bunuri

Lui Gheorghiţă i se mai reproşează că anul trecut a dispus scoaterea din evidenţele contabile ale DSV a unui imobil. El urmărea însă „să creeze aparenţa de legalitate a faptului că imobilul respectiv fusese vândut în mod ilegal către firma soţiei sale cu o valoare diminuată, prejudiciul fiind de 465.291,11 lei”, arată procurorii. S-a folosit de o angajată pe care a ameninţat-o cu concedierea, după care a schimbat-o din funcţie. Pe 3 februarie, ca să se asigure de serviabilitatea unei alte angajate, a pus-o pe aceasta să-şi facă o cerere de demisie pe care urma s-o folosească în cazul în care femeia se împotrivea ordinelor lui. DNA mai arată că între 2008 şi 2011, Gheorghiţă a primit direct sau prin intermediul Elisabetei Piaţac, angajată a DSVSA Galaţi, produse alimentare de la Catrin Lenuţa şi de la subordonaţii acesteia pentru a-i „favoriza în activitatea profesională”. Pe 18 ianuarie, Viorel Gheorghiţă le-a dat produse alimentare lui Cezar Cristinel Mătură şi Eugenia Şendrea, inspectori la ANSVSA Bucureşti „pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că Gheorghiţă Viorel nu remediase deficienţele constatate de către Departamentul de Control din cadrul Guvernului României. În acelaşi timp, Irimia Florin, director de vânzări în cadrul SC Top Meat Food SRL Galaţi, este acuzat de mărturie mincinoasă.

Procurorii DNA au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Neculai Dumitru, Viorel Gheorghiţă şi Lenuţa Catrin. Rămâne de văzut care va fi parcursul acestui proces.

Citit 5050 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.