Ancheta în cazul crimei care a îngrozit comunitatea din Băleni la începutul lunii martie ar putea lua o turnură neașteptată după ce rudele victimei, o femeie de 80 de ani, omorâtă în propria casă de un hoț venit la furat, au lansat acuzații vizavi de polițiști și procurori. Criminalul judecat pentru omor calificat și tâlhărie are la activ numeroase infracțiuni rămase necercetate și nepedepsite. Pe una dintre femeile de la care a furat și a scăpat a ucis-o.
Moartea Tudoriței Dediu, o pensionară de 80 de ani, din Băleni, nu a fost doar crudă, dar a adus cu sine și revolta familiei, care încearcă acum să demonstreze că nenorocirea ar fi putut fi prevenită. Femeia a fost omorâtă în propria gospodărie cu mai multe lovituri de secure, de Ștefan Marius Marian, un localnic de 21 de ani, spaima comunei.
Un individ cu probleme, cleptoman, care trăia ca să facă rele. Era cunoscut în sat mai ales de oamenii cărora le călcase pragul încă de când era un adolescent, pentru a fura. Și fura tot ce prindea, de la unelte, la păsări, bani, bunuri de mici dimensiuni, dar cu valoare.
12 fapte într-un dosar uitat prin sertare
Așa s-a făcut că la poliție au ajuns, numai în intervalul 2018-2019, plângeri din partea localnicilor care reclamau 12 furturi, unele comise la câteva ore distanță. O mare parte dintre păgubiți l-au indicat expres ca autor pentru a-i ajuta astfel pe polițiști, cu informațiile pe care le aveau, să grăbească ancheta, să prindă hoțul și și aplice legea. Toate sesizările, unele transmise chiar pe 112, au fost reunite într-un dosar penal cu multiple capete de acuzare de furt calificat, cu un singur învinuit, devenit ulterior inculpat: Ștefan Marius Marian.
Însă, tânărul, devenit între timp major, nu a pățit mare lucru. A fost totuși trimis în judecată în alte trei dosare de furt, fiecare cu cel puțin patru păgubiți, însă pedeapsa cea mai grea a fost doar internare într-un centru de reeducare.
Dosarul cu 12 fapte, în care păgubiții Croitoru Costel (două furturi), Cepraga Lica (un furt), Moise Valentina Neli (un furt și o tentativă), Păcuraru Gherasim (două furturi), Ene Marinel (un furt), Dediu Tudorița (un furt), Bocăneală Ion (un furt), Ilie Ioan (un furt), Țimpău Gelu (un furt), se plânseseră că fuseseră jefuiți, a stat ”la copt” cinci ani și şase luni, până în luna februarie 2025, cu puțin înainte ca hoțul nedovedit să ucidă.
Iertat prin prescripție
Prin ordonanța dată pe 17 februarie 2025 de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, dosarul aflat în lucru și care ar fi trebuit soluționat prin implicarea directă a polițiștilor din comună, primii abilitați să cerceteze astfel de fapte, a fost clasat. Motivul: prescripția răspunderii penale, în virtutea prevederii legale care prevede că, în cazul autorilor minori, așa cum era Ștefan când comisese furturile, termenele se reduc la jumătate.
Astfel, hoțul abia eliberat de la reeducare a fost scăpat mai repede de răspundere. Nici o lună mai târziu, la începutul lunii martie, a dat din nou buzna în casa Tudoriței Dediu, vecina care locuia la două străzi distanță de casa lui, ca să fure.
Nu era nici prima, nici a doua oară când îi călca pragul. Mai mult, așa cum afirmă rudele femeii ucise, relațiile dintre individ și bătrână erau tensionate, primul amenințând-o de nenumărate ori cu moartea sau diverse acte de violență.
Ceea ce a și pus în aplicare în momentul în care ar fi aflat că femeia are în casă o sumă mai mare de bani pentru a-și reface gardul locuinței: 8.400 de lei, 850 de euro și un bidon cu șapte litri de motorină a fost prada pentru care i-a luat viața Tudoriței Dediu, femeia pe care o dușmănea și pe care o găsise dormind într-una din camerele casei.
Responsabili moral, și nu numai
Familia bătrânei ucise nu a trecut cu vederea contextul în care s-au petrecut oribilele fapte din seara zilei de 4 martie. Fiul femeii, aflat în Italia, a formulat o plângere prin care sesizează Parchetul Curții de Apel Galați cu privire la circumstanțele care au favorizat escaladarea parcursului infracțional al hoțului lăsat în libertate, la felul în care au fost soluționate sesizările penale ale oamenilor jefuiți în mod sistematic, și nu în ultimul rând la modul în care organele judiciare și-au făcut datoria.
”Organele de cercetare penală care au efectuat activitatea de cercetare penală în aceste dosare, precum și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor care au supravegheat activitatea acestora, au tergiversat în mod nejustificat soluționarea legală a cauzelor penale reunite, având ca obiect infracțiunile comise de către același infractor minor, timp de 5 ani și 6 luni de zile, depășind cu mult orice termen rezonabil de efectuare a activității de urmărire penală, prelungind astfel în mod nejustificat durata procesului penal până după împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale și nerespectând principiul aplicării legii procesual penale al caracterului echitabil și termenul rezonabil al procesului penal”, a punctat Antonel Dediu, fiul femeii decedate, în plângerea adresată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați.
Vizați de acuzațiile de abuz în serviciu sunt polițiștii de la Postul de poliție din Băleni și procurorii Parchetului de la Tg. Bujor, care ar fi trebuit să efectueze și să urmărească cu celeritate parcursul dosarului în condițiile în care hoțul părea de neoprit.
Dovada: în 2021 și 2022 au fost trimise în judecată cele trei dosare, în care fusese acuzat inclusiv de fapte comise în timp ce era minor și în care Ștefan a fost găsit vinovat și condamnat, ce-i drept, mai mult simbolic.