Galaţiul violurilor şi al coruperii de minori

Galaţiul violurilor şi al coruperii de minori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 85 de infracţiuni sesizate anul acesta * 43 dintre acestea proveneau din mediul urban, iar 42 din mediul rural * 16 violuri, din care nouă cu victime sub 15 ani *

În ultima perioadă, auzim din ce în ce mai des despre victime ale infracţiunilor privind viaţa sexuală. Este ştiut faptul că nu toate faptele de acest gen sunt reclamate, de multe ori victimele suferind traume psihologice majore. Fără a vrea să cădem în patima senzaţionalului, prezentăm un tablou al faptelor care ajung în atenţia organelor de anchetă.

Mai multe detalii despre acest subiect am obţinut discutând cu comisarul şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului Investigaţii Criminale - IPJ Galaţi, şi cu inspectorul de poliţie Valeriu Oprea - de la Compartimentul pentru combaterea infracţiunilor contra persoanei.

Plagă în expansiune

Căpătan susţine că, de la începutul acestui an, au fost sesizate 85 de infracţiuni de violenţă privind viaţa sexuală a persoanei. 43 dintre acestea proveneau din mediul urban, iar 42 din mediul rural. „Este enorm de mult, cel puţin pentru noi, pentru că misiunea de a instrumenta astfel de situaţii este deosebit de grea. Au fost sesizate 29 de infracţiuni având ca victime persoane cu vârsta mai mică de 15 ani. Surprinzător faţă de alte perioade, 17 dintre acestea au venit din mediul rural, iar 12 din cel urban. În acelaşi interval de timp s-a înregistrat şi o sesizare privind o victimă din mediul rural având vârsta mai mare de 60 de ani”, precizează specialistul.

Nu tot ceea ce se reclamă e adevărat!

Printre infracţiunile la viaţa sexuală sesizate, la Galaţi, organelor de anchetă, au fost „cinci perversiuni sexuale, din care patru în mediul urban şi una - în rural, trei infracţiuni de corupţie sexuală, o infracţiune de incest, 24 de activităţi sexuale cu minori (10 - în urban şi 14 - în rural)”, detaliază comisarul şef Ştefan Căpătan.

E bine însă de făcut o altă precizare: nu toate infracţiunile privind viaţa sexuală sesizate se confirmă. Din cele 85 de infracţiuni reclamate, după o muncă de investigare uriaşă, poliţiştii au reuşit să constate comiterea efectivă a 16 violuri, din care nouă cu victime sub 15 ani, a 13 activităţi sexuale cu minori, a două acte de corupţie sexuală, în timp ce sesizarea privind incestul a fost, de fapt, o încercare de inducere în eroare.

Părinţii - neglijenţi, copiii - victime certe

Şeful Serviciului Investigaţii Criminale - IPJ Galaţi a mai spus că infracţiunile privind viaţa sexuală sunt în expansiune la Galaţi. Totuşi, din datele enunţate mai sus e lesne de observat o discrepanţă între numărul infracţiunilor reclamate de diverşi cetăţeni, de către victime sau presupuse victime şi numărul infracţiunilor confirmate apoi de poliţişti. De unde apare diferenţa? Ne-a explicat tot comisarul şef Ştefan Căpătan, dând ca exemple situaţii întâlnite de-a lungul timpului.

Tu ştii unde pleacă fiica ta?

O fată, minoră în multe cazuri, pleacă de acasă pentru o zi, pentru o zi şi o noapte, două nopţi etc. Ei bine, în acest interval de timp, părinţii acesteia o dau dispărută de la domiciliu. Se duc la Poliţie, la Parchet, dar între timp, fata apare acasă şi le spune părinţilor că a fost la o prietenă. Când părinţii află de la Poliţie că, de fapt, fata n-a fost acolo unde a zis, o iau la întrebări. Aceasta recunoaşte apoi că a fost la un bărbat, cu care, de fapt, chiar a întreţinut relaţii sexuale, fapt pe care îl recunoaşte în cele din urmă, dar afirmă că a fost violată.

De la această acuzaţie începe apoi o muncă sisifică de cercetare, mult-mult timp pierdut, pentru că, de fapt, fata n-a fost violată, dar pentru a se certifica acest lucru presupusa victima e supusă unui examen medico-legal amănunţit. În situaţia dată, acesta nu confirmă violul, chiar dacă, uneori, minora încearcă să-şi provoace singură echimoze, excoriaţii în părţile intime ale corpului, pentru ca afirmaţiile ei să pară credibile. Aşa-zisele victime de acest gen mai recurg la astfel de subterfugii şi atunci când vor să obţină un folos material de la cel pe care-l acuză de viol.

Adevărul este că, de cele mai multe ori, părinţii nu-şi supraveghează atent copiii, nu ştiu pe unde umblă aceştia. Fetele sunt invitate la tot felul de petreceri, iar părinţii le dau voie fără să ştie unde se duc şi cu cine se întâlnesc. Uneori, fetele minore sunt ademenite şi se urcă fără nicio urmă de reţinere într-o maşină cu un individ sau doi pe care i-a cunoscut prin intermediul unei prietene, pe internet, oameni despre care nu ştiu nimic. Sunt momite cu un suc după care, ţuşti, direct în maşină, la plimbare… Apoi ajung cine ştie unde şi întreţin de bună voie acte sexuale sau sunt, pur şi simplu, violate.

Copilul - o armă

Există şi cazuri, mai grave, în care fetiţe de până în 5-6 ani au părinţii în divorţ şi, de obicei, mamele se folosesc de ele, afirmând că tatăl le-a violat. Urmează expertiza psihiatrică, evaluarea psihologică a minorului, audierea acestuia de către organele de cercetare şi urmărire penală în prezenţa unui psiholog, cercetări amănunţite cu privire la persoana pârâtă că ar fi violat etc.

Rupte din viaţă - Agresorii de minori

„Mai sunt şi situaţii în care mama trăieşte cu un individ/bărbat de joasă factură, care, în cele din urmă, ajunge să-i violeze fata. Dar mai sunt şi cazuri în care autorii unor agresiuni sexuale sunt bărbaţi, iar victimele, tot bărbaţi. Uneori, autorii constituie un grup care agresează sexual, care violează un bărbat/băiat, de multe ori un minor! Autorii pot fi şi minori, aşa cum s-a întâmplat deja în destule cazuri pe care le-am cercetat”, îşi aminteşte comisarul şef Ştefan Căpătan.

„Sunt mai multe astfel de cazuri la oraş şi mai puţine la ţară, ne spune specialistul. La ţară însă, cele mai multe astfel de fapte penale se comit în zonele sărace, cum ar fi, de pildă, cele dinspre Tg.Bujor, Bereşti, dar şi în judeţele vecine.”

Proxenetul-violator din Brăila

O fată de 15 ani l-a cunoscut pe internet pe un individ. Vorbeau pe mess şi, într-un final, s-au întâlnit în oraş, după care fata a fost luată cu maşina, a fost dusă la Brăila, unde a fost abuzată sexual. Cel care a sechestrat-o şi a abuzat-o nu i-a dat drumul fetei decât după ce a văzut că aceasta nu mai mânca deloc, slăbise şi aproape că nu se mai putea mişca. „Noi, afirmă comisarul şef Ştefan Căpătan, am reuşit, printr-o combinaţie destul de complicată, să-l identificăm pe individ. Avea 41 de ani, era din Viziru, judeţul Brăila, mai avea antecedente penale. Avea succes, pentru că prostea minore din alte judeţe, se folosea de ele, le abuza sexual după care îşi pierdea urma. Îşi schimba bârlogul, telefonul etc. A fost trimis în judecată pentru viol. Îl cheamă Ion Ionel, are 41 de ani şi se mai ocupa şi cu munca de proxenet desfăşurată de mai multe prostituate care activau pe centura rutieră a Brăilei.

Ne-am chinuit enorm ca să dăm de urma lui, pentru că se mişca foarte repede dintr-un loc într-altul. Era ţigan şi în urma lui nimeni nu vroia, de frică, să spună nimic despre el. Nimeni nu avea curajul să-l trădeze. Dar, toate au un capăt.”

Sărăcia şi naivitatea duc la tragedie

Dacă ar fi să tragem cât de cât nişte concluzii în chestiunea faţă, cu siguranţă n-ar fi prea uşor. Cert este însă un lucru. Sărăcia, educaţia precară, lipsa de supraveghere a părinţilor aduc copiii, minori sau nu, în astfel de situaţii - de victime ale unor abuzuri sexuale. Din păcate, aşa cum reiese din statisticile Serviciului investigaţii criminale - IPJ Galaţi, situaţia nu e nici măcar stabilizată, ci e în expansiune.

„Ca să soluţionezi o sesizare privind o infracţiune de viol, de tentativă de viol, de abuz sexual de orice fel presupune o muncă fantastică. Chiar dacă ajungi până la capătul investigaţiilor la verdictul NUP (neînceperea urmăririi penale) oricum e necesar un travaliu uriaş, ne confirmă şi inspectorul de poliţie Valeriu Oprea, de la Compartimentul de combatere a infracţiunilor contra persoanei. Au fost, de exemplu, situaţii în care fete de 13 sau 14 ani au fost victime ale unor violuri, ale unor abuzuri sexuale şi acestea n-au avut curaj să spună nimănui. Au ajuns să nască şi abia atunci s-a descoperit că au fost violate. Da, dar ca să probezi violul trebuie să te întorci în timp, să o iei de la capăt. Fetele cad victime, pentru că sunt de o naivitate ieşită din comun, pentru că n-au niciun fel de educaţie primită în familie sau la şcoală. E dramatic ceea ce se întâmplă. E revoltător, silnic şi inutil pentru organele de cercetare şi urmărire penală să se ocupe de cazuri în care sesizările privind abuzuri sexuale se dovedesc a fi doar minciuni de conjunctură.”

„Fetele minore abuzate sexual sau chiar băieţii minori sunt de regulă traumatizaţi psihic, spune comisarul şef Ştefan Căpătan. Înainte de a ajunge aici, fetele care acceptă să se culce cu diferiţi indivizi mai sunt în destule cazuri şi şantajate. Ele sunt fotografiate sau filmate în timpul actului sexual, după care sunt şantajate. Indivizii care le-au folosit vor să le ofere şi altora şi, pentru asta, dacă fetele refuză, sunt ameninţate cu pozele sau cu filmele…”

Ce se întâmplă cu victimele?

Foarte mulţi părinţi, ne confirmă interlocutorii noştri, îşi aruncă minorele în groapa urâtă a indiferenţei. Foarte mulţi părinţi ai copiilor abuzaţi sexual îi marginalizează apoi. Le vorbesc urât, îi jignesc şi îi traumatizează, făcând mereu aluzii la orgia sexuală în mocirla căreia, cu sau fără voie, copilul său a căzut. Aceste fete sau băieţi ajung apoi să plece de acasă. Pleacă în lume, pleacă în străinătate. Poliţiştii, în multe cazuri, îi caută pe aceşti copii plecaţi în pribegie, îi găsesc după un lung şir de investigaţii specifice, dar cei găsiţi cu atâta trudă declară fără niciun dubiu că nu mai vor să se întoarcă acasă.

O altă categorie de minori abuzaţi sexual care ajung în final în faţa organelor de cercetare şi urmărire penală nici măcar nu mai sunt în stare să vorbească. Majoritatea sunt traumatizaţi psihic, foarte mulţi sunt lihniţi de foame. „De multe ori, le dăm noi bani de un covrig, pentru că n-au mâncat de trei zile, ne confirmă Ştefan Căpătan. Nu au bani să vină la Poliţie sau să plece acasă după ce au dat o declaraţie, după ce au fost audiaţi. E clar, cei care provin din familii al căror nivel de trai este sub limita sărăciei sunt cei mai vulnerabili, sunt cei mai expuşi în faţa agresiunii celor ce vor sau îşi propun să-i folosească pe post de jucărie sexuală.”

În fine, concluziile cu privire la tema pe care v-am supus-o atenţiei le puteţi trage şi dumneavoastră, stimaţi cititori. Demersul nostru? Încă un semnal de alarmă. Către cine? Către autorităţi, către factorii de educaţie din şcoli, către părinţi. Altfel, ajungem, încet-încet, să dezbatem doar astfel de situaţii urâte, triste, promiscui, dramatice.


 

Minor abuzat sexual de trei minori!

Legat de o bară pe terenul de sport şi siluit!

„Într-o altă cauză pe care am avut-o de instrumentat, incredibil aproape, rememorează inspectorul de poliţie Valeriu Oprea, autorii mai multor infracţiuni de abuz sexual asupra unui minor erau alţi trei minori cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, din localitatea gălăţeană Griviţa. Aceştia au abuzat sexual, în mai multe rânduri, un băiat de 12 ani provenit dintr-o familie săracă, ulterior şi dezmembrată.”

Pe scurt, băiatul de 12 ani a acceptat la un moment dat ca, în schimbul unui leu-doi acolo, să întreţină relaţii sexuale anale, să se supună unor perversiuni sexuale pe care i le solicitau ceilalţi trei minori consăteni.

La un moment dat, cei trei băieţi puşi nevoie mare pe sex n-au mai avut bani, dar au poftit iar la nurii băiatului de 12 ani. Acesta n-a acceptat fără bani, răspunzând celor nărăviţi la orgii sexuale cu el că ştie că va fi păcălit şi de aceea, pur şi simplu, nu mai vrea. Dar, cei trei l-au luat cu forţa pe băiat, l-au dus pe un teren de sport, l-au legat de o bară folosită la orele de educaţie fizică şi l-au obligat pe băiatul de 12 ani la sex oral, ameninţându-l de aşa manieră încât victima n-a avut deloc loc de întors.

După alte două zile, l-au prins iar pe băiat, i-au aplicat acelaşi tratament şi l-au mai şi filmat cu un telefon mobil în timp ce era siluit. După acest episod, cei trei au început să se laude prin sat despre isprăvile lor sexuale, până ce a aflat şi tatăl băiatului… Imediat, tatăl minorului a făcut reclamaţie la poliţie. Copilul? De bine ce îi era în familie, a ajuns, la o asemenea vârstă, la muncă la o stână din judeţul Vaslui.


 

Citit 3413 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2011 08:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.