Proces între Billa şi Real

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe rolul Curţii de Apel Galaţi a fost înregistrat un dosar în care părţile implicate sunt două supermarketuri de renume: Billa şi Real. Cele două magazine se judecă pentru un teren aflat în Brăila în suprafaţă de 32.453 mp şi care a fost în proprietatea SC „Laminorul” SA Brăila. 

Procesul a fost judecat la Tribunalul Brăila, dar hotărârea dată de această instanţă a fost atacată la Curtea de Apel Galaţi, următorul termen fiind pe 21 ianuarie 2009. Dar, să vedem cum au ajuns în faţa instanţei cele două mari magazine. 

Cum se fac milioanele de euro

În 2004, concernul Billa a cumpărat un teren de la SC Laminorul, pentru care s-a încheiat un act de vânzare-cumpărare. În vecinătatea acestui teren însă societatea brăileană mai avea o parcelă în suprafaţă totală de 32.453 mp, dar la momentul respectiv terenul cu pricina nu putea fi vândut, nefiind intabulat. 

În contractul de vânzare-cumpărare încheiat între cele două firme a fost trecută şi o clauză de preferinţă. Conform acestei clauze, Laminorul îşi lua obligaţia de a-i informa, cu prioritate, pe cei de la Billa atunci când terenul va fi scos la vânzare. În februarie 2007, Laminorul a scos la vânzare terenul aflat în acest moment în litigiu, dar, nu i-a anunţat pe cei de la Billa, ci a organizat licitaţie. În urma acestei acţiuni, terenul a fost cumpărat de un alt concern - Real. 

Pe 6 martie 2007, SC Laminorul a încheiat un act de vânzare-cumpărare cu Realul pentru suma de 3.395.043 euro. În aceeaşi zi Realul a achitat 66.569,45 euro, urmând ca diferenţa să fie achitată în termen de patru zile lucrătoare, adică cel mai târziu la data de 12 martie 2007. 

Date şi contracte

Cu o zi înainte de semnarea contractului, avocatul firmei Real a trimis către Laminorul o adresă prin care vânzătorului i se amintea de clauza de preferinţă încheiată cu Billa. „Având în vedere intenţia fermă de a cumpăra imobilul şi obligaţia de a ni-l vinde liber de orice sarcini şi garantând împotriva oricărei evicţiuni, vă învederăm că suntem de acord cu o eventuală prelungire a termenului de şapte zile de semnare a contractului de vânzare-cumpărare”, se arată în adresa trimisă de cei de la Real pe data de 5 martie. 

Ca urmare a acestei adrese, pe 9 martie, SC Laminorul trimite o înştiinţare către firma Billa prin care le solicită răspunsul până pe data de 12 martie în legătură cu terenul cu pricina. Avocatul de la Billa, ştiind că terenul aflat la vânzare nu era intabulat, a răspuns în aceeaşi zi şi a solicitat „toate documentele necesare tranzacţiei, în vederea efectuării unei analize a situaţiei juridice actuale a imobilului”. 

Procesul continuă

Pe 12 martie, deşi fusese notificată de Billa cu privire la necesitatea prezentării actelor necesare în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, SC Laminorul a considerat că solicitarea cu pricina nu este un răspuns, aşa că a continuat tranzacţia cu Real şi a încasat şi restul de bani, conform contractului încheiat la notariat pe 6 martie. 

Termenul acordat de vânzător, trei zile dintre care două erau sâmbătă şi duminică, a fost considerat prea mic şi nelegal, aşa că cei de la Billa au apelat la justiţie pentru a lămuri situaţia, şi i-au acţionat în instanţă atât pe cei de la Laminorul, cât şi pe cei de la Real. 

Cum terenul era situat în Brăila, instanţa competentă să se ocupe de caz era tribunalul din localitate. În urma unui lung proces, încheiat abia în septembrie 2008 (dosarul aflându-se pe rolul instanţei din iunie 2007), după ce pronunţarea a fost amânată de două ori, judecătorii brăileni au hotărât să respingă ca nefondată cererea formulată de cei de la Billa. Ba mai mult, aceştia au fost obligaţi să plătească şi suma de 5000 de lei drept cheltuieli de judecată. 

Billa însă a atacat această hotărâre prin apel la Curtea de Apel Galaţi. Vom reveni şi cu alte amănunte în momentul în care şi judecătorii gălăţeni vor lua o decizie. Un singur regret avem, că supermarketurile se bat pe terenuri din Brăila, când la Galaţi ar mai fi loc destul…

Citit 2211 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.