Aproape 1.000 de gălăţeni, la judecată cu lichidatorul Apaterm

Aproape 1.000 de gălăţeni, la judecată cu lichidatorul Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Odată cu intrarea în faliment a Apaterm, 989 de procese vor trece din grija administratorului în „averea” lichidatorului judiciar

Dată fiind situaţia actuală, în care Apaterm a intrat în faliment, am încercat să aflăm care este efectul acţiunilor aflate deja pe rolul instanţelor. Preşedinta Judecătoriei,  Diana Oancea, ne-a făcut cunoscut că la data de 17 noiembrie figurau 989 de procese prin care societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii, prin administratorul judiciar RomInsolv, chema în judecată asociaţiile de proprietari cu datorii. „Aceste 989 sunt procese care apar înregistrate la Judecătorie cu termene de astăzi (17 noiembrie, n.a) înainte şi care, dacă decizia va rezista recursului, vor fi preluate de lichidator. Cu precizarea că acest număr este valabil acum şi nu excludem posibilitatea înregistrării altor acţiuni noi”, ne-a spus preşedinta Judecătoriei. Nu trebuie uitat însă că Apatermul a încercat să-şi rezolve problemele financiare şi înainte de reorganizare, dar şi după. Iată un scurt istoric.

Peste 3.000 de dosare s-au aflat la judecători

Din planul de reorganizare a Apaterm reiese foarte clar că, în perioada ianuarie 2008 – iulie 2011, societatea a avut 3.253 de dosare. Administratorul recunoaşte că până la data întocmirii planului au fost 982 de hotărâri definitive puse în executare silită pentru suma de 29.016.561,08 lei. „121 de angajamente de plată semnate de asociaţiile de proprietari pentru suma de 4.156.381,37 lei, 251 acorduri de mediere încheiate cu asociaţiile de proprietari şi agenţi economici în baza Legii 192/2006 pentru o valoare de 7.130.672,93 de lei, 1.371 de titluri din care 911 legalizate ce urmează a fi puse în executare, iar restul doar legalizate şi puse în executare. Nu putem uita faptul că începând cu 1.04.2009 avem 305 debitori cedaţi prin procedura de cesiune de creanţe, din care 118 au fost executaţi, iar 187 se află în executare silită”, se poate citi în planul de reorganizare.

O lege aplicată în plină criză

Preşedinta Judecătoriei, Diana Oancea, ne-a făcut cunoscut faptul că valul de procese instituite de Apaterm a început cu doi ani înaintea declanşării reorganizării. „Asociaţiile cu datorii mari au fost chemate în instanţă într-o primă fază pentru debitele pe care le aveau, apoi pentru debite şi majorări, iar a treia fază a fost momentul în care le chema, în 90 la sută dintre cazuri, doar pentru majorările de întârziere”, a explicat magistratul. Oancea a mai spus că au fost puţine cazurile de executări silite, acestea întâmplându-se doar pentru cei ale căror datorii treceau de 200 de milioane de lei vechi. A venit apoi Legea Ciucă, menită să-i ajute pe cei cu venituri sub 1.000 de lei. „Legea, una bună în esenţa ei, spunea clar că dacă îţi achiţi datoriile ţi se ştergeau penalităţile, dar regula se aplica doar asociaţiilor, fără să meargă mai departe. Practic exista un lanţ întreg, dar legea nu a prevăzut decât situaţia omului sărac şi a asociaţiilor, fără să meargă mai departe cu ştergerea penalităţilor, adică şi la furnizori”, a punctat magistratul.

Picătura care a umplut paharul

Practic, legea, care şi-a încetat efectele anul acesta în iulie,  a avut două scăpări majore. Prima a fost că nu a prevăzut ce se va întâmpla cu cele două societăţi care furnizau şi distribuiau căldura şi apa caldă în cazul în care oamenii nu mai plăteau penalităţi. Acestea însemnau bani de recuperat care existau în actele celor două societăţi. A doua hibă, mai greu de prevăzut, a fost că adresanţii erau cei cu venituri mici, dar care şi le-au pierdut pe fondul crizei. Astfel că lumea nu s-a înghesuit să arunce banii către asociaţii. „Din punctul meu de vedere, legea a fost gândită într-o perioadă în care oamenii se puteau baza pe un anumit venit, însă a intrat în vigoare în iulie 2010, în plină criză, când ei deja nu mai aveau acele venituri. Efectul dorit de iniţiatori a fost acela că datornicii vor merge în valuri să-şi achite debitele, dar nu a fost aşa, puţini fiind cei care au făcut asta”, a explicat Diana Oancea.

Datornici pasaţi de la unii la alţii

În tot acest timp a mai existat o situaţie observată de magistraţi. Preşedintele instanţei ne-a spus că în dosarele câştigate împotriva asociaţiilor, acestea s-au îndreptat, la rândul lor, împotriva proprietarilor de apartamente care erau datornici. „În momentul în care asociaţiile au câştigat procesele, au cesionat creanţele Apatermului, iar oamenii îşi plăteau datoriile direct la societate”, ne-a spus Diana Oancea. Acest lucru este recunoscut şi în planul de reorganizare, în fragmentul prezentat mai sus şi este posibil să se întâmple şi de acum încolo în cazul lichidatorului. Rămâne de văzut care va fi situaţia dacă decizia Tribunalului va rămâne valabilă şi la Curtea de Apel, acolo unde Apaterm se poate adresa cu recurs. Nu trebuie uitat că potrivit Legii insolvenţei, priorităţile administratorului judiciar sunt unele, iar ale lichidatorului altele. Astfel pentru ultimul importante sunt achitarea taxelor aferente vânzărilor, a salariului lichidatorului, dar şi a celor care se ocupă de paza şi conservarea bunurilor societăţii aflate în faliment.

Citit 2640 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2011 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.