Bilanţ la Poliţia Transporturi Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul trecut, Poliţia Transporturi Galaţi a organizat un complex de acţiuni şi activităţi preventive atât pe trenurile de călători, cât şi în staţiile şi triajele CFR (cele mai multe cu prilejul summitului NATO şi alegerilor locale şi parlamentare). Astfel, au avut loc 14 razii şi 835 acţiuni (116 în cooperare cu poliţiile teritoriale), fiind constatate 6.095 de contravenţii, cu amenzi în valoare de 919.006 lei.

Umblând prin trenuri

În 2008, au fost găsiţi şi reţinuţi în zona de competenţă a Poliţie Transporturi Galaţi 33 de urmăriţi (care au fost încarceraţi sau predaţi la Inspectoratelor Poliţiilor Judeţene), 79 de infractori voiajori, 452 de minori lipsiţi de supraveghere ori fugiţi din familii, 6.528 de călători frauduloşi (de la care au fost încasate taxe, suprataxe şi amenzi în valoare de 108.160 lei). Lista se încheie cu 349 comercianţi ambulanţi neautorizaţi, găsiţi şi sanctionaţi în trenurile de pe raza de acţiune a P.T. Galaţi.

Vieţile - ca număr

Datele statistice arată că anul precedent Poliţia Transporturi a înregistrat 39 de morţi suspecte, care s-au adăugat la cele 17 dosare existente. Au fost soluţionate 49 dosare, prin identificare şi soluţii la parchete, celelalte rămânând în lucru.

Poliţia nu iartă

Personalul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi a cercetat în 2008 795 persoane (din care 60 la sută pentru infracţiuni economico-financiare, 22 la sută pentru fapte judiciare şi 18 la sută pentru infracţiuni de alta natură - iar din acestea 44 la sută se aflau în atenţia poliţiei). 

Persoanele cercetate ca învinuiţi şi inculpaţi înseamnă 11,5 la sută personal C.F.R. navigant şi alţi funcţionari, 10 la sută minori, 60 la sută fără ocupaţie, 21 la sută cu antecedente. 66 la sută dintre aceştia au fost prinşi în flagrant. Cele mai multe persoane cercetate ca învinuiţi şi inculpaţi au fost înregistrate la Biroul Transporturi Feroviare şi Transporturi Navale Galaţi.

Tâlharii stau acasă

Din totalul persoanelor cercetate ca învinuiţi şi inculpaţi în anul 2008, Poliţia Transporturi Galaţi a cercetat şapte în stare de arest preventiv. S-a constatat că majoritatea persoanelor cercetate îşi au domiciliul în zona de competenţă a poliţiilor teritoriale.

Pe parcursul anului 2008, pe raza de competenţă a Poliţiei Transporturi Galaţi au fost prinse 33 de persoane care figurau în baza de date ca urmăriţi naţionali (din care 12 pentru executarea de pedepse privative de libertate şi 21 dispărute în împrejurări suspecte). 

De asemenea, anul trecut, poliţiştii Secţiei au prins 79 de infractori voiajori, iar din cercetări a rezultat că sunt autori ai unor infracţiuni comise în zona poliţiilor teritoriale şi care au fost predate escortelor sau încarcerate în unităţi de detenţie. Un aport consistent l-a constituit activitatea pe această linie a Biroului Transporturi Feroviare Galaţi.

Unde fug copiii

În trenurile care circulă pe raza Poliţiei Transporturi Galaţi au fost prinse în 2008 14 persoane cu afecţiuni psihice, precum şi 452 de minori fugiţi de la domicilii (copiii fiind internaţi în unităţi medicale specializate sau încredinţaţi familiilor). Au fost înregistrate două cazuri de dispariţii de persoane, ambele fiind soluţionate prin declinare la Parchet.

Mai puţine furturi din vagoane

Personalul Secţiei Poliţiei Transporturi Galaţi a constatat scăderea cu 10 la sută a infracţiunilor cu violenţă (în anul 2008, faţă de 2007), ca şi al numărului tâlhăriilor (cu 40 la sută). De asemenea, şi infracţiunile de tip judiciar se înscriu pe o pantă descendentă (cu şapte procente mai puţine în 2008 faţă de anul precedent). Numărul furturilor s-a diminuat cu 29 la sută (şi aici se face referire la furturile de la vagoanele de marfă, în special de fier vechi).

Furturile de la călători au fost, anul trecut, cu 10 la sută mai puţine decât în 2007, iar furturile de la infrastructura căii ferate s-au redus cu 40 la sută faţă de aceeaşi perioadă.

Ultrajul - pe culmi nebănuite

Conform statisticii comparative, Poliţia Transporturi Galaţi a constatat în 2008 creşterea numărului infracţiunilor de prostituţie, perversiuni sexuale, relaţii sexuale cu minori şi proxenetism cu 50 la sută. Ultrajul a crescut şi el, în medie cu 83 la sută, depăşind numărul cauzelor complexe de natură economico-financiară („doar” cu 50 la sută mai mare decât în 2007). Infracţiunile de înşelăciune se înscriu, în 2008, pe un trend ascendent, fiind cu 50 la sută mai frecvente decât în 2007 (ca şi infracţiunile de contrabandă).

Criza creşte infracţionalitatea

Despre tendinţele fenomenului infracţional la nivel naţional şi evoluţia criminalităţii specifice în anul 2008, Poliţia Transporturi Galaţi previzionează pentru anul 2009 creşterea uşoară a furturilor de la călători şi, având în vedere criza locurilor de muncă, creşterea infracţiunilor cu violenţă. Ca urmare a campaniilor preventive, vor scădea, nu-i aşa?, aruncările cu pietre în trenuri, iar furturile de la infrastructura căii ferate şi din vagoane se vor menţine la valorile anului 2008. De asemenea, se aşteaptă şi o creştere uşoară a infracţiunilor judiciare în zonele portuare, pe fondul intensificării activităţii de transport fluvial.

Citit 2029 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.