Amănunte din dosarul "Ţigareta de Galaţi"

Amănunte din dosarul "Ţigareta de Galaţi"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Magistraţii Tribunalului au respins recursurile declarate de cei arestaţi în dosarul „Ţigareta de Galaţi”, Jenică Bujoreanu şi Daniel Sârghe, astfel că aceştia rămân în continuare după gratii. Cel de-al treilea, Ion Vulpe, are un mandat în lipsă şi în momentul în care va fi prins se va face formalitatea confirmării măsurii arestării. Facem precizarea că acest dosar a ajuns de câteva ori în instanţă, prilej cu care am reuşit să aflăm o serie de amănunte.

Doi în tractor, dar unul a fugit

După cum se ştie, captura a fost depistată lângă Bereşti. În trafic, oamenii legii au oprit un tractor ce avea în remorcă câteva sute de mii de pachete cu ţigări. Potrivit actelor din dosar, în tractor se aflau doi bărbaţi, unul a reuşit să fugă, singurul prins fiind Jenică Bujoreanu. Acesta nu a putut prezenta acte nici pentru tractor, nici pentru marfa de contrabandă din remorcă. Iniţial, Bujoreanu a dat unele declaraţii, după care a refuzat să mai spună ceva. Aşa s-a putut afla că în noiembrie 2011, la un târg de animale, Bujoreanu s-a întâlnit cu un individ care i-ar fi propus să facă un „transport” pentru care era dispus să-i plătească 2.000 de euro la final.

Tractor aveau, remorca au cumpărat-o cu 3.500 de euro

Pentru că fratele lui Bujoreanu avea un tractor, pe care-l utiliza la firma sa, s-a decis ca acesta să fie pus la bătaie pentru „transport”. S-a mai stabilit că era necesară o remorcă, anchetatorii stabilind deja de unde a fost cumpărată aceasta cu 3.500 de euro.  Din declaraţiile de la dosar reiese că "Iniţiatorul" afacerii a  garantat că transportul ar fi sigur deoarece „s-a vorbit la nivelul Poliţiei de Frontieră”. Pentru o comunicare sigură, el i-a dat lui Bujoreanu un telefon şi o cartelă. De altfel, mobilul dezasamblat avea să fie găsit de oamenii legii în tractorul care trăgea remorca plină cu marfă de contrabandă.

Traseul tutunului de contrabandă

Se pare că, pe 5 noiembrie 2011, remorca a fost dusă pe malul Prutului pentru a fi încărcată, Bujoreanu a venit cu tractorul în jurul orei 23.00 şi a luat-o după care a început drumul din care a fost oprit în apropiere de Bereşti. Anchetatorii au făcut „calea întoarsă” a tutunului de contrabandă: Bereşti – Cavadineşti – sat Vădeni, pe un drum de exploatare agricolă spre Lunca Prutului, iar pe malul apei a fost găsit locul în care au acostat bărcile pneumatice din care au fost descărcate ţigările.

Amprente pe telefon şi pe baxurile de ţigări

De remarcat este că au fost descoperite 13 fragmente de urme papilare (amprente –n.r.) – unul pe telefon şi alte 12 pe baxurile de ţigări. Însă în sala de judecată, avocatul lui Bujoreanu a ţinut să precizeze: „au fost ridicate urme papilare însă cu siguranţă dacă ar fi aparţinut inculpatului, s-ar fi întocmit un proces verbal în acest sens”. Nu trebuie uitat că ceilalţi doi au fost identificaţi în timpul aceluiaşi control, dar cu alte transporturi în cadrul aceluiaşi „tablou infracţional”.

Din câte se poate observa, de cele mai multe ori, cei implicaţi în contrabanda cu ţigări preferă să lucreze cu „echipe”, care transportă tutunul din Moldova în România, apoi altele care-l încarcă, altele care fac transportul, regula fiind ca fiecare să ştie cât mai puţin despre ceilalţi. Dacă pentru un singur transport s-a oferit 2.000 de euro, nu este greu de imaginat ce sume se învârt într-o astfel de afacere ilegală.

 

Citit 2377 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2012 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.