Nebuloasa cu robă din Baroul Galaţi

Nebuloasa cu robă din Baroul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spiritele se încing la Baroul Galaţi, după ce autoritatea acestei structuri a fost aruncată în aer de zadarnice tentative repetate pentru alegerea unei noi conduceri şi de orgolii şi ambiţii ale celor implicaţi. Pe de-o parte se situează contestatarii conducerii de până acum, reprezentaţi de avocata Domnica Toader, iar pe de altă parte Mircea Breahnă, care îşi asumă în continuare funcţia de decan, susţinut tăcut de către unii dintre reprezentanţii actualului Consiliu al Baroului. De altfel, întregul conflict nu face decât să aducă deservicii unei profesii liberale respectabile, iar de suferit au toţi avocaţii din Galaţi, care pentru a-şi exercita onest meseria trebuie să facă parte din acest barou, măcinat la vârf de meschinării.

După ce cotidianul nostru a prezentat informaţii venite din partea avocatei Domnica Toader, care spunea că actuala conducere nu mai are autoritate şi că prodecanul este cel care a preluat conducerea Baroului, avocatul Mircea Breahnă a reacţionat, după mai multe săptămâni de tăcere, încercând să-şi apere poziţia. Acesta a transmis redacţiei noastre o misivă semnată de către el şi şapte din membri Consiliului Baroului pe care a intitulat-o "comunicat", în care arată că în în mass-media sunt vehiculate "dezinformaţii" şi doreşte ca "orice relaţie privind activitatea Baroului Galaţi să fie obţinută de la conducerea acestuia - legal aleasă - şi nu să fie publicate opinii personale ale unor avocaţi". Prin documentul semnat de către decanul Baroului ni se mai solicită "să luaţi măsurile care se impun împotriva doamnei ziariste care a semnat aceste articole".

Avertizăm că astfel de decizii care să privească activitatea noastră internă nu privesc nici pe Mircea Breahnă, nici pe oricine altcineva din afara redacţiei ziarului nostru şi considerăm această sugestie ca fiind un afront adus profesiei de gazetar. Pe de altă parte, lansarea unui astfel de sfat nu face cinste nici profesiei de avocat. Precizăm că din momentul apariţiei acestor neclarităţi în cadrul Baroului, ziariştii cotidianului nostru au încercat în mod repetat, însă fără succes, să ia legătura cu Mircea Breahnă. În plus, nu am limitat în vreun fel dreptul vreunui avocat de a-şi spune opinia în acest caz, sau în orice alt caz din cele pe care le-am tratat în paginile ziarului nostru.

Pentru a lămuri aspectele legate de situaţia de la Baroul Galaţi am contactat o sursă neutră, un avocat de prestigiu situat departe de acest conflict, care ne-a comunicat că legislaţia este destul de clară în astfel de situaţii şi că decanul unui barou nu poate depăşi două mandate, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Breahnă. În această situaţie, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a sugerat verbal ca frâiele Baroului să fie preluate de către prodecan. Altfel, documentele pe care conducerea şi le va asuma pot fi lovite de nulitate şi desfiinţate cu uşurinţă, după cum a precizat sursa noastră.

Contactat telefonic, avocatul David Viorel, prodecanul Baroului Galaţi, a declarat că nu va face declaraţii pe marginea acestui subiect fără să aibă acordul Consiliului Baroului. Pe de altă parte, acesta a susţinut că nu decanul este cel care are putere de decizie şi că acest atribut revine Consiliului. În plus, David Viorel a mai spus că funcţia de prodecan este "o invenţie a practicii", pentru că trebuie să existe o persoană care să preia atribuţiile care revin decanului în situaţii extreme. Amintim că situaţia a fost generată după alegerile de la sfârşitul anului trecut, atunci când două avocate au contestat rezultatul alegerilor, în urma cărora Breahnă a fost numit decan pentru a treia oară. Contestaţia acestora a fost admisă printr-o decizie a UNBR, care a dispus organizarea de noi alegeri, de către Consiliul Baroului, ales în 2007. Acest lucru s-a şi întâmplat pe 14 ianuarie 2012. Pentru că nu a fost întrunit cvorumul, alegerile nu s-au putut desfăşura, fiind programate din nou pe data de 4 februarie.

Citit 4997 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.