Condamnări pentru asistentele acuzate de dare de mită

Condamnări pentru asistentele acuzate de dare de mită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tribunalul Galaţi a decis vineri seara ca ambele asistente acuzate de dare de mită să stea un an după gratii. Numai că, pe 18 ianuarie, una dintre ele a fost pusă în libertate de Curtea de Apel Bucureşti. Astfel că până la rămânerea definitivă a acestei decizii, Adriana Ionescu va rămâne în libertate. Ea a făcut o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, pe 14 decembrie 2011, la Tribunalul Bucureşti, cu o săptămână înainte ca Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) să le trimită în judecată pe cele două asistente, Luminiţa Gabriela Tirim şi Adriana Ionescu. Ultima a făcut cererea, iar Tribunalul Capitalei i-a respins-o. A făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, acţiunea fiind înregistrată pe 16 decembrie 2011.

Primul termen a fost pe 21 decembrie, când cele două erau deja „programate” la Tribunalul Galaţi, astfel că Ionescu a lipsit, aşa cum a lipsit şi pe 11 ianuarie 2012. Se pare că pe 18 ianuarie a ajuns în sala de judecată, iar doi dintre cei trei magistraţi au decis să o pună în libertate. Chiar dacă un judecător a făcut opinie separată, se consideră că sunt doi la unu, deci inculpata a fost pusă în libertate sub control judiciar. Ea nu are voie, printre altele, să comunice sau să se apropie de martorii şi de inculpaţii din dosar şi nu are voie să plece din ţară, în caz contrar urmând a fi arestată imediat.

La Tribunalul, asistentele şi-au recunoscut fapta tocmai pentru a beneficia de prevederile normelor care dau posibilitatea reducerii pedepsei cu o treime faţă de ce li s-ar cuveni.

De la ce a plecat totul?

Reamintim că Tirim şi Ionescu au intenţionat să dea jumătate de miliard de lei vechi  unui ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) pentru a le scăpa de un dosar penal instrumentat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Pe 1 decembrie 2011 a fost făcut un flagrant, cele două au fost reţinute şi arestate, iar pe 20 decembrie 2011 deja erau trimise în judecată.

Piesa de rezistenţă este însă dosarul care se află la Parchetul gălăţean, în care cele două sunt cercetate alături de alte cadre medicale pentru dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Cei de la Casa de Pensii au descoperit, ca urmare a unor sesizări anonime, că existau patru dosare de acordare a pensiilor de invaliditate care nu erau în regulă. Ca urmare au făcut plângere penală pentru angajata Casei - Luminiţa Tirim. Dosarul acesta este în plină cercetare, iar cel cu darea de mită este pe punctul de a primi o soluţie.

 

Citit 2490 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.