Protest extrem la Baroul Galaţi

Protest extrem la Baroul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un avocat cu 38 de ani de meserie în spate a ales să iasă la pensie decât să mai asiste la „situaţia de compromis” din Baroul Galaţi

Deşi ar mai putea profesa încă un deceniu de acum încolo, avocata Georgeta Stănescu a ales să se pensioneze definitiv în semn de protest vizavi de situaţia de incertitudine generată de un interimat în care nimeni nu mai ascultă pe nimeni. Până pe 1 ianuarie 2012, a fost unul dintre apărătorii care se pensionase anticipat, având dreptul de a profesa. Faptul că a ales pensionarea definitivă înseamnă că-şi va pierde şi calitatea de avocat, dar preferă acest fapt în locul „situaţiei de compromis”, pe care, după cum susţine, o resimte din ce în ce mai acut. Avocata a apelat la ziarul nostru în speranţa că organele în drept vor citi şi vor lua măsuri în vederea restabilirii „stării de normalitate”. Are 38 de ani de avocatură în spate şi pentru tot atâţia ani a cotizat la casa de pensii care le aparţine apărătorilor. Crede că este umilitor ca lunar să trăiască acelaşi stres al informaţiei că „nu sunt bani pentru pensii”, în condiţiile în care a cotizat atâta amar de vreme. Georgeta Stănescu are pe buze aceeaşi întrebare, la care ştie deja răspunsul, fapt ce o întristează şi mai mult: „Credeţi că va impresiona pe cineva gestul meu?”

„Starea de interimat nu face decât un deserviciu Baroului”

„În vreme ce barouri precum cele din Constanţa, Brăila, Vrancea se bucură de un excedent situat între 10 şi 13 miliarde de lei, Galaţiul are un deficit la casa de pensii de trei miliarde, stabilit temporar prin expertiză, preconizându-se a se ajunge la 7 miliarde de lei (vechi, n.a.). Noi pensionarii trăim sub stresul lunar că ni se spune că nu mai sunt bani de pensii. Senzaţia mea este că la ora actuală nu ne conduce nimeni. Suntem un sat fără stăpân. Starea de interimat nu face decât un deserviciu Baroului. Haosul se datorează decanului şi membrilor Consiliului care nu au manifestat interes faţă de organizarea alegerilor din 14 ianuarie. În semn de protest mi-am depus dosarul de pensionare definitivă, lucru care-mi va atrage şi pierderea calităţii de avocat. Am înţeles să fac asta pentru a sensibiliza organele în drept  în vederea restabilirii stării de normalitate”, ne-a spus avocata Stănescu.

Toate evenimentele din ultima perioadă se petrec pe fondul anulării alegerilor de la finele lui 2011. Decizia a fost a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR). S-a stabilit ca toţi cei care fac parte din Consiliul Baroului Galaţi ales în 2007 să organizeze o altă adunare generală pentru a se stabili decanul. Data a fost stabilită pe 14 ianuarie 2012, dar nu s-au întrunit avocaţii în numărul necesar validităţii unei astfel de adunări, astfel că nu s-a întâmplat nimic. Pentru a obţine un punct de vedere al Consiliului vizavi de protestul unui apărător, l-am  contactat pe avocatul Mircea Breahnă, cel care susţine că se află încă la frâiele Baroului. Din păcate, nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaj.

Citit 3360 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2012 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.