În 2011 au fost acordate mai puţine permise de deţinere şi folosire a unei arme

În 2011 au fost acordate mai puţine permise de deţinere şi folosire a unei arme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O piedică în calea… jafului armat,  a tâlhăriilor etc.!

O scurtă trecere în revistă a rezultatelor obţinute anul trecut de cadrele de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase (AESP) – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi relevă câteva situaţii ce merită a fi reţinute. Una dintre acestea ar fi aceea că, aşa cum ne confirma şi subcomisarul Cătălin Cristian Picioruş, şeful serviciului poliţienesc amintit, în 2011, s-a înregistrat o scădere a volumului activităţii de autorizare. Această realitate ar putea fi apreciată ca fiind un lucru pozitiv mai ales în contextul în care anumite persoane sau anumite grupări au tendinţa de a folosi autorizările de procurare sau permisele de deţinere şi folosire a unei arme, fie ea letală sau (ne)letală, în scopuri mai puţin ortodoxe, mai exact pentru comiterea de infracţiuni (jafuri armate, acţiuni ilegale de recuperare, tâlhării, în general, în scopul săvârşirii de infracţiuni cu violenţă).

Astfel, anul trecut, au fost eliberate unor persoane juridice doar cinci autorizaţii pentru achiziţionarea de arme letale, trei – arme neletale, 29 – obiecte pirotehnice şi nu s-a eliberat nicio autorizaţie pentru explozivi.

În aceeaşi perioadă, au fost eliberate 197 de autorizaţii solicitate de persoane fizice pentru procurarea de arme letale. E de reţinut că, în 2010, fuseseră solicitate şi eliberate 245 astfel de autorizări. Pentru cumpărarea de arme neletale, în 2011, au fost  emise 223 de autorizaţii faţă de 233, în 2010), evident pentru categoriile de arme neletale supuse, conform legii, regimului autorizării. 

Prevenţie, constatare, coerciţie 

Situaţia aceasta, care, cum spuneam, privită dintr-un anumit unghi, poate fi apreciată ca fiind pozitivă, e legată nemijlocit şi de ansamblul măsurilor cu caracter preventiv organizate  de lucrătorii serviciului AESP-IPJ Galaţi, precum şi de rezultatele activităţii de constatare a fenomenului infracţional. Concret, au fost făcute 207 de controale ce au cuprins în aria de acţiune 111 persoane fizice şi 96 de persoane juridice.

În aceeaşi perioadă, lucrătorii serviciului au constatat 180 de infracţiuni, cu 35 mai multe decât în 2010. Aceste infracţiuni au fost comise prin nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (20), trafic de substanţe toxice (4), prin încălcări ale regimului materiilor explozive (61), ale Legii fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului (23), prin contrabandă calificată cu arme (7), prin încălcări ale Legii privind regimul produselor şi substanţelor chimice periculoase (4), prin nerespectarea regimului deşeurilor periculoase (1), precum şi a prevederilor Legii privind Codul fiscal (2).

Citit 1357 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2012 22:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.