Un gălăţean a dat un tun de peste 13 miliarde

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cristian Octavian, în vârstă de 36 de ani, din Galaţi, fostul administrator al firmei „Zacker Agro” SRL Brăila, a fost trimis în judecată, după ce a prejudiciat 23 de firme cu suma de 1.327.649,49 de lei. El a eliberat 28 de file cec fără acoperire, în schimbul unei game variate de bunuri, de la motociclete la ţevi metalice. El va fi însă judecat în lipsă, deoarece oamenii legii nu l-au putut găsi, bărbatul fiind dat în urmărire naţională, în acest moment.

Modul de operare

După ce a devenit administrator al firmei, Cristian Octavian a deschis două conturi, pe numele firmei. Din februarie 2008, el a achiziţionat mărfuri de la 23 de firme din întreaga ţară, iar pentru plată a semnat 28 de file cec şi mai multe bilete de ordin, în situaţia în care conturile sale erau goale.

Ca să pară o firmă cât se poate de serioasă, administratorul a amenajat un sediu impozant, modern şi utilat, cu mulţi angajaţi, care însă prestau servicii fără carte de muncă. Cecurile le-a emis rapid, pentru a evita intrarea în incidenţă de plată.

Păgubiţi „cu nume”

La începutul lunii martie 2008 au început să curgă plângerile împotriva firmei. În mai puţin de o lună, Cristian Octavian a achiziţionat mărfuri dintre cele mai variate: ţevi metalice, materiale de construcţii, anvelope pentru maşini de mare tonaj, un motostivuitor, aparate de sudură, nouă autoturisme, două motociclete, plăci de policarbonat, cântare industriale, cherestea, dar şi căzi de baie, cazane de apă caldă, instalaţii de irigat, carburant şi, la ultima „reuşită”, trei camioane cu vin, în valoare de 147.385,42 de lei.

Printre firmele prejudiciate se numără firme şi bănci importante ale economiei româneşti, cum ar fi Rompetrol, BRD, UnicreditŢiriac, Bere Azuga SA sau SC Mecanica Ceahlău SA. Din toate bunurile achiziţionate de SC Zacker Agro SRL, a fost recuperată o singură motocicletă Suzuki, aceasta ajungând în parcul auto al firmei de leasing de unde fusese comandată. Restul bunurilor au fost revândute către alte societăţi comerciale, pierzându-se urma lor.

Societate de încredere, caut partener!

Chiar dacă i-a uimit pe procurori cu rapiditatea şi perseverenţa sa, Cristian Octavian a fost deferit justiţiei pentru speculă şi abuz de încredere. Codul penal prevede, în cazul în care va fi găsit vinovat, o pedeapsă cu închisoarea între trei luni şi patru ani sau amendă penală.

Citit 1703 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.