Omorul de la Penitenciarul Galaţi a fost sancţionat

Omorul de la Penitenciarul Galaţi a fost sancţionat
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

În dosarul deţinutului omorât în bătaie la Penitenciarul Galaţi, unii dintre inculpaţi au primit pedepse cu închisoarea, unii au luat doar amenzi penale, alţii au fost achitaţi, iar restul s-au ales cu închisoare cu suspendare.

În iunie, 2010, Constantin Sandu îşi ispăşea cei trei ani de închisoare primiţi pentru furt calificat. Era cunoscut ca având probleme cu alcoolul, iar scenele violente, parte dintre acestea captate şi de camerele de luat de vederi, au urmat unei crize cumplite la care colegii deţinutului au fost martori. Camerele au surprins momentul când Sandu era târât de ofiţerii închisorii de lanţurile de la picioare pe holurile Penitenciarului. Procurorii au vorbit însă în rechizitoriu lor de imobilizarea lui Sandu şi de bătăile pe care le-ar fi primit ore în şir de la cei care-l aveau în custodie. În instanţă, foşti gardieni au recunoscut că au participat la imobilizarea lui, făcând totul după reguli şi acreditând ideea că deţinutul ar fi fost bătut de colegii de cameră care nu mai suportau ţipetele şi crizele lui.

Lotul condamnaţilor

Potrivit sentinţei date pe 9 martie de Curtea de Apel Bacău, acolo unde s-a judecat dosarul celor 13 foşti angajaţi ai Penitenciarului, Cătălin Ghibea a luat patru ani de puşcărie pentru complicitate la omor, complicitate la purtare abuzivă şi fals intelectual. Magistratul a dispus ca după executarea pedepsei, doi ani să nu aibă dreptul de a fi ales, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, dar şi de a mai sta într-o funcţie de natura celei în care se afla când a comis infracţiunea. Pentru că el a fost trimis în judecată în stare de libertate, va rămâne aşa până când sentinţa va deveni definitivă, magistratul menţinându-i măsura de a nu părăsi ţara.

Pentru omor şi purtare abuzivă, Bucur Codreanu a primit opt ani de puşcărie, interzicându-i-se, după eliberare, aceleaşi drepturi ca şi primului, dar pentru patru ani. Lui i s-a menţinut şi starea de arest.

Nicu Chiriac a primit opt ani de închisoare pentru omor, fals intelectual şi purtare abuzivă. Pedeapsa complementară constă în interzicerea aceloraşi drepturi ca şi ale colegilor săi, pe o durată de patru ani, după ce va fi eliberat. Şi acestuia, judecătorul Curţii de Apel Bacău i-a prelungit arestul.

Petre Daniel Blaj a luat şapte ani de puşcărie pentru omor şi purtare abuzivă, i s-au interzis aceleaşi drepturi ca ale celorlalţi inculpaţi pe o perioadă de patru ani după ce va fi pus în libertate, prelungind-i-se mandatul de arestare.

Ilie Cornel Costel s-a ales cu şapte ani de puşcărie pentru omor şi purtare abuzivă şi după eliberare nu va mai avea timp de patru ani drepturile enumerate mai sus. Şi el s-a ales cu prelungirea arestului.

Vasile Miron a luat opt ani de puşcărie pentru omor şi purtare abuzivă, i s-au interzis drepturile pentru patru ani după ce va fi eliberat şi i s-a prelungit arestul.

Lotul amendaţilor, „suspendaţilor” şi achitaţilor

Daniel Ionescu a primit o amendă penală de 400 de lei pentru neglijenţă în serviciu. Doru Vicol a primit trei luni, dar cu suspendare, pentru fals intelectual şi achitare pentru neglijenţă în serviciu. Cristian Ovidiu Zamfir a fost condamnat la trei luni cu suspendare pentru fals intelectual, dar a fost achitat pentru mărturie mincinoasă. Emil Mlăjeru a primit o amendă penală de 400 de lei pentru neglijenţă în serviciu, patru luni pentru fals intelectual, două luni pentru uz de fals, i s-au contopit sancţiunile şi i s-a dat să execute patru luni de închisoare, dar cu suspendare. Ocheşelu Cosmin Ciupitu a primit trei luni cu suspendare pentru fals intelectual, dar a fost achitat pentru mărturie mincinoasă. Ionel Valentin Mazăre a luat trei ani cu suspendare pentru fals intelectual, Ionuţ Bogdan Bănăşan a primit patru luni de închisoare pentru abuz în serviciu şi trei luni pentru fals intelectual, pedepsele s-au contopit, rămânând în picioare cea mai mare, de patru luni cu suspendare.

Daune de peste 50.000 de euro familiei fostului deţinut

Peste toate aceste, Curtea de Apel Bacău i-a obligat pe inculpaţii Ghibea, Codreanu, Chiriac, Blaj, Ilie Cornel, Miron Vasile şi Penitenciarul să le plătească rudelor lui Sandu Constantin 40.000 de euro şi 5.000 de lei, drept daune morale şi materiali. Copilul lui Sandu va primi lunar 150 de lei până la împlinirea a 26 de ani din partea celor consideraţi responsabili de moartea tatălui său. Datoria s-a calculat din 4 iunie 2010, data morţii deţinutului. De asemenea, instanţa a anulat o serie de procese verbale încheiate la terminarea turelor când deţinutul a fost imobilizat şi bătut, menţiuni medicale legate de starea de sănătate a acestuia, precum şi adresele către directorul Penitenciarului sau judecătorul delegat. Cheltuielile de judecată sunt în valoare de 1.100 de lei şi trebuie achitate de către inculpaţi.

Citit 6187 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.