Vezi cât au de aşteptat absolvenţii unor şcoli de poliţie până să fie angajaţi

Vezi cât au de aşteptat absolvenţii unor şcoli de poliţie până să fie angajaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă pentru tinerii agenţi absolvenţi ai şcolilor de poliţie aşteptarea s-a terminat, ei fiind angajaţi în această lună, cei care s-au visat jandarmi sau poliţişti de frontieră nu ştiu încă unde şi de când vor lucra *

După doi ani de şcoală în care au mâncat militărie pe pâine şi au fost nevoiţi să stea cu burţile pe carte pentru a putea ajunge să facă parte din corpul agenţilor şi respectiv subofiţerilor, cadeţilor instruiţi la Câmpina, Drăgăşani, Fălticeni sau Oradea sistemul le-a mai cerut să se supună unei probe: aşteptarea. Şcoliţi pe bani publici pentru a fi transformaţi în noua generaţie de oameni ai legii, viitorii poliţişti sau jandarmi care au crezut că intră într-un sistem riguros, sigur şi special s-au văzut nevoiţi să guste şi ei din amarul frustrării de a sta pe tuşă. Nu o lună, nu două, ci aproape un an a fost necesar pentru a Guvernul să le dea undă verde absolvenţilor MAI să intre în pâine!

"Am fost puţin dezamăgit, dar mi-am dorit prea mult"

Cei mai norocoşi dintre ghinionişti au fost absolvenţii şcolilor de agenţi de poliţie, pentru care aşteptarea s-a terminat la începutul acestei luni, mai exact pe 2 mai, când la Galaţi au fost încadraţi 12 agenţi. "A fost grea aşteptarea, am avut momente când am fost un pic dezamăgit, dar mi-am dorit mult şi toţi cei de la şcoală mi-au dat asigurări că se va rezolva", ne dezvăluie Marius Măgdălin, unul dintre proapeţii agenţi angajaţi la IPJ Galaţi. Marius, originar din Tecuci, are 27 de ani şi a bătut la poarta Şcolii de Agenţi de Poliţie de la Câmpina în 2009, la un an după ce absolvise ASE-ul. La 25 de ani, la o vârstă la care un poliţist care a terminat şcoala de agenţi poate avea deja câţiva ani de experienţă, tânărul tecucean s-a pus cu burta pe carte pentru a-şi îndeplini un vis mai vechi sau, poate, pentru a obţine garanţia unei cariere care i-a fost refuzată odată cu restricţionarea angajărilor în alte sectoare bugetare.

"De mic mi-a plăcut să fiu poliţist"

"Îmi plăceau uniformele, meseria, să-i ajut pe oameni. N-am făcut pasul asta mai devreme, pentru că nu m-am simţit pregătit. M-am pregătit un an la română, engleză şi sport şi am dat examen", explică agentul Măgdălin. Pentru că a absolvit cu medie foarte mare, 9,49, fiind al cincilea pe şcoală, Marius a avut posibilitatea să îşi aleagă postul. A mers acasă, la Tecuci, şi acum este agent de ordine publică la Secţia 6 Poliţie Rurală.

"E o zonă grea, sunt multe comune, dar sunt familiarizat, mai ales că toate stagiile de practică le-am făcut la Brăhăşeşti. Sunt sub tulela unor oameni cu experienţă de la care am ce să învăţ. A fost un an în care am stat degeaba şi abia aşteptam să încep odată", conchide agentul.

Nevoia de "sânge tânăr"

Cazuri ca acela al lui Marius Măgdălin sunt cu zecile printre tinerii din Galaţi care au muncit şi au sperat ca după doi ani de şcoală să îmbrace haina statului. Nu la fel de norocoşi ca şi colegii lor poliţişti, absolvenţii Şcolilor de Subofiţeri Jandarmi de la Fălticeni şi Drăgăşani, ori cei ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţie de Frontieră de la Oradea mai aşteaptă încă să afle unde şi de când vor fi angajaţi.

"La Poliţia de Frontieră nu s-au făcut încă repartizările. Nici nu ştim încă numărul absolvenţilor care ne vor reveni, probabil că se va decide în jur de 15 iunie", ne-a spus cms. şef Ioan Lungu, şeful STPF Galaţi.

O situaţie similară este şi la Jandarmerie, instituţie care a recrutat şi a trimis la şcoala de subofiţeri un număr destul de mare de tineri.

"Probabil spre sfârşitul lui iunie-iulie vom şti câţi vom primi. Ar fi ideal să se facă repartiţiile în aşa fel încât să ne vină tot gălăţeni, pentru că în felul asta, sub aspectul costurilor, ar fi mult mai eficient, în sensul că se elimină plăţile care se fac pentru cei din alte judeţe", a completat col. Mircea Olaru, şeful IJJ Galaţi.

 

 

Citit 8825 ori Ultima modificare Marți, 29 Mai 2012 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.