Vezi cât au de aşteptat absolvenţii unor şcoli de poliţie până să fie angajaţi

Vezi cât au de aşteptat absolvenţii unor şcoli de poliţie până să fie angajaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă pentru tinerii agenţi absolvenţi ai şcolilor de poliţie aşteptarea s-a terminat, ei fiind angajaţi în această lună, cei care s-au visat jandarmi sau poliţişti de frontieră nu ştiu încă unde şi de când vor lucra *

După doi ani de şcoală în care au mâncat militărie pe pâine şi au fost nevoiţi să stea cu burţile pe carte pentru a putea ajunge să facă parte din corpul agenţilor şi respectiv subofiţerilor, cadeţilor instruiţi la Câmpina, Drăgăşani, Fălticeni sau Oradea sistemul le-a mai cerut să se supună unei probe: aşteptarea. Şcoliţi pe bani publici pentru a fi transformaţi în noua generaţie de oameni ai legii, viitorii poliţişti sau jandarmi care au crezut că intră într-un sistem riguros, sigur şi special s-au văzut nevoiţi să guste şi ei din amarul frustrării de a sta pe tuşă. Nu o lună, nu două, ci aproape un an a fost necesar pentru a Guvernul să le dea undă verde absolvenţilor MAI să intre în pâine!

"Am fost puţin dezamăgit, dar mi-am dorit prea mult"

Cei mai norocoşi dintre ghinionişti au fost absolvenţii şcolilor de agenţi de poliţie, pentru care aşteptarea s-a terminat la începutul acestei luni, mai exact pe 2 mai, când la Galaţi au fost încadraţi 12 agenţi. "A fost grea aşteptarea, am avut momente când am fost un pic dezamăgit, dar mi-am dorit mult şi toţi cei de la şcoală mi-au dat asigurări că se va rezolva", ne dezvăluie Marius Măgdălin, unul dintre proapeţii agenţi angajaţi la IPJ Galaţi. Marius, originar din Tecuci, are 27 de ani şi a bătut la poarta Şcolii de Agenţi de Poliţie de la Câmpina în 2009, la un an după ce absolvise ASE-ul. La 25 de ani, la o vârstă la care un poliţist care a terminat şcoala de agenţi poate avea deja câţiva ani de experienţă, tânărul tecucean s-a pus cu burta pe carte pentru a-şi îndeplini un vis mai vechi sau, poate, pentru a obţine garanţia unei cariere care i-a fost refuzată odată cu restricţionarea angajărilor în alte sectoare bugetare.

"De mic mi-a plăcut să fiu poliţist"

"Îmi plăceau uniformele, meseria, să-i ajut pe oameni. N-am făcut pasul asta mai devreme, pentru că nu m-am simţit pregătit. M-am pregătit un an la română, engleză şi sport şi am dat examen", explică agentul Măgdălin. Pentru că a absolvit cu medie foarte mare, 9,49, fiind al cincilea pe şcoală, Marius a avut posibilitatea să îşi aleagă postul. A mers acasă, la Tecuci, şi acum este agent de ordine publică la Secţia 6 Poliţie Rurală.

"E o zonă grea, sunt multe comune, dar sunt familiarizat, mai ales că toate stagiile de practică le-am făcut la Brăhăşeşti. Sunt sub tulela unor oameni cu experienţă de la care am ce să învăţ. A fost un an în care am stat degeaba şi abia aşteptam să încep odată", conchide agentul.

Nevoia de "sânge tânăr"

Cazuri ca acela al lui Marius Măgdălin sunt cu zecile printre tinerii din Galaţi care au muncit şi au sperat ca după doi ani de şcoală să îmbrace haina statului. Nu la fel de norocoşi ca şi colegii lor poliţişti, absolvenţii Şcolilor de Subofiţeri Jandarmi de la Fălticeni şi Drăgăşani, ori cei ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţie de Frontieră de la Oradea mai aşteaptă încă să afle unde şi de când vor fi angajaţi.

"La Poliţia de Frontieră nu s-au făcut încă repartizările. Nici nu ştim încă numărul absolvenţilor care ne vor reveni, probabil că se va decide în jur de 15 iunie", ne-a spus cms. şef Ioan Lungu, şeful STPF Galaţi.

O situaţie similară este şi la Jandarmerie, instituţie care a recrutat şi a trimis la şcoala de subofiţeri un număr destul de mare de tineri.

"Probabil spre sfârşitul lui iunie-iulie vom şti câţi vom primi. Ar fi ideal să se facă repartiţiile în aşa fel încât să ne vină tot gălăţeni, pentru că în felul asta, sub aspectul costurilor, ar fi mult mai eficient, în sensul că se elimină plăţile care se fac pentru cei din alte judeţe", a completat col. Mircea Olaru, şeful IJJ Galaţi.

 

 

Citit 8452 ori Ultima modificare Marți, 29 Mai 2012 15:28

9 comentarii

 • postat de Stefanel
  Duminică, 03 Iunie 2012 10:01
  felicitari!
  0
  0
  Raportează
 • postat de YYo
  Vineri, 01 Iunie 2012 13:37
  Domnule George Gata, dacă dumneavoastră aveți o mâhnire că cetățenii au o părere proastă despre instituția Poliție (și cam despre toate instituțiile), pe mine mă încearcă un sentiment de bucurie să văd că vreți să fiți ''floarea care face primăvară''. Totuși, o imagine bună nu se cerșește și nici nu se construiește de teama a ceva sau cineva. O imagine bună nu se construiește având ca ''fundație'' câteva articole ''de bine'' în ziare sau televiziuni acceptante ale ''protocolului''. Imaginea bună vine de la sine atunci când cetățeanul se va simți, cu adevărat în siguranță în casă, pe stradă (la orice oră din zi și din noapte!), în mijloacele de transport, în piețe, cluburi ș.a. m. d. și nu vor mai primi (deja clasicele) răspunsuri ''da, dați o declarație și o să vedem'', ''o să cercetăm''... "De mic mi-a plăcut să fiu polițist"
  Pffff! Să fim serioși...
  0
  0
  Raportează
 • postat de George Gata
  Joi, 31 Mai 2012 02:30
  Citind comentarele vad ca este inca ne incredere in politie.Pacat O tara civilizata trebuie sa aiba o politie buna si serioasa sa respecte si sa fie respectatii.Pacat sa aud ca sunt politisti doar pentru a fi politisti si sunt conruptii.Dar zic eu ca se poate schimba totul cu ajutorul tuturor .eu personal cunosc conducerea inspectoratelor si chiar al politiei locale .Sunt profesionisti si sigur ei vor politisti in subordine corecti .Ei nu pot sti totul ce lumea vede Dar sigur sunt ca de sunt sesizari sincere despre politisti conrupti sau spagari faceti cunoscut si se va ancheta.Sunt convins de asta Asa cum ne dorim doctori bunii profesori pregatiti asa trebuie sa avem si politisti capabili si dreptii Eu vad schimbari de la an la an in bine si pot spune ca vad ca respectul multora pentru politisti lipseste .Luati atitudine atunci cind si voi opservati asta .Daca credeti ca aveti situatii in care conducerea inspectoratelor de politie nu ea atidudine fata de sesizarile voastre trimetetile si mie pe adresa GeorgeGata@att.net Impreuna poate schimbam ceva
  0
  0
  Raportează
 • postat de YYo
  Marți, 29 Mai 2012 22:43
  Faceți un fel de reportaj sub acoperire, dacă vreți cu adevărat adevărul. Îmi permit să cred, chiar cu riscul criticii cititorilor (foarte probabil în exclusivitate polițiști) că majoritatea ''visătorilor'' la haina statului visează, de fapt, șpăgi, mici ''atenții'', posibilitatea de a face ''ce vrea mușchii lui''... Cred că, din păcate, puține mai sunt localitățile unde să nu existe ''organizații'', mai mici sau mai mari, în stil mafiot, și cine e ''în cărți'' are BMW (sau cel puțin echivalentul, ca valoare). Fosta Miliție semăna spaima contribuabilului prin anchete ''descreierate'' (vinovatul era, întotdeauna mortul sau cel ale cărui tălpi nu mai rezistau la ''mângâiere'' și, de voie, de nevoie recunoștea tot...da' TOT). Actuala Poliție e mai prietenoasă...poate prea prietenoasă... Oricum, una peste alta, în zilele noastre te rogi la Dumnezeu să nu ți se fure, de exemplu, portofelul în tramvai pentru că, de cele mai multe ori, te condamni singur că nu ai memorie prea bună și nu ai reținut detaliile infractorului iar dacă ai neșansa să ''nu ai martori'' ești convins că mai bine țineai banii în baticul bunicii, pe dedesubt, la maiou. Paradoxul ăsta e greu de înțeles...întotdeauna mulți și ''răi'' la chermeze (tematice, evident), ședințe și mitinguri, puțini și neajutorați când e de pus osu' la treabă. Sunt și neajunsuri care nu țin de ''oamenii legii'' dar...........
  0
  0
  Raportează
 • postat de mircea cel mare
  Marți, 29 Mai 2012 21:53
  In Galati sunt incadrati o gramada de pilosi,fara nici un fel de scoala .Multi dintre ei se ocupa si cu faradelegi sub acoperirea uniformei.Nu mai spun ca unii conduc masini de marca,pe care un adevarat politist cinstit nu-si permite s-o cumpere .Cei cu pile angajati, sunt fii de fosti,sau actuali politisti cu functii,sau politicieni.De ce acesti politisti cu scoli si cu o pregatire superioara sunt tinuti pe tusa ? M-a amuzat un caz din com.SMIRDAN,intimplat in urma cu un an si ceva de o cunostinta de-a mea.In timp ce mergea pe sosea cu masina,din fata lui venea un grup de tineri pe sosea si fara sa se dea deoparte i-a spart omului oglinda cu cornul unei biciclete de linga ei.S-a dus omul la postul de politie si peste cine credeti ca a dat?? A dat peste super-politista din comuna,care i-a zis omului ca e culpa comuna,in loc sa-l sanctioneze pe cel care ducea bicicleta de coarne.Super-politista este fiica unui fost militian ! Cred ca tasu a invatat-o meserie ! D-ra super-politista,mai ia putin legislatia rutiera si studiaz-o !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Paul
  Marți, 29 Mai 2012 17:58
  Foarte tareeeee
  0
  0
  Raportează
 • postat de PAUL
  Marți, 29 Mai 2012 17:56
  FOARTE TARE
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca
  Marți, 29 Mai 2012 12:38
  Felicitari Marius!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pile
  Marți, 29 Mai 2012 08:18
  asta ca sunt o goaza de fufe care iau bani degeaba, este una la smardan care este angajata direct si care nici nu stie s traverseze dar sa faca circulatie, de aceea nu au loc tinerii meritosi care intradevar au facut scoala, de aceea este privita asa politia pentru ca inca mai primeaza pilele..
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.