Reînvestirea lui Ivan în funcţia de şef al DNA Galaţi a fost respinsă

Reînvestirea lui Ivan în funcţia de şef al DNA Galaţi a fost respinsă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni respingerea candidaturii actualului şef al Serviciului Teritorial Anticorupţie Galaţi, procurorul Gheorghe Ivan. Trei din cei cinci membrii ai comisiei au votat împotriva reînvestirii în funcţie a lui Ivan. Şefia Anticorupţiei gălăţene va fi asigurată tot de el, cel puţin până în noiembrie, când îi expiră delegaţia. Interesant este că a fost singurul, din patru candidaţi, respins de comisie.

Gheorghe Ivan ne-a declarat că a contestat decizia Secţiei, că aşteaptă motivarea respingerii, precum şi verdictul plenului CSM, care va avea pe masa de lucru contestaţia sa. Plenul CSM are 19 membrii, judecători, procurori, ministrul Justiţiei, procurorul general, preşedintele Înaltei Curţi, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Interesant de urmărit va fi evoluţia acestui eveniment prin prisma faptului că este pentru prima dată când se respinge o reînvestire în funcţie, de când există această metodă a interviului, dar şi când un procuror se adresează plenului CSM cu o astfel de contestaţie, prevăzută de lege. Se pare că a mai fost o astfel respingere, dar a unei numiri în funcţie, nu a unei reînvestiri.

În martie, Gheorghe Ivan şi-a depus candidatura pentru al doilea mandat şi a trecut prin mai multe etape: acceptul colectivului cu care lucrează, avizul favorabil al colegiului de conducere al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după care a venit propunerea de reînvestire făcută de procurorul şef Daniel Morar. Ultimul pas a fost acest interviu, peste care nu a trecut, în ciuda faptului că Galaţiul a avut dosare de răsunet, care l-au plasat pe locul 3 în ţară ca volum de activitate şi complexitate. Dosarul Bacalaureatului din 2010, cel al lui Viorel Gheorghiţă şi a omului de afaceri Dumitru Neculai, cel al procurorului general Dinu Gâlcă, al şefului Contestaţiilor din Finanţele gălăţene, Dumitru Mirică, al fostului arhitect şef al Primăriei, Ion Banaş, al lui Nati Meir, sunt câteva dintre cazurile instrumentate în timpul mandatului lui Ivan.

Anul acesta a fost începută urmărirea penală împotriva deputatului Mihail Boldea, a judecătoarei Stela Ivan, a lui Mircea Marosy, a lui Matei Oprea şi Valentina Cojocaru în „afacerea Aviasan” despre care se presupune că este cel mai mare tun imobiliar al deceniului – 40 de hectare de teren fiind luate din proprietatea statului şi trecute în cea privată a câtorva oameni, în baza unei decizii judecătoreşti date pe un act falsificat. Rămâne de văzut dacă va mai exista o finalitate în acest dosar, având în vedere noua situaţie.

Citit 4472 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2012 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.