Declaraţia unui poliţist: Procurorul Roşca nu-mi inspira încredere!

Declaraţia unui poliţist: Procurorul Roşca nu-mi inspira încredere!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acţiunile fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca, nu erau tocmai legale * Cel puţin aşa reiese din declaraţii ale denunţătorului, dar şi ale unor ofiţeri şi foşti conducători de Inspectorat * În Poliţie ca şi în Parchet se vorbea încă din 2006 de obiceiurile lui Roşca de a se interesa de anumite cazuri penale, bănuindu-se că acesta ar fi avut anumite interese *

Denunţătorul, poreclit „Naşul” chiar de către Roşca, arată cum l-a cunoscut pe adversarul său de acum la restaurantul „Cosoreanu”, dar şi cum a petrecut cu acesta câteva zile în Deltă, fără să plătească nimic. După cum se ştie, denunţătorul este cel care a cumpărat apartamentul de la V-uri al lui Roşca, plătind 300.000 de lei. Preţul din contractul de vânzare-cumpărare a fost de 162.000 de lei, iar pentru restul, susţine „Naşul”, Roşca s-a obligat să-l ajute cu răufăcătorii care-i băteau oamenii şi îi distrugeau uneltele, anihilându-i afacerea de la Halda de zgură.

Se pare că fostul prim-procuror a plecat înainte de a-i rezolva dosarul, agresorii primind ulterior o soluţie favorabilă lor. „Naşul” arată în denunţul său că restul banilor până la 300.000 îl consideră preţul cerut de Roşca pentru a-şi onora obligaţia cu dosarul său, de aici plecând supărarea omului, dar şi instrumentarea cazului pentru care magistraţii Curţii trebuie să dea acum o soluţie.

"Pentru transport şi cazare nu am plătit nicio sumă de bani"

Declaraţiile, pe care le-am cules din cazul de corupţie în care principalul acuzat este un fost şef de Parchet, chiar dacă în aparenţă nu au legătură cu acuzaţiile în sine, arată un stil de viaţă în care profesia plătită din bani publici este folosită în beneficiul personal. Iată şi episodul povestit pe larg în declaraţia dată în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de către denunţător.

„În Deltă am mers cu doi ofiţeri de poliţie de frontieră. La Tulcea am lăsat maşinile într-o curte a unor cunoştinţe ale prim-procurorului şi am plecat cu o barcă cu motor până la un ponton plutitor cu dormitoare. La acest ponton, Roşca îl cunoştea pe proprietar, care nu a venit acolo în cele două zile cât am stat, iar la plecare i-a telefonat celui cu şalupa pentru a ne duce înapoi la Tulcea. Pentru transport şi cazare nu am plătit nicio sumă de bani, Roşca cunoscându-i pe cei doi proprietari”, arată „Naşul” în denunţul său. Cei doi poliţişti care au mers în excursia în Deltă sunt un comisar de poliţie, Georgel Secuianu, şi un ofiţer de poliţie, Renato Zală.

Cei doi recunosc faptul că au fost în excursie cu Roşca, dar nu-şi mai amintesc dacă acesta ar fi achitat sau nu ceva. Din declaraţiile ultimului, am aflat că Roşca i-a botezat fetiţa lui Secuianu, dar şi că de-a lungul anilor 2006, 2007 şi 2008 au luat masa la "Cosoreanu" de mai multe ori, fiind mai multe persoane, printre care şi personajul prezentat de Roşca drept „Naşul”, care avea să-l denunţe în acest dosar.

Roşca nu a mai răspuns la telefon, drept pentru care o arestare a căzut

Tot la dosar se mai află şi mărturia lui Cornel Ignat, care a primit „pe mână scurtă” de la Roşca dosarul denunţătorului. Acesta arată cum l-a cunoscut în 2006 pe şeful Parchetului de pe lângă Judecătorie, care a venit în mijlocul poliţiştilor imediat după o bătaie între două grupări rivale. Scandalul s-a petrecut pe Bulevardul Coşbuc, un loc unde astfel de incidente erau nelipsite într-o anumită perioadă.

„Precizez că prim-procurorul Roşca nu-mi inspira încredere pe linie profesională, pe motiv că în mai multe rânduri au fost situaţii în care lucrătorii de poliţie şi procurorii discutau că acesta ar fi intervenit sau se interesa de cercetările din diferite dosare şi că ar avea unele interese în unele din ele. L-am cunoscut pe Roşca în martie 2006. A spus că este noul prim-procuror şi că a venit pentru scandalul din Coşbuc, care tocmai avusese loc. Nedelcu Giulio şi Pufu Gheorghe mi-au spus că Roşca le-a cerut să nu reţină pe bază de ordonanţă (24 de ore) şi că a dispus să fie aduşi a doua zi toţi cei care au participat la scandal. A doua zi, Roşca a discutat cu o parte dintre ei şi i-a spus lui Nedelcu că după ce termină să-l sune pentru că vrea să propună arestarea lor. Nedelcu ne-a zis că în aceeaşi zi Roşca nu a mai răspuns la telefon şi, neavând multe probe, propunerea de arestare nu s-a mai făcut”, arată Ignat.

De asemenea, dosarul lui Roşca conţine mărturiile a 32 de persoane, foşti şefi de servicii din cadrul Inspectoratului de Poliţie şi Parchetului. Toţi au arătat că dosarul „pe mână scurtă” a încălcat toate normele posibile, dar şi că denunţătorul le-a dat totdeauna impresia că se învârte în "cercuri mari" şi că nu prea stătea la discuţii cu ei.

Citit 4660 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2012 14:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.