Contrabanda "de calitate" se face cu rudele şi prietenii

Contrabanda "de calitate" se face cu rudele şi prietenii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lupta împotriva contrabandei cu ţigări aduse din Republica Moldova şi Ucraina continuă. În acest context, procurorii DIICOT au trimis în judecată un grup format din 24 de persoane acuzate că au cumpărat, depozitat şi revândut, în Galaţi şi Brăila, ţigări provenite din contrabandă. Din gruparea recent trimisă în faţa instanţei fac parte un subofiţer ISU Galaţi, Eugen Pană, un militar de la U.M. 01552 Galaţi, George Daniel Mihalache, şi un jandarm din Brăila, Georgel Dobre.

Procurorii au început ancheta în acest caz încă din iulie 2011, când nu erau cunoscuţi toţi membrii grupării. În urma anchetei desfăşurate, procurorii au aflat că în zona cartierului Viziru 1, din Brăila, gruparea care se ocupa de contrabanda cu ţigări era formată din Florin Doda, Romeo Doda, Cristian Doda, Ioana Doda, Gabriel Bălan şi Marian Vărzaru. Acestora li s-au mai alăturat, în timp, şi alţi membri dornici de venituri ilegale, trimişi acum în faţa instanţei de judecată. Gruparea infracţională avea o aripă şi la Galaţi, cele două părţi ţinând legătura prin Sergiu Orzea şi Doru Rentz.

Cum se procurau ţigările

Conform anchetei procurorilor, inculpaţii Remus Damian, Iurie Dulgher, Lucian Iordache, Nicolae Pană, Eugen Pană şi Sergiu Orzea aduceau ţigările în România şi le transportau către Galaţi şi Brăila. Tot de aprovizionare se ocupau şi Vasile Grosu şi George Mihalache, care preluau ţigările de la diverşi cetăţeni moldoveni şi le vindeau apoi către alţi membri ai grupării: Anişoara Crăciun, Angelica Chiriac, Iulian Voineagu şi Liliana Voineagu.

Inculpaţii cumpărau sau închiriau, cu banii proveniţi din vânzarea ţigărilor, diferite imobile folosite apoi ca depozite.

Chestiune de familie

Pe baza interceptărilor telefonice şi a declaraţiilor date în timpul urmării penale, anchetatorii au stabilit că toţi membrii grupării se cunoşteau sau erau rude. Gradele de rudenie şi prietenia i-au ajutat pe inculpaţi să construiască o reţea coordonată. Ba mai mult, inculpaţii foloseau un cod de comunicare, astfel încât nimeni nu trebui să ştie mai mult decât trebuie. Fiecare marcă de ţigări avea un cod bine stabilit: ţigările „Winston”, de exemplu, erau denumite „albe”, „găini albe”, ţigările „Plugarul” erau denumite „arătură”, „pământ de flori” sau „ţărani”.

Procurorii au făcut mai multe percheziţii la membrii grupării şi au confiscat mai multe pachete de ţigări, dar şi sume de bani provenite din vânzarea mărfii de contrabandă. De asemenea, pe parcursul anchetei, au fost puse sub sechestru mai multe bunuri, printre care autoturisme şi imobile, dar şi sume importante de bani.

Dosarul instrumentat de DIICOT - Serviciul Teritorial Brăila va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Galaţi, unde se va stabili gradul de vinovăţie pentru fiecare membru al grupării în parte.

Citit 3715 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2012 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.