După moartea unui pacient, anestezista Ghinea a primit doi ani şi jumătate cu suspendare

După moartea unui pacient, anestezista Ghinea a primit doi ani şi jumătate cu suspendare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Unul câte unul, dosarele în care mai mulţi anestezişti au intrat în obiectivul anchetatorilor îşi găsesc finalitatea

Curtea de Apel Galaţi a condamnat-o pe anestezista Violeta Ghinea la doi ani şi şase luni cu suspendare, după ce aceasta a atacat decizia Judecătoriei, care o condamna la trei ani de puşcărie cu executare. Ghinea, împreună cu Spitalul de Urgenţă şi cu asiguratorul, trebuie să plătească familiei Nicodim daune materiale de 65.000 de lei, iar morale de 50.000 de euro, toate însă în limitele contractului de asigurare. La fel şi spitalizarea victimei, 101,298,59 de lei, se va achita tot în funcţie de limitele contractului de asigurare de către Ghinea, spital şi asigurator. Tot aceştia trebuie să dea, în aceleeaşi condiţii, Spitalului Militar Central 11.868,35 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare ale victimei Nicodim Andrei. Cheltuieli judiciare se ridică la 1.000 de lei pentru Ghinea şi spital, iar pentru părinţii victimei, la 80 de lei. Sentinţa este definitivă.

În urmă cu şase ani, fiul familiei Nicodim, Andrei, în vârstă de 13 ani, a ajuns la Spitalul de Urgenţă, cu diagnosticul de apendicită acută. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătorie, medicul anestezist Ghinea a practicat rahianestezia, folosind în amestecul anestezic xilină şi fentanyl, fără să supravegheze starea copilului. Ca urmare, oamenii legii au acuzat-o de ucidere din culpă. În faţa Comisiei de Malpraxis, Violeta Ghinea a spus că nu a auzit prea bine ce i-a spus brancardierul şi că a aflat că pacientul avea probleme de respiraţie de la doctorul Dorel Firescu. La momentul respectiv, pentru că pacientul îşi mişca mâinile, a considerat că nu e vorba de o complicaţie a rahianesteziei, ci de un „nod în gât”, motiv pentru care i-a cerut brancardierului să-l ducă pe pacient în secţie. Din nefericire, Andrei a intrat în stop cardio-respirator şi apoi în comă. Pe 14 aprilie 2006, băiatul a fost dus la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, apoi la Spitalul de Pnemonologie Chirurgie Toracică „Marius Nasta” Bucureşti, după care a fost readus la Spitalul Judeţean Galaţi, unde a decedat pe data de 30 iulie 2006.

Şi alţii la rând...

În rândul medicilor care au fost judecaţi intră şi anestezistul Mihai Stoica. În septembrie 1999, Mihai Stoica a întreprins procedurile necesare unei cezariene. Procurorii au arătat că medicul a părăsit sala de operaţie pentru a vorbi la telefon, timp în care pacientei i s-a făcut rău, decedând după ce a născut. Acest caz a durat 12 ani, aici intrând şi perioada anchetei la Parchet, dar şi a celor trei instanţe judecătoreşti prin care a trecut. Prima sentinţă i-a dat medicului doi ani cu suspendare, dar cel acuzat a intrat sub beneficiile unei legi date în 2002, prin care uciderea din culpă era graţiată. Prima instanţă a mai dispus ca medicul, împreună cu spitalul unde activează şi acum, să-i achite familiei îndoliate daune morale şi materiale în sumă de 42.500 de lei, dar şi o pensie lunară de întreţinere a celor doi copii, de câte 200 de lei. La toate astea se adaugă şi achitarea cheltuielilor de judecată în cuantum de 1.500 de lei. Sentinţa a fost atacată de unitatea medicală şi de doctorul Stoica atât cu apel, cât şi cu recurs, la Tribunal, respectiv, Curtea de Apel, dar ambele au fost respinse. După finalizarea procesului în România, familia Dragomir s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În 2007, un alt scandal, izbucnit la Spitalul de Copii, a fost legat tot de un medic anestezist, Pantelie Nicolcescu. Părinţii a doi copii au făcut public faptul că aceştia au murit pe masa de operaţie. În mai 2007, Justin Nicolau a fost adus de părinţi la operaţie ca urmare a unei hernii. Pe 23 mai, băieţelul a decedat. Imediat după izbucnirea scandalului, au apărut şi declaraţiile părinţilor Valentinei Irimia. Ei susţineau că fetiţa ar fi decedat ca urmare a anesteziei făcute pentru a i se extirpa apendicele. La acel moment, procurorii s-au sesizat asupra acestor cazuri, dar ancheta s-a dovedit a fi una de durată şi s-a soldat cu netrimiterea în judecată a anestezistului. Dacă Pantelie Nicolcescu este judecat acum în dosarul morţii lui Justin se întâmplă datorită deciziei Tribunalului şi nu anchetei procurorilor. Părinţii lui Justin au făcut plângere împotriva acestei soluţii la Judecătorie, iar, în iunie 2010, magistraţii au decis că răspunsul procurorilor este în regulă. Pentru că atunci încă nu apăruseră reglementările privind mica reformă şi aveau cale de atac, aceştia au făcut recurs la Tribunal. Aici judecătorii au casat hotărârea colegilor lor şi au admis plângerea părinţilor, trimiţând cauza direct spre judecare. După cinci ani de anchetă şi procese, dosarul nu a primit nici acum o soluţie, fiind încă în faza de cercetare judecătorească la prima instanţă.

Citit 3069 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2012 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.