Alternativa medierii

Alternativa medierii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Degrevarea Justiţiei de procesele mărunte * Oana şi Pepe o terminau mai frumos… cu un negociator sau notar * Divorţul sau amenda – rezolvate mai rapid şi fără nervi *

Unul din patru români are dosare în instanţă, am aflat sâmbătă. Dar unele cauze „nici n-ar trebui să meargă la instanţa de judecată, ar trebui să meargă automat la mediator. Gândiţi-vă că sunt contestate şi amenzi de 50 de lei, iar pe noi, un dosar în instanţă, pe o amendă de 30 de lei, ne costă câteva zeci de mii de lei – plăteşte statul!”, a declarat sâmbătă, la Galaţi, secretara Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, avocat Alina Gorghiu (FOTO dreapta).

Nu e complicat, este mai discret şi costă mai puţin folosirea recentei instituţii a medierii, ca înlocuitor al proceselor, deci un ajutor şi pentru Justiţie, împovărată acum de dosare, unele foarte uşor de rezolvat de către mediator.

Alina Gorghiu şi-a lansat sâmbătă, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii,  o carte pe acest subiect: „Medierea – Oxigen pentru Afaceri”, în organizarea Uniunii Naţională a Mediatorilor din România - Filiala Galaţi.

Cum exemplele practice sunt cele mai bune, am reţinut de la avocata-deputat că… Oana şi Pepe ar fi  reuşit să divorţeze mult mai repede şi fără tam-tam (dar oare ei chiar nu voiau scandal?) în faţa mediatorului sau la un notar. „La instanţa de judecată, chiar şi cel mai uşor divorţ din România, câteva luni tot durează!”

Dar şi firmele pot ajunge la înţelegeri prin intermediul medierii, fără să se mai judece ani de zile şi să-şi strice şi imaginea, a mai exemplificat avocata cu cazuri celebre din SUA. Deşi procedura este deja aplicată, ea este încă puţin cunoscută şi folosită, astfel încât această nouă carte se adresează în primul rând mediului de afaceri.

Cartea, scoasă la Editura Universul Juridic, este coordonată de avocată şi îi are  coautori pe: dr. Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu, lector universitar drd. av. Manuela Sîrbu, Mihai Munteanu şi Ion Dedu. 

Citit 1437 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.