Bogadis SRL - file CEC şi biIete la ordin neacoperite

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, a fost trimis în judecată Trişcă Adrian Manuel, născut la Sulina  în judeţul Tulcea, dar domiciliat fără forme legale în comuna Tudor Vladimirescu, judeţul nostru. Este acuzat de comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată.

Faptele incriminate, aşa cum reiese şi din rechizitoriul parchetului, sunt legate  de societatea Bogadis SRL Galaţi, înfiinţată încă din 1999 de părinţii lui Trişcă Adrian Manuel.

Acesta din urmă a devenit administratorul societăţii care avea ca principal obiect de activitate comerţul cu produse diverse, la data de 29 aprilie 2004. A şi fost destul de activ din moment ce, în perioada octombrie 2005-februarie 2007, a derulat  relaţii comerciale cu mai multe societăţi din Galaţi, precum şi din alte oraşe ale ţării.

Pentru plata mărfurilor tranzacţionate a folosit însă instrumente de plată (54 de file CEC şi 10 bilete la ordin) refuzate la plată din cauza lipsei disponibilului din cont. Aceasta este „buba” pentru care administratorul societăţii în cauză a intrat în cele din urmă în atenţia instituţiilor de control financiar-fiscal, precum şi a organelor de cercetare şi urmărire penală.

Prejudiciu gras - 115.967 lei

Concluzia acestora, concretizată în rechizitoriul prin care administratorul a fost trimis în judecată a fost aceea că, în perioada ianuarie 2006-februarie 2007, a indus şi menţinut în eroare reprezentanţii legali ai mai multor societăţi comerciale cu prilejul încheierii şi executării unor contracte în care, pentru a câştiga încrederea părţilor vătămate şi pentru a primi în continuare marfă, achita o parte din sumele datorate prin emiterea de file CEC şi bilete la ordin pentru plata mărfurilor achiziţionate, instrumente ce au fost refuzate pentru lipsa disponibilului. Procedând în acest mod a cauzat un prejudiciu societăţilor cu care a intrat în relaţie  de 115.967 lei.

În cursul urmăririi penale, administratorii următoarelor societăţi (SRL-uri) s-au constituit părţi civile împotriva lui Trişcă Adrian Manuel:  Nic Prod Trans’97  Ilfov,  cu suma de 3.200 lei;   Nic Trans  Bucureşti - 6.018 lei; Nikolev Grup Ilfov - 5.230 lei; New Rolax Galaţi - 7.976,64 lei; DS Tofan Galaţi - 7.976,64 lei; Real Group Galaţi - 5.780,19 lei; Gamacris Galaţi - 1.817,31 lei; Valtika Galaţi - 533,68 lei; Vitisim Coteşti Vrancea - 8.730,06  lei; Pandinus Galaţi - 3.300 lei; Flux Galaţi -19.938,95 lei. În hora înşelăciunii au mai intrat Autosig Bucureşti - 455 lei, Ficus Trade Brăila şi AAA Auto Galaţi.

Dar de ce un dosar ce cuprinde infracţiuni săvârşite în anii 2005, 2006 şi 2007 a fost abia acum finalizat şi înaintat instanţei de judecată? Răspunsul l-am aflat chiar de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Liliana Istrate, prim-procurorul adjunct al instituţiei, ne-a confirmat o realitate cunoscută. Şi anume aceea că acest gen de  cauze (de natură economică) sunt de o complexitate deosebită,  necesită un volum imens de muncă, sunt delicate din moment ce chiar şi în faza de cercetare judecătorească se pot dispune alte şi alte expertize etc. În plus, astfel de cauze se adună  la unităţile de parchet cu sutele.

Citit 1620 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.