Condamnarea ciobanilor din Scânteieşti a scos la iveală o nouă crimă
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Condamnarea ciobanilor din Scânteieşti a scos la iveală o nouă crimă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ciobanii din Scânteieşti, care în toamna lui 2010 l-au ucis în bătaie pe Ion Olteanu, un bătrân de 68 de ani, pe care-l “cumpăraseră” din Vaslui, achitându-i datoriile, s-au mai ales cu un dosar. Cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, care au dovedit că declaraţiile strânse în primul caz, care a şocat prin agresivitatea de care au dat dovadă cei trei, au dus la o altă bătaie soră cu moarte, căreia i-a căzut victimă Dănuţ Roşca, din Murgeni, judeţul Vaslui.

Primul dosar, primele condamnări

În primul dosar au fost trimişi în judecată Ştefan Patriche, Pavel Covaci şi Nicu Ţecu, condamnaţi deja de două instanţe de judecată. Cei trei au primit iniţial câte nouă ani de detenţie, sentinţă schimbată ulterior de magistraţii Curţii de Apel. Astfel, Curtea i-a dat lui Ştefan Patriche 11 ani şi patru luni, lui Pavel Covaci 11 ani şi jumătate, iar lui Nicu Ţecu 12 ani de puşcărie. Cei trei au atacat şi această sentinţă, dosarul lor ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în iulie anul acesta. Magistraţii bucureşteni au acordat termen pe 12 decembrie, când, dacă cei trei vor avea apărător, există posibilitatea ca dosarul să se finalizeze.
În aşteptarea deciziei finale în această cauză, Ştefan Patriche şi Pavel Covaci sunt judecaţi şi într-un alt dosar, în care primul este acuzat de favorizarea infractorului, după ce a încercat să zădărnicească ancheta procurorilor, iar celălalt de omor. De data aceasta victima celor doi a fost Roşca Dănuţ, care a fost adus la stâna lui Patriche în martie 2007, iar în iunie a fost ucis în bătaie, după ce a avut o tentativă de a fugi. Roşca avea sternul comprimat ca urmare a loviturilor primite. Este foarte adevărat că victima avea o alcoolemie ridicată, dar leziunile toraco-abdominale i-au fost fatale. Anchetatorii susţin că Pavel Covaci, atunci când a aflat că Dănuţ Roşca a fugit de la stână, a plecat în căutarea acestuia şi l-a găsit într-o pădure din apropiere. „În pădure, inculpatul Pavel Covaci l-a ajuns din urmă pe Dănuţ Roşca, l-a întrebat unde pleacă, aceasta răspunzându-i că se duce acasă. Atunci, inculpatul l-a prins cu mâinile pe la spate, reuşind să-l imobilizeze şi să-l trântească la pământ, apoi l-a lovit de mai multe ori cu piciorul în piept. În declaraţia sa, inculpatul Covaci, zis „Paulică”, a afirmat că, după aplicarea acestor lovituri, a simţit cum victimei i-a plesnit coşul pieptului. Urmare a loviturilor aplicate, victima a început să sângereze pe nas şi pe gură”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.

„Gata! L-am omorât”

După ce l-a bătut bine pe Roşca, Covaci a revenit la stână şi le-a spus celor prezenţi, citaţi ca martori în dosar, că l-a omorât pe bărbat. Ulterior, ajutat de Ştefan Patriche, Covaci a spus organelor de cercetare penală că Dănuţ Roşca a căzut din căruţă, fiind băut, şi s-a lovit de pietre. Au pus la punct toate amănuntele poveştii şi au sunat la poliţie pentru a anunţa decesul. „Înainte de sosirea organelor de urmărire penală, la cererea lui Patriche, ciobanii au răsturnat lângă victimă nişte pietre de la stână, o căruţă, la care nu erau înhămaţi cai, pentru a induce organelor de cercetare ideea unui accident. Mai mult, în aceeaşi zonă au fost aruncaţi doi dulapi, unul fiind murdar de sânge provenit de la o oaie care fusese tăiată la stână, tot pentru a induce ideea că victima a fost lovită de aceşti dulapi”, reiese din declaraţiile lui Patriche şi a lui Covaci.

Cum s-a aflat totul

De această crimă nu s-a ştiut nimic până la momentul în care procurorii gălăţeni nu au dat de urma celor care l-au ucis în bătaie pe Ion Olteanu, în vârstă de 68 de ani, ducându-l şi abandonându-l în gară la Bârlad. Iniţial, procurorii au decis că în cauză nu a fost săvârşită o faptă penală, motiv pentru care au dat o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. Rezoluţia s-a bazat pe declaraţiile tuturor martorilor, instruiţi din start de Patriche. Ulterior, când procurorii au început anchetarea morţii lui Ion Olteanu, tot din declaraţiile martorilor s-a aflat că şi Dănuţ Roşca a murit în aceleaşi împrejurări. Acesta a fost motivul pentru care procurorii au redeschis dosarul şi au început o nouă anchetă. De data aceasta, atât martorii, cât şi inculpatul Covaci au recunoscut ceea ce s-a întâmplat şi au povestit cu lux de amănunte cum a murit Dănuţ Roşca.
Ancheta în cazul Roşca a fost finalizată în iunie, când procurorii Parchetului Tribunalului i-au trimis în judecată pe Covaci şi Patriche. Cei doi se află în arest preventiv şi vor fi duşi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi pe 9 ianuarie.
Până atunci, însă, cei doi aşteaptă şi decizia finală privind condamnarea în primul dosar de omor.

Citit 5988 ori Ultima modificare Luni, 10 Decembrie 2012 17:55

7 comentarii

 • postat de dana
  Joi, 13 Decembrie 2012 08:30
  ciobanii cred ca erau rude cu Hitler si doctorul Mengele de la Birkenau
  0
  0
  Raportează
 • postat de Urmas de tarani
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 12:30
  ERATA: "vitei" in loc de "vetei"
  0
  0
  Raportează
 • postat de Urmas de tarani
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 12:26
  @ H T
  Stimate domn/ doamna da-mi voie sa te corectez, pentru ca ori esti de alta natie decat roman, ori ai o problema cu oamenii care au crescut si hranit aceasta tara. Incearca sa faci diferenta intre "taranii din Romania" si "marlanii, ghirtoii, mafiotii, boschetarii si alte specii din Romania" mai ales ca atat eu cat si tu (in concluzie toti) ne tragem din acei tarani care prin munca si sudoarea lor au crescut tara in care te afli si care acum e distrusa de niste maimute de neandertal care ne conduc si care sunt mana in mana cu acesti nenorociti. Ca drept dovada ca nu au fost gasiti vinovati de atata timp, eu zic ca ar trebui ca cineva competen sa puna unele intrebari si sa ia masuri. Dar nu se doreste asta pentru ca implicatiile sunt prea mari si s-ar descoperi care e legatura dintre acesti mafioti, politia care a anchetat, justitia care a vrut sa fie oarba si politicieni cum ar fi Dan Nica, pentru ca nenorocitul avea vetei crescuti la stanele astora.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CIOBAN
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 09:57
  ...chiar nu este clar pentru toti ca suntem efectiv o tara de ciobani! Si asta in cel mai rau sens al cuvantului. Of, de pe plaiurile MIORITEI, cica!
  0
  0
  Raportează
 • postat de H T
  Marți, 11 Decembrie 2012 07:42
  Acestia sunt taranii din Romania niste salbatici, needucati, inculti, ignoranti, criminali, banditi, hoti, mincinosi, barfitori, intr-un cuvant HANDICAPATI, ne fac tara de ras, e nevoie de actiuni de umanizare a acestor animale sa mearga profesori, pshologi si pshiatri in sate sa le vorbeasca ce-i bine si ce-i rau, preotii sa fie mai convingatori, sa le dea carti sa invete si sa-i puna sa scrie ce au inteles....
  Nenorocirea este ca regimul comunist cu industrializarea fortata a adus multi dintre acesti tarani la orase si de aceea asistam la tot ce se intampla in ziua de azi, va amintiti ca li se zicea vikingi.
  In ziua de azi se tin numai de rele, acuma vin la rand odraslele lor prost crescute care nu au invatat nimic, isi bat si isi omoara parintii, comit infractiuni grave, sunt mult mai rai ca ti*g*anii !!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gelu
  Marți, 11 Decembrie 2012 07:31
  Ce organe de ancheta de tot rahatu'!
  Avem un om omorat in bataie, langa care se amenajeaza de catre niste analfabeti, o scena cu pietre, carute fara cai si lemne manjite cu sange de oaie si procurorul hotaraste in baza probelor NUP!
  Greu taica, greu!
  Da spaga, spaga cat de mare a fost?
  Dar nu am vazut nicaieri numele procurorilor si politistilor care i-au anchetat pe handicapatii aia atata amar de vreme si pe care pana acum i-au gasit curati si neprihaniti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 11 Decembrie 2012 02:06
  Ma repet: Tortura timp de 2 ani de zile, merita aceste animale. Sau o idee si mai buna: TESTE UMANE CRUNTE PENTRU STIINTA, TIMP DE 2 ANI! ACELASI TRATAMENT PENTRU CEI CE INDRAZNESC SA-I SCOATA BASMA CURATA VREODATA!!! DUPA 2 ANI POT FI OMARATI LINISTITI! ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.