DNA Galaţi a scăpat de acuzaţii în scandalul Albo

DNA Galaţi a scăpat de acuzaţii în scandalul Albo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plângerea penală făcută de omul de afaceri Neculai Dumitru, prin soţia sa, împotriva procurorilor Anticorupţie a fost soluţionată în favoarea anchetatorilor, atât de către Parchetul Înaltei Curţi, cât şi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în ceea ce-i priveşte pe procurorii şi poliţiştii de caz, iar Curtea Supremă a respins ca nefondată plângerea făcută de Dumitru împotriva acestei soluţii.

Vă reamintim că afaceristul a cerut tragerea la răspundere a persoanelor care au lucrat la dosarul penal în care el şi fostul director a Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr Viorel Gheorghiţă, sunt acuzaţi de mai multe fapte presupus ilegale. În plângerea sa, Neculai Dumitru a argumentat că organele de anchetă şi-au făcut treaba prin încălcarea legilor, lucru infirmat însă de instanţele care au avut de rezolvat cererea.

Puneau carne stricată în salamuri?

Totul a pornit de la ancheta penală legată de o serie de presupuse fapte de corupţie săvârşite de Viorel Gheorghiţă şi Neculai Dumitru. Precizăm că încă nu se ştie dacă aceste fapte există sau nu, deoarece judecata dosarului este de-abia în faza de fond, iar inculpaţii beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie. În cursul cercetărilor legate de aceste aspecte, anchetatorii au descins, în urmă cu un an şi jumătate, la sediul uneia dintre firmele patronate de Neculai Dumitru, unde au găsit carne şi alimente alterate şi în stare de descompunere, porci mistreţi şi căprioare, vânate, aflate în putrefacţie şi depozitate cu tot cu blană, împreună cu celelalte produse alimentare conforme. Anchetatorii au presupus că respectivele produse alterate urmau să fie introduse în salamuri destinate consumului uman, aşa că a luat măsuri radicale: dr Viorel Gheorghiţă (pe atunci şef al DSVSA) şi Dumitru Neculai au fost reţinuţi. Procurorii l-au acuzat pe Gheorghiţă că i-ar fi oferit sprijin afaceristului pentru ca acesta să prepare alimente din carne falsificată şi alterată, dăunătoare sănătăţii consumatorilor. Cei doi fac acum parte din lotul de 21 de persoane trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru infracţiunii de luare şi dare de mită, şantaj, abuz în serviciu, fals intelectual, falsificare de alimente şi alte produse.

Lupta a fost şi rămâne una dură între părţile implicate, atât inculpaţii, cât şi DNA-ul, aducând în instanţă argumentele lor. DNA a venit, printre altele, cu fotografii şi înregistrări video cu ceea ce a găsit în depozitele firmei lui Neculai Dumitru, iar acesta, la rândul lui, s-a apărat spunând că instituţia de anchetă ar fi un organ represiv, pus să-l scoată de pe piaţa gălăţeană, motiv pentru care a şi făcut plângere penală împotriva procurorilor şi a poliţiştilor care au lucrat în dosarul său.

Tertipuri comerciale cu suspiciuni penale

Prezentat la arestare împreună cu Viorel Gheorghiţă, Neculai Dumitru a primit atunci doar obligaţia de a nu părăsi localitatea şi i s-a ridicat dreptul de a fabrica şi comercializa produse alimentare. Aşa a ajuns să lase în grija soţiei afacerea de la Top Meat Food, societatea care-i fusese percheziţionată de procurori în cursul anchetei.

Dacă prima dată anchetatorii au invocat în favoarea arestării şi faptul că Dumitru ar fi telefonat unui anume Petrică, solicitându-i să facă intervenţii ca să fie retrasă echipa de control sau să i se execute o verificare superficială, ulterior, procurorii DNA au cerut instanţei arestarea afaceristului pentru că ar fi încălcat restricţiile impuse. Mai exact, anchetatorii i-au reproşat că deşi nu avea voie să mai comercializeze produse ar fi făcut-o. În fapt, el a folosit etichete cu numele societăţii Top Fish Food (o altă firmă patronată de el) în loc de Top Meat Food (firma implicată în scandal) cu scopul de a induce în eroare consumatorii.

Tribunalul l-a arestat atunci, oprind Top Meat Food să mai producă. Curtea de Apel l-a pus însă în libertate, iar firma a fost repusă în situaţia de a fabrica. Acestă ultimă decizie a determinat-o pe soţia omului de afaceri să facă plângerea penală anchetatorilor. I-a acuzat pe aceştia că urmare a modului în care au gestionat ancheta “sub comanda procurorului şef Gheorghe Ivan”, toate unităţile de producţie şi cele zece magazine ale Grupului de firme, aparţinând  lui Top Meat Food, au fost nevoite să-şi închidă porţile "chiar dacă nu toate procesau sau vindeau produse din carne". Reprezentata societăţii a precizat că în cele nouă zile de stopare a activităţii s-ar fi produs pagube mari. Cum spuneam, însă, judecătorii i-au respins plângerea care, în cazul admiterii, ar fi putut bloca procesul penal în care Neculai Dumitru este judecat împreună cu alţi 21 de inculpaţi. Dosarul este la Tribunalul Bacău, având următorul termen de judecată pe 24 ianuarie.

Citit 4239 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2013 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.