Infochioşcuri la Palatul de Justiţie

Infochioşcuri la Palatul de Justiţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sistemul informatic în baza căruia justiţiabilii ar putea avea acces la informaţiile referitoare la dosare, structura instanţelor de judecată sau alte date de interes public evoluează, foarte anevoios. În ciuda acestui fapt, trebuie menţionat că, la instanţele gălăţene se fac anumite progrese.

Un aspect evident care demonstrează această sensibilă evoluţie este apariţia unor infochioşcuri (computere la care se oferă acces public) în sala paşilor pierduţi de la Palatul de Justiţie. Sistemele despre care vorbim preiau practic informaţiile de pe portalul fiecărei instanţe în parte (Tribunal, Judecătorie, Curtea de Apel).

La ce folosesc acestea? Justiţiabilii sau avocaţii pot verifica în acest fel listele şedinţelor, pot afla pronunţările sau termenele acordate, iar acest lucru degrevează mult activitatea arhivarilor, care erau nevoiţi până acum să ofere aceste informaţii direct.

Există însă şi nemulţumiri legate de funcţionarea sistemului informatic. Programul este greoi şi de cele mai multe ori informaţiile nu pot fi accesate.

Lucrul acesta nu a fost reclamat o singură dată, dar se pare că, până la rezolvarea problemei, va mai trece destul timp. Surse din cadrul justiţiei gălăţene ne-au informat că întreg sistemul este gestionat de către o firmă care are un contract cu Ministerul Justiţiei, iar în ultimii ani dezvoltarea şi modernizarea acestui sistem s-a blocat din pricina unui litigiu între compania cu pricina şi minister.

Aşadar, până când această problemă se va rezolva, biţii sugrumaţi de înjurăturile celor ce doresc să afle o informaţie în acest fel vor tropăi încet şi nesigur prin conexiunile de Internet.

"Apariţia acestor puncte este un plus pentru că ajută foarte mult la informarea rapidă şi simplă a justiţiabililor, a avocaţilor sau a oricărui cetăţean. Centrele sunt extrem de utilizate, motiv pentru care am prelungit programul de acces până la ora 20:00, astfel încât toată lumea  să poată afla informaţiile dorite. Sperăm ca şi problemele legate de funcţionalitatea sistemului să se rezolve în curând", ne-a declarat Carmen Sandu, preşedintele Tribunalului Galaţi.

Explicaţie foto: Justiţiabilii au acces direct la informaţiile legate de evoluţia propriilor dosare

Citit 943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.