"Aviasan", o afacere la mâna procurorilor DNA. Magistraţi, poliţişti, politicieni şi afacerişti, audiaţi în "tunul" de la Vânători

"Aviasan", o afacere la mâna procurorilor DNA. Magistraţi, poliţişti, politicieni şi afacerişti, audiaţi în "tunul" de la Vânători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Activitatea din 2012 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Serviciul Teritorial Galaţi a fost una centrată pe cercetarea „Afacerii Aviasan”. Deşi au avut nu mai puţin de 609 sesizări pe fapte de corupţie, procurorii nu au lăsat din mână istoria penală a celor 40 de hectare de teren din Vânători, care ar fi trecut în proprietatea unor indivizi prin modalităţi de natură a stârni suspiciuni. Din februarie 2012, la DNA Galaţi au mers rând pe rând judecători, procurori, avocaţi, poliţişti, oameni de afaceri, politicieni, dar şi persoane care au cumpărat terenuri în zonă şi care au dat cu subsemnatul. Din informaţiile pe care le deţinem, cercetările continuă, însă aşteptăm ca acestea să se şi finalizeze, pentru a şti dacă acolo a fost o afacere penală bine gândită şi bine pusă la punct de un grup care a urmărit îmbogăţirea pe spatele celor din Vânători sau de o afacere obişnuită clădită pe acte şi fapte legale.

Multă vreme, acest dosar a avut parte de NUP-uri (neînceperi ale urmărilor penale), procurorii întemeindu-şi soluţiile pe faptul că nu ar exista prejudiciu, că faptele nu ar fi fost făcute de cei pe numele cărora s-au făcut sesizările şi nu numai. În 2008, însă, o sesizare pe numele lui Mircea Marosy, Valentina Cojocaru, Matei Oprea, Nicolae Reti şi Daniel Severin, a ajuns, prin declinare la Parchetul Tribunalului, care la rândul său o trimite către DNA. Nebunia a izbucnit în urmă cu aproape un an, când Mihail Boldea, arestat  în cauza instrumentată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost chemat la DNA şi pus sub învinuire în „afacerea Aviasan”. Fostul parlamentar nu este singurul învinuit, el aflându-se în compania judecătoarei Stela Ivan, a lui Mircea Marosy, a Valentinei Cojocaru şi a lui Matei Oprea. Magistratul a fost învinuit de abuz în serviciu, Boldea de complicitate la această infracţiune şi de spălare de bani, iar ceilalţi trei, în calitate de reprezentanţi ai societăţii Fitocom Serv SRL, de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de spălare de bani. DNA a confirmat această situaţie, precizând că este vorba despre un prejudiciu de 40 de milioane de euro.

Reamintim că „afacerea Aviasan” s-a numărat printre sutele de dosare care trebuie să primească un răspuns. Cei de la DNA au finalizat 12 cazuri prin trimiteri în judecată. Un căpitan de port, un avocat, doi ofiţeri şi un agent de poliţie, un militar activ, zece oameni de afaceri, un funcţionar de la APIA chiar şi un pensionar, lista fiind însă mai lungă, au fost trecuţi în rândul celor care acum îngroaşă numărul celor care se plimbă pe la instanţele de judecată. Este prima dată când DNA se confruntă cu un asemenea număr de sesizări, însă de departe primul loc în activitatea procurorilor şi a poliţiştilor l-a ocupat cercetarea în „dosarul Aviasan”, de unde se aşteaptă ieşirea la rampă a unor nume sonore.

Citit 3639 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2013 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.