S-a deschis cutia Pandorei în concedierile colective: Fost director CFR Marfă trimis în judecată pentru neglijenţă

S-a deschis cutia Pandorei în concedierile colective: Fost director CFR Marfă trimis în judecată pentru neglijenţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un individ a fost trimis în judecată pentru neglijenţă în serviciu în cazul unei concedieri colective. Interesant este că dacă Parchetul a putut să dea o astfel de soluţie, cutia Pandorei este deschisă şi orice persoană aflată într-o situaţie similară ar putea să facă o sesizare penală în care să-l acuze pe angajator că l-a concediat... din neglijenţă.

Un dosar penal, în care un fost director al CFR Marfă a fost acuzat de neglijenţă în serviciu, s-a finalizat la o primă instanţă cu achitarea celui în cauză. Este vorba de Andone Bourceanu, care a fost cercetat şi trimis în judecată după o plângere făcută de o fostă angajată, care a „căzut pradă” unei concedieri colective. Speţa este interesantă prin ceea ce aduce nou. De regulă, un astfel de conflict se rezolvă printr-un litigiu de muncă judecat de un complet civil, penalul nu s-a amestecat într-o concediere colectivă şi dacă s-ar fi dat o decizie de condamnare a fostului director, cel mai probabil s-ar fi deschis o cale pentru toţi cei care urmează să treacă printr-o astfel de experienţă. De altfel, judecătorul acestui dosar arată în decizia sa că-l achită pe Andone Bourceanu pentru neglijenţă în serviciu, întrucât fapta „nu este prevăzută de legea penală”, dar lasă deschisă acţiunea civilă a părţii concediate, aşa cum era şi firesc.

„Victima” concedierii mai are o cale de atac aşa că rămâne de văzut dacă judecătorii Curţii de Apel vor avea o altă viziune decât cel de la Judecătorie.

Rechizitoriul arată că, pe 13 aprilie 2010, fostul director, din neglijenţă, şi-a întemeiat decizia de concediere a victimei pe o declaraţie de interese a acesteia, făcută în 2009, a cărei actualitate nu a verificat-o la Registrul Comerţului. Mai exact, femeia care ocupa funcţia de şef Serviciu Achiziţii Aprovizionare Administrativ era şi administrator la o societate care se ocupa şi cu repararea şi întreţinerea materialului rulant, având 14 salariaţi. Potrivit avocatului lui Bourceanu, firma victimei ar fi avut şi contracte cu CFR Marfă de pe urma căreia ar fi avut profituri însemnate. Acest fapt se număra printre criteriile care stăteau la baza concedierii colective. Apărătorul a mers în pledoaria sa pe varianta că victima, cunoscând această realitate, ar fi mers la Registrul Comerţului şi ar fi făcut câteva menţiuni în legătură cu ieşirea sa din societate şi intrarea unui asociat unic, care i-ar fi fost şi concubin. Interesant este că la Tribunalul Brăila există o acţiune civilă câştigată de fostul director al CFR Marfă Sucursala Galaţi, dar suspendată până la rezolvarea cauzei penale.

Citit 4066 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2013 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.