Procesul celei mai mari capturi de ţigări de contrabandă de la Galaţi. Condamnări cu suspendare în dosarul „Ţigareta”

Procesul celei mai mari capturi de ţigări de contrabandă de la Galaţi. Condamnări cu suspendare în dosarul „Ţigareta”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doi dintre contrabandiştii implicaţi în tranzacţionarea a peste 400.000 de pachete de ţigări au primit doar câte un an de închisoare cu suspendare * Cea mai grea pedeapsă: trei ani cu executare pentru contrabandistul care şi-a recunoscut fapta * Aproape 100.000 de pachete au dispărut fără urmă în cursul procesului


Dosarul „Ţigareta de Galaţi” a căpătat o primă soluţie din partea judecătorilor de la Târgu Bujor. Anunţat ca fiind cea mai mare captură din ţară a anului 2011, cazul s-a ales cu sentinţe extrem de uşoare, pentru că nu a fost judecat ca fiind unul de competenţa Crimei Organizate, unde pedepsele sunt mult mai drastice.

Astfel, atât Jenică Bujoreanu, cât şi Ion Vulpe au primit câte un an de închisoare cu suspendare, cei doi având posibilitatea de a face recurs. Primul a mai avut o condamnare de doi ani pentru furt, pe care a primit-o cu suspendare în 2008, iar legea spune că dacă mai comiţi o altă faptă penală, condamnările se adună, aşa că Bujoreanu a ajuns să primească trei ani cu executare, în vreme ce Vulpe a rămas cu un an cu suspendare. Nu trebuie uitat că acesta din urmă a fost fugit o bună bucată de timp, lucru care, de regulă, atârnă greu în ochii unui magistrat atunci când dă o sentinţă.

Culmea este că al treilea condamnat, Daniel Maricel Sârghe, care a ales să-şi recunoască fapta, tocmai pentru a beneficia de o reducere cu un sfert a pedepsei, aşa cum prevede legea micii reforme în justiţie, a primit trei ani cu executare. De curând, acesta a făcut o cerere de revizuire a condamnării, iar Judecătoria din Târgu Bujor i-a respins-o ca inadmisibilă. Pentru că a ales calea spre o pedeapsă mai uşoară, Sârghe a fost judecat separat, iar la acest moment condamnarea lui este definitivă.

Unde sunt ţigările care lipsesc din acte?

Un alt amănunt cel puţin ciudat, este că atât în comunicatele de presă, cât şi în rechizitoriu s-a vorbit despre o captură care depăşea 400.000 de pachete cu ţigări. Mai exact, în remorca tractorului condus de Jenică Bujoreanu au fost găsite 267.480 de pachete, care au fost confiscate prin decizie judecătorească, ca şi remorca. De la Sârghe au fost luate cele 60.092 de pachete găsite în autoturismul său, fiind confiscată şi maşina. În autoutilitara condusă de Ion Vulpe au fost găsite 95.000 de pachete, autoutilitara a fost confiscată în favoarea statului, dar tutunul nu! Nu excludem să se fi strecurat o eroare în redactarea deciziei, dar cert este că acum cele 95.000 de pachete cu ţigări nu sunt de găsit.

Mai mulţi participanţi, dar... fiecare pentru el

"Viaţa liberă" a scris în repetate rânduri despre afacerea „Ţigareta de Galaţi”, iar datele din dosar nu au lăsat nicio clipă impresia că ar fi vorba doar de acţiunea a trei indivizi cărora le-a venit ideea să care de capul lor peste 400.000 de pachete cu ţigări.

Din rechizitoriul procurorilor de la Târgu Bujor, reiese că la această afacere ar fi participat cel puţin încă trei persoane, pe numele cărora exista un dosar penal, desprins din acesta. Cei trei cercetaţi sunt Alin Popa, Liviu Constandachi şi Gabriel Sbârnea.

Revenind însă la dosarul „Ţigareta de Galaţi”, reamintim că ancheta a durat o lună şi trei săptămâni, după care Sârghe, Bujoreanu şi Vulpe au fost trimişi în judecată. Prejudiciul însumat, deşi a fost consemnat separat pentru fiecare dintre cei trei inculpaţi, depăşea 30 de miliarde de lei vechi, peste 400.000 de pachete. Existenţa mai multor participanţi, plus acuzaţiile fostului parlamentar Mihail Boldea, cum că acest caz ar fi beneficiat de „protecţia” celor de la Crimă Organizată, erau ingrediente menite să atragă atenţia tuturor, lucru care s-a şi întâmplat. Iar amănuntele din rechizitoriu sunt menite să te facă să înţelegi că acţiunea a fost una bine gândită şi pusă la punct în detaliu.

Captura din noiembrie 2011

Pe 6 noiembrie 2011, în jurul orei 5.30, Jenică Bujoreanu a fost oprit în trafic de poliţişti. Din cabina tractorului cu remorcă au sărit doi bărbaţi, care au luat-o la fugă. Mai târziu, în aceeaşi zi, oamenii legii au oprit în trafic, în Pădurea Adam, autoutilitara condusă de Vulpe, în care se mai aflau două persoane. Vulpe le-a spus poliţiştilor că duce baloţi de lucernă, iar la insistenţele lor de a deschide uşile caroseriei, Vulpe a mers spre cabină să ia cheile, dar a rupt-o la fugă, împreună cu amicii săi. Aici anchetatorii au găsit cele 95.000 de pachete cu ţigări, care acum au dispărut. În aceeaşi zi, poliţiştii au găsit abandonată, pe marginea Drumului Judeţean 242 A, autoutilitara marca Mercedes Sprinter, proprietatea lui Sârghe. Portiera era deschisă, fără semne de forţare, iar în maşină au fost găsite 60.092 de pachete cu ţigări.

Imediat după ce a fost prins, Bujoreanu a dat declaraţii şi i-a dus pe anchetatori la locul unde au fost încărcate ţigările trecute peste Prut cu bărcile pneumatice. La un moment dat, însă, „Bujoreanu a refuzat să mai dea declaraţii şi să colaboreze cu organele de cercetare”, scriu procurorii. După ce Bujoreanu a fost oprit în trafic, apare şi cel de-al doilea tractor, care „şi-a schimbat traseul şi s-a dus spre Bereşti Meria”. Procurorii arată că la Prut, între stâlpii de frontieră 1260 şi 1261, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie, „persoane necunoscute” încă au încărcat cu ţigări de contrabandă două tractoare.

Procurorii au stabilit că al doilea tractor, marca Renault, este proprietatea lui Liviu Constandachi, era condus de Alin Popa, iar remorcile îi aparţineau lui Gabriel Sbârnea. Toţi apar ca fiind cercetaţi într-un alt dosar, distinct de cel în care s-au primit acum condamnările. Al doilea tractor şi-a schimbat ruta din cauza drumului rău şi nu a mai putut pleca. Remorca a fost abandonată, iar după ora 10.00 un individ a fost rugat să o transporte până în zona pădurii satului Pleşa, în punctul „Tunel”. Vulpe şi Sârghe s-au deplasat la „Tunel” cu două autoutilitare şi, împreună cu mai multe persoane, au cărat ţigările din remorcă în maşini, plecând spre Corod.

Rămâne ca procurorii să stabilească rolul fiecăruia şi în această a doua poveste penală.

Citit 7271 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2013 18:22

10 comentarii

 • postat de antitabac:))
  Vineri, 08 Martie 2013 21:11
  da,da...traficantii de tigari fac trafic sub nasul politistilor,cu acordul sefilor unor sectii de politie...ce tot atata ne mai kkm pe noi ...in piete vand mascat fasole si alte kkturi si sub tejghea au tigari de contrabanda...sunt mana in mana cu POLITIA....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sa vina Schengenul ...sau , nu ?!
  Duminică, 03 Martie 2013 13:28
  Romania si-a facut treaba , bla bla bla ! Di ci nu ni primiti si pi noi in clubul vostru ? Uraciosi ioropeni ce sunteti !
  0
  0
  Raportează
 • postat de valy
  Sâmbătă, 02 Martie 2013 17:07
  Procurorii stabilesc rolul fiecaruia cum vor ei, scrie ca directia traseului cu tigari era spre Corod, sa intrebe cineva prin sondaj persoane din com. Corod ce stiu despre acest caz, se stie capul afacerii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vasile
  Sâmbătă, 02 Martie 2013 07:31
  Nu stiu cum romania a sarbatorit revelionul 2013...poate 1013 sau ceva mai putin!!!!!
  Cei care au adus tigarile (i)legal peste prut,afaceristi cinstiti..au scapat cu suspendare iar politistii care i-au prins(incurcat afacerile) sa fie cercetati pentru (de) favorizarea infractorului!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fumator inrait
  Vineri, 01 Martie 2013 23:32
  Iti multumesc pt.sfat dl. nefumat. Dar cit o sa mai traiesc cu ideea ca altii o duc bine si eu nu am bani sa-mi cumpar pastile "esentiale "pt.ficat,cind stiu ca am fost un om de onoare? Sa stii ca si onoarea DOARE!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un nefumat
  Vineri, 01 Martie 2013 21:51
  Sentintele date dovedesc o fratie beton intre toti actorii jafului national, actori platiti gras din banul public. Nu povestiti asemenea aspecte celor de peste hotare ca sa nu fiti declarati deliranti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fumator inrait
  Vineri, 01 Martie 2013 20:45
  Fratilor nu vedeti ce vile si masini de lux au politistii de frontiera,vamesii,procurorii,judecatorii,proxenetii,sefii din politie, de ce mai fac si saracii reporteri de investigatii valuri? MAFIA lucreaza stimati romani. Uitati prea repede de col.TRUTULESCU care a avut cele mai mari ramificatii in jud. Galati. Putini stiu de tir-urile de tigari care erau depozitate la SC CONDOR SA Matca .Un nod rutier important cu doua iesiri principale (strategice}.
  0
  0
  Raportează
 • postat de unu
  Vineri, 01 Martie 2013 17:48
  @are logica

  Bineinteles ca totul s-a intamplat cu binecuvantarea autoritatilor. NU exista crima organizata (serioasa, cum e in cazul de fata - nu e vorba de doua plase de rafie cu niste cartuse de Kent) fara ea. Dovada - 100.000 s-au dus in neant, probabil sustrase de binecuvantatori. Eu zic ca 'Tigareta de Galati' adevarata e sa se afle cine a facut acea sustragere. Cum am zis si mai sus, cazul cu 'nea Gheorghe cu tractorul devine penibil.
  0
  0
  Raportează
 • postat de unu
  Vineri, 01 Martie 2013 17:43
  Bai, bai, bai! Mi se bulbuca ochii in cap dupa fiecare rand citit. Stati asa, oameni buni. Eu daca am mandat de arestare in numele meu si eu ma sustrag, doar 'atarna mai greu' in decizia judecatorului? Nu are incadrare penala? Pentru resursele consumate (cate-or fi fost ele) sa-l gaseasca pe nemernic, cine plateste?

  Si, ca sa fie tabloul complet, mai si lipsesc dovezile! Nu m-ar mira sa faca recurs pe motivul ca s-a umblat la probe. Daca lipsesc 100.000 de pachete de tigari (!!!), e complet rezonabil sa presupui ca de la inceputul anchetei dovezile au fost compromise, si sa anulezi pedeapsa complet. Daca e sa fie judecatorul corect, bineinteles.

  In concluzie, bravos pulitistilor fumatori, i-ati dovedit si pe astia :))
  0
  0
  Raportează
 • postat de Are logica ?
  Vineri, 01 Martie 2013 01:49
  Dubioasa afacere breee...cum or fi reusit cativa oameni turul asta de forta ? Sa treci 400.000 de pachete de tigari peste Prut cu barca , inseamna ca s-au plimbat ca pe bulevard , toata noaptea . Sa le incarci apoi pe toate in mijloacele de transport de pe malul romanesc. Si sa incapa toate la fix , tandea pe mandea !?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.