Dosarul de proxenetism al lui Chiaburu s-a întors în instanţă deşi fusese dat dispărut

Dosarul de proxenetism al lui Chiaburu s-a întors în instanţă deşi fusese dat dispărut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începută de Parchetul de pe lângă Tribunal, ancheta a fost finalizată de procurorii DIICOT * Şapte inculpaţi au fost trimişi în judecată


Deşi s-a vorbit în repetate rânduri că dosarul în care Maricel Nicolau, zis „Chiaburu”, era acuzat de proxenetism a dispărut, iată că procurorii contrazic aceste zvonuri. Dosarul cu pricina a ajuns, din nou, la Tribunalul Galaţi, fiind finalizată ancheta.

Cauza a fost anchetată iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, dar avocaţii celor acuzaţi au reuşit să obţină restituirea cauzei la parchet. Toate acestea se întâmplau în 2002. Între timp s-a schimbat legislaţia şi, fiind vorba despre constituirea unui grup infracţional, dosarul a ajuns pe masa procurorilor DIICOT. Acesta a fost şi motivul pentru care toată lumea susţinea că dosarul s-a pierdut.

După mai bine de doi ani de la moartea lui Nicolau, dosarul a reajuns la judecată. Procurorii au decis să îl scoată din dosar pe Chiaburu, acesta fiind decedat, dar i-au trimis în judecată pe ceilalţi şapte inculpaţi: Decebal Tănasă, Daniel Moldoveanu, Florentina Ramona Ciobotaru, Giuliano Angheluţă, Silvia Nicolau, Severin Pompiliu Marcu şi Marius Stîngaciu.

Primele condamnări

În decembrie 2002, Maricel Nicolau zis „Chiaburu”, Giuliano Angheluţă, Marius Stîngaciu, Decebal Tănasă zis „Dănuţ Tramvai”, Daniel Moldoveanu zis „Remus” sau „Cărbunel”, Severin Pompiliu Marcu zis „Pompi”, Ramona Florentina Ciobotaru şi Silvia Nicolau au fost trimişi în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Primii trei au fost arestaţi, restul fiind anchetaţi în stare de libertate. Doi ani mai târziu, în 2004, magistraţii Tribunalului Galaţi au dat şi primele condamnări în dosar. Astfel, Chiaburu a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare, Giuliano Angheluţă patru ani închisoare, Marius Stîngaciu trei ani, Decebal Tănase şase ani, Daniel Moldoveanu şase ani şi şase luni, Severin Marcu cinci ani şi şase luni, Ramona Ciobotaru şase ani şi şase luni, iar Silvia Nicolau patru ani închisoare.

În iunie 2005, Curtea de Apel a decis restituirea cauzei la instanţa de fond pentru rejudecare. În rejudecare, magistraţii au constatat că urmărirea penală ar trebui completată, motiv pentru care au restituit cauza la parchet.

Începutul „afacerii” infracţionale

Procurorii DIICOT, cei care au preluat cauza, au arătat că Decebal Tănasă, Marius Stîngaciu, Daniel Moldoveanu şi Maricel Nicolau trăiau în condiţii modeste, iar din cursul anului 2001 au luat hotărârea de a obţine sumele de bani necesare asigurării unui nivel de viaţă peste limita normalităţii prin racolarea de tinere pe care apoi să le exploateze în străinătate prin determinarea acestora la practicarea prostituţiei.

Inculpaţii au ales ca ţări ţintă ale activităţilor infracţionale legate de exploatarea tinerelor prin determinarea în orice mod la practicarea prostituţiei Spania şi Italia. Fetele racolate erau iniţial cazate în România, iar după ce li se făceau acte false erau transportate în Spania. Aici ele lucrau în diferite cluburi, de unde îşi racolau şi clienţii. După un timp, fetele erau mutate în Italia, unde continuau să se prostitueze sub comanda şi atenta supraveghere a membrilor grupului infracţional. Sumele de bani obţinute de fete erau însuşite în totalitate de membrii grupului. Ba mai mult, dacă fetele deveneau recalcitrante sau refuzau să întreţină raporturi sexuale cu clienţii, membrii grupării le vindeau altor proxeneţi din Italia.

Rolul de lider al lui Chiaburu

Procurorii susţin că Maricel Nicolau avea rolul de lider, acestuia revenindu-i atât sarcina de a racola tinere cât şi de a le transporta în Spania, unde le caza în imobile închiriate. Totodată, acesta avea rolul de a le determina pe tinere să se prostitueze şi de a centraliza sumele obţinute prin practicarea prostituţiei. În perioadele în care se afla în străinătate, făptuitorul avea şi rolul de a organiza racolarea tinerelor în România, cazarea acestora pe raza municipiului Galaţi, obţinerea documentelor de călătorie şi transportul spre Spania.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Galaţi şi are un prim termen pe 12 martie. Rămâne de văzut când se va finaliza, ţinând cont de faptul că au trecut aproximativ 12 ani de la comiterea faptelor penale.

Citit 5812 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2013 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.