Acuzaţi de omor, ciobanii din Scânteieşti au fost condamnaţi definitiv
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Acuzaţi de omor, ciobanii din Scânteieşti au fost condamnaţi definitiv
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus punct dosarului în care trei ciobani au fost acuzaţi de uciderea în bătaie a lui Ion Olteanu. Cazul celor trei baci asasini a deschis o cutie a Pandorei, care a scos la iveală alte fapte abominabile.

Ştefan Patriche, Pavel Covaci şi Nicu Ţecu au fost acuzaţi de procurorii Parchetului Tribunalului că l-au stâlcit în bătaie pe Olteanu, pentru că acesta a scăpat animalele în păşuni străine. Când au simţit că omul nu mai are de trăit, Patriche l-a transportat din Scânteieşti până la Bârlad, abandonându-l lângă linia ferată. Tribunalul i-a condamnat pe toţi la câte nouă ani de puşcărie, după ce ei au ales să-şi recunoască fapta, pentru a beneficia de scăderea cu o treime a pedepsei ce li se cuvenea.

La Curtea de Apel, cei trei au solicitat condamnări mai mici, magistraţii însă au trimis dosarul la Tribunal ca să fie rejudecat. Procurorii au atacat decizia, iar Curtea Supremă i-a obligat pe magistraţii gălăţeni ai Curţii de Apel să dea o hotărâre. Astfel, Patriche a primit 11 ani şi patru luni, Covaci - 11 ani şi jumătate, iar Ţecu - 12 ani. Înalta Curte, acolo unde cei trei au atacat soluţia, a păstrat condamnarea Curţii de Apel Galaţi, astfel că acum cei trei sunt condamnaţi definitiv.

Procurorii au stabilit în acest dosar că oameni precum Ion Olteanu erau „cumpăraţi” prin diverse facilităţi, spre exemplu li se achitau datoriile pe care le aveau acasă, după care erau luaţi la stâna din Scânteieşti şi puşi să muncească.

În timpul audierilor din dosar, a mai ieşit la iveală o altă crimă, victima fiind un tânăr din Murgeni, bătut pentru că a încercat să fugă de la stână. În acest al doilea caz sunt trimişi în judecată doar Patriche şi Covaci. Dosarul a ajuns la Tribunalul Galaţi în iunie 2012,  a avut primul termen în octombrie 2012, după care lunar până în decembrie 2012 a avut loc câte o înfăţişare. Din ianuarie 2013 însă lucrurile au luat o turnură ciudată, termenele fiind stabilite în martie 2013, iar acum următoarea înfăţişare va avea loc abia pe 16 mai 2013, în condiţiile în care termenele se dau, de regulă, în fiecare lună. Se pare că Patriche ar beneficia de serviciile avocaţiale ale fiului lui Doru Viorel Ursu. Acesta din urmă a fost ministru de interne în guvernul lui Petre Roman, iar în perioada comunistă a fost procuror, apoi judecător la Tribunalul Militar. În 1989 a devenit chiar preşedintele acestei instanţe, pentru ca în 1990 să primească spre judecare dosarul lui Nicu Ceauşescu.

Citit 2489 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2013 21:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.