Stăpânii de sclavi de la Frumuşiţa, deferiţi justiţiei. Dosarul "Stâna morţii" a fost anchetat timp de opt luni

Stăpânii de sclavi de la Frumuşiţa, deferiţi justiţiei. Dosarul "Stâna morţii" a fost anchetat timp de opt luni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii DICOT Galaţi au finalizat ancheta în cazul fraţilor Enache, acuzaţi de trafic de persoane şi instigare la tâlhărie. Cei trei fraţi, Sorin, Valerică şi Neculai Enache, au fost arestaţi anul trecut, alături de ei ajungând după gratii Nicu Tecuceanu şi Vasile Iacob, oamenii lor de încredere.

Chiar înainte de Paşti, judecătorii Tribunalului Galaţi au decis punerea în libertate a lui Sorin Enache. Decizia a rămas definitivă după ce la Curtea de Apel Galaţi s-a respins recursul formulat de procurorii DIICOT.

În acest dosar au mai fost anchetaţi şi Fănel Băleanu, Cornel Păun, Marian Munteanu şi Mihail Munteanu, toţii fiind trimişi acum în judecată.

Sfârşitul exploatării

Anul trecut, în luna septembrie, organele de cercetare penală s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa unor date conform cărora inculpaţii Valerică, Sorin şi Neculai Enache exploatau numeroase persoane, inclusiv minori, pe care le lipseau de libertate şi le obligau să muncească la stânele lor din localitatea Tămăoani, comuna Frumuşiţa.

Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, procurorii efectuând şi percheziţii domiciliare la familia Enache şi la stânele deţinute de aceasta. În urma percheziţiilor, cei trei fraţi şi oamenii lor de încredere au ajuns după gratii, iar persoanele exploatate au fost eliberate. Ulterior, la dosar au fost conexate mai multe cauze penale, iar apoi, după probele care atestau săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi de trafic de minori, cauza a fost declinată Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi.

„Cercetările efectuate au condus la probarea unei activităţi mult mai ample pe linia traficului de persoane şi a traficului de minori, derulată nu doar de inculpaţii Enache Valerică, Enache Sorin şi Enache Neculai, ci şi de inculpaţii Tecuceanu Nicu, Iacob Vasile şi Băleanu Fănică, precum şi de învinuitul Păun Cornel. De asemenea, pe parcursul cercetărilor au intervenit prin mărturii mincinoase învinuiţii Munteanu Marian şi Munteanu Mihail”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Afaceri ilegale din 2001

În urma anchetei desfăşurate de procurori a reieşit faptul că cei trei fraţi Enache provin dintr-o familie de crescători de animale din localitatea Tămăoani. „Valerică Enache deţine şi administrează o stână de oi, amplasată în vecinătatea unei alte stâne, deţinută şi administrată, în comun, de inculpaţii Sorin Enache şi Neculai Enache. Cele două stâne totalizează circa 4.000 oi, dar şi capre, porci, vite şi cai”, mai precizează anchetatorii.

La stâna inculpatului Valerică Enache au muncit în ultima perioadă inculpatul Vasile Iacob, zis „Limbă”, şi învinuitul Cornel Păun, ca „ciobani de încredere”. Tot cioban de încredere era şi Fănică Băleanu, acesta fiind angajatul celorlalţi doi fraţi.

Inculpatul Neculai Tecuceanu este şi el proprietarul unei stâne, cu un efectiv de circa 1.000 oi, plus capre, porci, vite şi cai, stână amplasată în zona satului Stoicani, localitate învecinată cu satul Tămăoani. Acesta este naşul de cununie al inculpatului Sorin Enache, calitate în baza căreia se afla în relaţii foarte bune şi de colaborare cu toţi cei trei fraţi, având în vedere şi domeniul comun de activitate precum şi vecinătatea localităţilor de domiciliu.

„Dornici de înavuţire în ritm accelerat şi cu costuri minime, inculpaţii Enache Valerică, Enache Sorin, Enache Neculai şi Tecuceanu Nicu au dezvoltat, primii trei începând cu anul 2001, iar ultimul începând cu anul 2002, o „reţetă comună” de exploatare, la stânele lor, prin muncă forţată şi lipsire de libertate în condiţii asemănătoare sclaviei a numeroase victime (atât majore cât şi minore)”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. Victimele erau alese din rândul persoanelor provenite din medii sociale şi economice defavorizate, printre care minori din orfelinate, persoane fără adăpost, alcoolici, persoane din familii destrămate, cu diverse handicapuri fizice sau psihice, în general persoane lipsite de educaţie şi de statut social, despre care nu avea cine să se intereseze şi cărora nimeni nu le putea oferi ajutor. Acestora li se promitea salariu, masă şi cazare, dar şi condiţii bune de muncă. În schimb, după ce ajungeau la stâne, oamenii erau maltrataţi, obligaţi să muncească peste 14 ore pe zi şi primeau foarte puţină mâncare.

Modul de racolare şi de exploatare era diferit de la persoană la persoană. "Viaţa liberă" va detalia în numerele viitoare modul de operare a clanului Enache, cu detalii cutremurătoare despre felul în care ciobanii erau obligaţi să muncească sau să săvârşească infracţiuni.

Citit 4382 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2013 09:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.