Scenarii rupte din filme la "stâna morţii". Fraţii Enache răpeau persoane pentru a le exploata
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Scenarii rupte din filme la "stâna morţii". Fraţii Enache răpeau persoane pentru a le exploata
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma anchetei desfăşurate în cazul fraţilor Enache, procurorii DIICOT Galaţi au aflat că cei trei ciobani din Frumuşiţa au răpit mai multe persoane cu scopul de a le exploata la stânele lor. Una dintre aceste persoane este Cristi Dingă, care, până la vârsta majoratului, a locuit şi a fost îngrijit într-un orfelinat din oraşul Tecuci.

După ce a părăsit orfelinatul, tânărul a fost nevoit, din cauza situaţiei materiale extrem de precare, să muncească ocazional la diverse stâne din zona localităţii Bălăbăneşti. În 2012, Cristi l-a cunoscut pe Maricel Roman, un alt cioban din zonă, între cei doi dezvoltându-se o relaţie de amiciţie.

Refuzul se plăteşte

În octombrie 2012, Cristi Dingă a fost sunat de Valerică Enache, care i-a spus ar dori să îl angajeze ca cioban. „În cadrul respectivei convorbiri telefonice, inculpatul Enache Valerică i-a spus martorului că, la recomandarea lui Roman Maricel, îi propunea să vină la stâna sa pentru a munci ca cioban, urmând să îi plătească în schimb suma de 500 lei lunar”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Oferta lui Valerică Enache a fost refuzată. A doua zi însă, „în jurul orelor 10.30 - 11.00, la poarta imobilului unde Dingă Cristi locuia a apărut un autoturism în care se aflau trei persoane, dintre care acesta îl cunoştea doar pe Roman Maricel. Inculpatul l-a întrebat pe martorul Dingă Cristi dacă dorea să meargă la stâna lui, fiind însă refuzat”, mai precizează procurorii.

Cel de-al doilea refuz nu a fost primit foarte bine de Valerică, care i-a spus tânărului că Dacă aveam maşină, de aseară te încălţam!”. Apoi, Cristi a fost luat cu forţa şi băgat în maşină, marca Opel, de culoare gri, autoturism în care era şi Marcel Roman. Acesta din urmă l-a rugat pe inculpat să îl lase în pace pe Cristi Dingă, motivând că îi era prieten. Reacţia însă a fost una acidă, cei doi ajungând într-un final la stana fraţilor Enache.

În prima săptămână, Cristi a locuit într-un bordei situat în grădina casei lui Enache, fiind în permanenţă supravegheat şi supus la munci foarte grele. Nemulţumit de condiţii şi dornic să se întoarcă acasă, Cristi Dingă a încercat să fugă. Tentativa de evadare s-a încheiat însă cu o bătaie zdravănă. „Datorită acestei tentative de „evadare”, inculpatul a mutat-o pe victima Dingă Cristi la stâna sa, unde i-a impus să ducă oile la păscut, iar noaptea să doarmă în spaţiu deschis („în aer liber”) „chiar dacă ploua sau era frig afară”. De asemenea, victima a fost nevoită să consume doar „apă din canalele de irigaţii””, se mai arată în rechizitoriu DIICOT.

Alte răpiri, aceeaşi metodă

Aceeaşi soartă a avut-o şi Costel Cătălin Filote, care a fost răpit de pe stradă, din localitatea Balinteşti, de Neculai şi Valerică Enache. În maşina cu care Cătălin Filote a ajuns la stâna fraţilor Enache mai erau şi Maricel Stoica şi Mircea Stoica, ambii din localitatea Balinteşti. „După ce a fost răpit, pentru a fi determinat să execute muncile ce îi erau dispuse, Filote Costel Cătălin era „bătut şi înjurat” de către inculpatul Enache Valerică, fiind pus să muncească la animale, pe parcursul unui program ce începea noaptea şi se termina noaptea următoare”, precizează anchetatorii.

Atât Cătălin Filote, cât şi alţi ciobani erau hrăniţi cu carne alterată, provenită de la animale decedate, riscând să se îmbolnăvească. Sătul de relele tratamente, Cătălin a încercat să fugă apelând la mila unui şofer ce trecea prin zonă. A fost însă prins de Valerică Enache, care, l-a l-a adus înapoi la stână, cu pistolul la tâmplă. Bărbatul nu a mai încercat să fugă, fiind eliberat abia după descinderile oamenilor legii de anul trecut.

Citit 2701 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2013 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.