S-a cerut din nou falimentul Apaterm! Gălăţenii nu vor fi scutiţi de plata datoriilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

S-a cerut din nou falimentul Apaterm! Gălăţenii nu vor fi scutiţi de plata datoriilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 28 mai, Tribunalul Galaţi a obligat societatea să depună într-un cont o cauţiune de peste patru milioane de lei, care reprezintă 15 la sută din costul serviciilor furnizate de CET şi neachitate


Aleşii locali au astăzi pe ordinea de zi aprobarea bugetului Apaterm, societate pentru care s-a cerut din nou în justiţie intrarea în faliment. Reprezentanţii Electrocentrale susţin că planul de reorganizare a Apaterm nu a fost respectat, plus că societatea nu şi-a achitat facturile la zi, lucru care i-a determinat să ceară din nou falimentul distribuitorului de apă caldă şi căldură.

Pe 28 mai, Tribunalul Galaţi a obligat Apaterm să depună într-un cont o cauţiune 4.314.881,44 de lei, care reprezintă 15 la sută din costul serviciilor furnizate de CET şi neachitate. Directorul Electrocentrale, Tudor Petre, ne-a explicat că aici intră doar datoriile curente ale Apaterm şi nicidecum cele 339 de milioane de lei, datoria „confiscată prin decizia judecătorilor”. Tot pe 28 mai, CET-ul a cerut intrarea în faliment a Apaterm. În replică, reprezentanţii societăţii de distribuţie a apei calde şi căldurii au arătat că solicitarea nu este timbrată şi au primit de la instanţă un răgaz, până pe 18 iunie, ca să-şi pregătească apărarea în noul conflict.

"Apaterm atrage şi moartea altora”

Directorul CET susţine că mai devreme sau mai târziu va exista o reacţie în lanţ cu consecinţe dezastruoase. „Prin boala sa, Apaterm atrage şi moartea altora”, a conchis şeful CET. „Planul de reorganizare nu este viabil, continuarea activităţii Apaterm urmând să determine un proces de falimente în avalanşă, începând cu Electrocentrale”, a arătat producătorul de energie la ultima şedinţă a creditorilor.

Adriana Stratulat, cea care reprezintă interesele Apaterm, ne-a declarat că societatea va face tot ce este posibil pentru a depune cauţiunea. „Din păcate, nu vom mai achita facturile, pentru că banii vor merge pentru plata cauţiunii”, a spus Stratulat, care a confirmat că principalul „inamic” a cerut din nou intrarea în faliment a societăţii.

Conflictul a început în vara lui 2011

În vara lui 2011, Apaterm şi-a recunoscut insolvenţa şi a cerut Tribunalului intrarea în reorganizare, ceea ce ar fi însemnat ca în trei ani să se încerce aducerea firmei pe linia de plutire. Electrocentrale a intervenit şi a cerut falimentul, pe care l-a şi obţinut în noiembrie 2011, pe motiv că a fost ignorată la plata debitelor deşi avea cea mai mare datorie, 339 de milioane de lei. Decizia a fost dată de acelaşi complet care are acum noua cerere de faliment pe masa de lucru. A urmat recursul, judecat la Curtea de Apel Bucureşti şi câştigat de Apaterm, care a ajuns din nou în reorganizare, cu obligaţia de a-şi respecta planul, în care erau prevăzute plata celor mai multe dintre datorii, mai puţin cele către Electrocentrale. Drept urmare, CET a făcut o contestaţie în anulare, care se judecă acum la Bucureşti, în paralel, cu ce se întâmplă la Galaţi.

În tot acest carusel de procese, gălăţeanul de rând, cel de la care vin banii acestor societăţi, va fi cel mai afectat, prin simplu fapt că pe el nimeni nu-l scuteşte de plata datoriilor.

Citit 4021 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2013 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.