Din meandrele justiţiei gălăţene: Dosarul care se chinuie să iasă la liman de cinci ani

Din meandrele justiţiei gălăţene: Dosarul care se chinuie să iasă la liman de cinci ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarul codat de procurori „BKO-VIDRA” a ajuns de un an de zile pe rolul Curţii de Apel, judecata începând acum nouă luni. De curând, magistraţii au dat termen pentru toamnă, 19 septembrie. Aceasta este ultima instanţă care mai poate schimba ceva în condamnările celor 28 de persoane inculpate.

Deşi era anunţat ca a fi un caz extrem de important, cu un prejudiciu estimat la un milion de lei, expertul consultat în cauză a stabilit că punerea în funcţiune a motorului ale cărui componente au fost furate s-a ridicat la 9.658 de lei, potrivit actelor din contabilitatea Combinatului, de unde au fost sustrase.

Dosarul a fost prezentat pe larg de procurori, care au vorbit despre o grupare ce fura de pe platformă cupru, feroaliaje, aluminiu, produse finite şi piese industriale. Despre această „afacere”, procurorii susţineau că a implicat angajaţi ai Combinatului, ai firmei de pază de pe platformă, indivizi din exterior, iar lideri erau consideraţi a fi câţiva administratori de firme.

Judecătoria le-a dat condamnări mici tuturor celor implicaţi în acest caz. În vara lui 2008, când s-au făcut primele percheziţii şi primele arestări se vorbea despre un dosar în care erau implicate 60 de persoane, făcându-se patru arestări. Pe parcurs, toţi au fost puşi în libertate, iar trimiterea în judecată, în 2010, a însemnat un dosar din zece volume, cu 28 de inculpaţi şi 104 martori. Potrivit magistraţilor Judecătoriei, şapte dintre cei 28 vor face închisoare, dar nu pentru infracţiunile din „BKO-VIDRA”, ci pentru că au altele date cu suspendare, iar a doua condamnare le aduce puşcăria.

Cea mai ieşită din comun situaţie este cea a unui inculpat care a primit pentru furt o amendă penală de 500 de lei, dar pentru că mai avea o condamnare de doi ani şi jumătate dată de o altă instanţă trebuie să o execute pe cea mai grea. Restul inculpaţilor au primit pedepse cu suspendare, care variază de la şase luni la trei ani.

Rămâne de văzut când şi ce va decide Curtea de Apel în acest dosar.

Citit 1523 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2013 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.